UBIO NAJOPASNIJEG KRIMINALCA 90-IH, ZBOG MARKA MILOŠEVIĆA PUŠTEN IZ ZATVORA: Učesnik prve sačekuše izrešetan u centru Beograda
Foto: Printscreen, Profimedia

na današnji dan pre 27 godina

UBIO NAJOPASNIJEG KRIMINALCA 90-IH, ZBOG MARKA MILOŠEVIĆA PUŠTEN IZ ZATVORA: Učesnik prve sačekuše izrešetan u centru Beograda

Crna Hronika -

Dragan Popović Dadilja, čuveni lik iz beogradskog podzemlja devedesetih godina, ubijen je na današnji dan pre 27 godina.

Tog 18. jula 1995. izrešetan je ispred hotela "Palas" u Beogradu. Imao je 35 godina...

Dragan Popović Dadilja bio je "pulen" Ranka Rubežića, balkanskog Dač Šulca. Još tada je bilo poznato da se Rubežić prema njemu i Milovanu Vujisiću, takođe svom "vojniku", često ophodio poprilično bezobrazno, pa i bezobzirno, ali na kraju krajeva, takav je bio prema svima, prenosi Mondo.

Bilo kako bilo, Dadilja i Vuja se pridružuju Borisu Petkovu i Bojanu Petroviću, te 1985. ubijaju Rubežića u prvoj organizovanoj sačekuši na beogradskom asfaltu.

Pričalo se da je svima u podzemlju laknulo kad je Dač Šulc ubijen, jer su ga se bukvalno svi plašili.

Za ubistvo Rubežića osuđeni su upravo Dadilja i Vuja na po 15 godina robije. Ipak, čudnim spletom okolnosti, obojica su amnestirani nakon polovine odležane kazne, pušteni su u istom danu i odmah su angažovani kao profesionalni vozači-instruktori Marku Miloševiću za reli trke.

Time su otvorili vrata ka novim poslovima, te je Dadilja ubrzo počeo da radi sa švercom nafte i na tome zgrnuo velike novce. Uz naftu je polako uplovio i u šverc cigareta i alkohola.

Kako mu je rasla imperija, tako je raslo i njegovo ime u kriminalnom miljeu. Postao je vlasnik nekolicine kockarnica po Srbiji i Beogradu.

Boris Petkov i Dragan Popović Dadilja
Boris Petkov i Dragan Popović Dadiljafoto: Printscreen/Legende devedesetih

Tokom vremena, blisko se sprijateljio sa Goranom Vukovićem Majmunom, te je bio često viđen gost u njegovom klubu "Luv" na Voždovcu.

Dragan Popović Dadilja pred kraj života često je posećivao hotel "Palas" i nadgledao radove na njegovoj rekonstrukciji, pošto je planirao da u njemu otvori još jednu kockarnicu.

Upravo se izlazeći iz ovog hotela, 18. jula 1995. godine, našao na nišanu napadača koji je u njega sasuo rafal. Ubica nikada nije otkriven.

Postoje tri verzije koje se ističu kao motivi ovog ubistva:

- zadužio se preko 20 miliona nemačkih maraka koje nije imao da vrati;

- tokom sankcija je za državu uvozio alkohol preko svoje firme, pa se malo "zaračunao";

- Petljao se sa drogom, pa je Albancima ostao dužan za 10 kilograma.

Nijedan od ovih motiva nikada nije potvrđen.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track