DILERI ISKORIŠĆAVAJU DECU ZA SVOJE PRLJAVE POSLOVE: Evo kakva kazna čeka dvojicu dečaka koji su uhvaćeni sa marihuanom u Zemunu
Foto: Kurir/J.M., Shutterstock

pronađeni paketi

DILERI ISKORIŠĆAVAJU DECU ZA SVOJE PRLJAVE POSLOVE: Evo kakva kazna čeka dvojicu dečaka koji su uhvaćeni sa marihuanom u Zemunu

Crna Hronika -

Dvojica dečaka (13) i (15) uhvaćeni su u Zemunu sa dva paketa marihuane, a stručnjaci objašnjavaju zbog čega se deca sve češće upuštaju u poslove sa narkoticima.

Advokat Nebojša Milosavljević objasnio je za Kurir da su kazne za mlade koji se bave prodajom droga izuzetno blage jer su u pitanju lica ispod 18 godina.

1 / 6 Foto: Kurir/J.M.

- Dečak od 13 godina ne podleže nikakvoj krivičnoj odgovornosti. Njegov brat, pošto je malo stariji, verovatno, će biti saslušan, a što se tiče sankcija može da dođe neka disciplinska mera, pojačan nadzor roditelja ili staratelja. Tek nakon 16. godine mogu biti poslati u maloletnički zatvor. Verovatno će reagovati centar za socijalni rad, koji će kontaktirati roditelje, jer oni imaju odgovornost da prate ponašanje dece i njihovo vaspitanje - objasnio je Milosavljević.

Nebojša Milosavljević
foto: Printscreen

Bivši operativac Božidar Spasić rekao je za Kurir da praksa uzimanja najmlađih u svrhe prodaje droga nije ništa novo i da je zastupljena u gotovo celom svetu, pa tako i Srbiji.

- Takav model prodaje droge preuzet je iz Latinske Amerike. Deca se koriste kao finalni, ulični dileri droge. Deca izgledaju bezazleno, a njihova selekcija vrši se po školama, gde veći dileri, koji su završili te škole vrebaju decu. Najvažnije je da izgledaju bezazleno, da nisu krivično gonjeni i da može lako da se izgubi trag odakle je droga došla - objašnjava Spasić i dodaje:

Božidar Spasić
foto: Marina Lopičić

- Drogu pokupe na skrivenim mestima i kada završe sa prodajom na istom mestu ostave novac i pokupe sledeću turu. Deca nisu svesna ničega, poneti su krimi filmovima i hvaljenju starijih dilera i njihovim načinom života. Vrebanje je u školama, dete čim izađe iz kuće ono je prepušteno ulici, posebno ako su slabašni, lako se predaju. Roditelji nisu svesni ničega, misle da njihovo dete ide u školu, a kod te dece su u rančevima pronađene nekada i ogromne količine droge.

Spasić je rekao da su deca najpogodnija jer ne podležu krivičnoj odgovornosti. - Oni uglavnom dobiju samo pojačan nadzor ili maloletnički zatvor ako su malo stariji, ali iz ovog posla ne mogu da se izvuku jer ih veći dileri ucenjuju, a njihove zarade su mizerne, svega par stotina dinara.

Kurir.rs/J.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track