U BEOGRAD JE OTIŠAO DA ZARADI DŽEPARAC I SANJAO DA POSTANE FUDBALER: Andrijini roditelji neutešni posle tragedije na jezeru
Foto: Kurir/ M.S.

tužno

U BEOGRAD JE OTIŠAO DA ZARADI DŽEPARAC I SANJAO DA POSTANE FUDBALER: Andrijini roditelji neutešni posle tragedije na jezeru

Crna Hronika -

Andrija Stanišić (20) iz okoline Aleksinca utopio se na jezeru kad je pred drugovima skočio s pedaline na 30 metara od obale i više nije izronio

Bio je moj jedinac, rodila sam ga u šesnaestoj godini. Spremali smo se da mu 21. avgusta proslavimo dvadeseti rođendan, sad će majka tortu na grob da mu nosi. Jao bože, što mi uze jedinca.

Ovim rečima počela je svoju tužnu ispovest Milica Stanišić, majka Andrije (20), koji se u nedelju po podne utopio na Adi Ciganliji, kada je skočio sa pedaline u vodu. Nesrećni mladić u Beogradu je stanovao kod rođaka, pošto se u prestonici zaposlio, a kobnog dana otišao je sa drugovima da se rashladi.

Hteo da zaradi

Njegovo telo izvučeno je posle nekoliko sati, kada su na obalu jezera stigli ronioci Žandarmerije.

dečak koji se utopio
dečak koji se utopiofoto: Kurir/ M.S.

- Hteo je da zaradi za džeparac, da kupi patike, garderobu, želeo je sve što i ostali mladi, trebao mu je novac da ostvari snove. Mnogo je želeo da postane poznat, igrao je fudbal, sanjao o profesionalnoj karijeri. Eto, jadan, postao je poznat na najgori način - plakala je majka nesrećnog mladića:

- Strašno tugujem za mojim jedincem. Umesto da duva svećice, majka će tortu na groblje da nosi. Tražio mi je da mu kupim čarape i veš, pa je Saša otišao da mu odnese te stvari. Jao, što i ja ne odoh, da vidim sina poslednji put. Bio je mnogo dobar, neiskvaren, ne ostade ništa za njim, ni žena ni dete.

Otac Saša objašnjava da je Andrija nedavno odlučio da posle završene srednje škole okuša sreću u Beogradu.

neutešna majka plače za sinom
neutešna majka plače za sinomfoto: Kurir/ M.S.

- Hteo je da ide da radi kod ujaka, on tamo ima firmu, dozvolili smo mu, ne sluteći da se iz Beograda nikada neće vratiti. Dan pre toga, u subotu, bio sam kod njega, tražio je neke stvari. Trebalo je da radi u nedelju, ali hteo je da se odmori. Videli smo se na dva sata i tada mi je rekao da će otići na Adu. Oni su se vozili na pedalini, a onda su na nekih tridesetak metara skočili u reku da bi doplivali do obale - priča očajni otac Saša i nastavlja:

Neplivač

- Mislim da nije znao da pliva, ja ga nikada nisam video da pliva. Ne znam kako niko od ljudi nije mogao da ga spase - kaže otac Saša.

neutešan otac dečaka
neutešan otac dečakafoto: Kurir/ M.S.

Komšinica Mirjana Vuksanović kaže da je Andriju volela kao svoje dete.

- Hteo je da bude fudbaler, bavio se tim sportom, talentovan je bio, pa sam mu od detinjstva kupovala patike. Prelazila sam u Nemačku iz Salcburga da mu izaberem one koje su najbolje. Moj sin je hteo da ga vodi u Austriju da tamo igra fudbal. Kada sam mu rekla da je Andrija stradao, kazao mi je da bi se ubio da mu se to desilo kod njega u Austriji - jecala je Mirjana.

Podsetimo, Stanišić je na pedalini bio sa drugovima, od kojih je jedan takođe bio neplivač. U vodu su skočili na 30 metara od obale, ali Andrija nije isplivao.

Hrabro Filip Filipović tragao za mladićem

filip filipović priskočio u pomoć
filip filipović priskočio u pomoćfoto: Profimedia

Na Adi Ciganliji se, u trenutku kada je Andrija nestao pod vodom, našao i vaterpolista Filip Filipović. Prema svedočenju očevidaca, Filipović je među prvima skočio u vodu i nebrojeno puta zaronio, tražeći mladića.

Deka ga ispratio u Beograd

Pao sam kad sam čuo da mi je unuk mrtav, jedva su me povratili

porodica neutešna nakon gubitka
porodica neutešna nakon gubitkafoto: Kurir/ M.S.

Deka Slobodan ispratio je unuka Andriju u Beograd. - Ispratio sam ga na autobus u Aleksincu, bio je srećan, tad sam ga poslednji put video. Radovao se što ide u Beograd i što će zarađivati. Nisam bio kod kuće kad je stigla vest da je nastradao, išao sam ulicom i video moje kako plaču. Kad rekoše da je Andrija mrtav, pao sam kao pokošen, jedva me je Hitna povratila - kaže deka.

(Kurir.rs - Marko Smiljković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track