SERIJA CRNA SVADBA SNIMLJENA JE PO ISTINITOM DOGAĐAJU, POKOLJU U JABUKOVCU: I Crni Kole tvrdio da je za sve kriva vlaška magija!
Foto: Youtube Printscreen

15 godina od stravičnog masakra u selu kod negotina

SERIJA CRNA SVADBA SNIMLJENA JE PO ISTINITOM DOGAĐAJU, POKOLJU U JABUKOVCU: I Crni Kole tvrdio da je za sve kriva vlaška magija!

Crna Hronika -

Uhapšen je nekoliko sati kasnije na seoskom groblju, sav krvav i prašnjav, s puškom iz koje je sejao smrt, odbačenom na travu nedaleko odatle

BEOGRAD - Domaći serijal "Crna svadba" koji je zakovao Srbiju pred male ekrane i pokrenuo neverovatno interesovanje za sve vlaške običaje, posebno posmrtne i one najjezivije poput crne svadbe - snimljen je po istinitom događaju posle kog je krajem jula 2007. godine na istoku zemlje zavladao muk.

U fokusu serijala su tajanstveni vlaški običaji koji za ostatak Srbije već decenijama predstavljaju misteriju pošto vuku korene iz starina i za 21. vek deluju gotovo nestvarno, a u tom kraju se praktikuju svakodnevno - crna svadba i bajanje – fakaturi.

Konkretan događaj koji je inspirisao scenariste bio je masakr u Jabukovcu kod Negotina 2007. kada je Nikola Radosavljević, tvrdeći da je bio omađijan vlaškom magijom - pobio devetoro duša iz svog sela koje je poznavao čitavog života, a dvoje teško ranio. Reč je o bogatom gastarbajterskom selu.

On je vrelog popodneva tog 27. jula, oko 17 časova, krenuo u krvavi pohod puškom iz svoje kuće, gde je prethodno spasen iz bunara u koji je skočio da se ubije. Pošto ga je komšija izvukao i spasao, krenuo je kući po pušku i drumom kroz selo pucao na svakog na kog je tog dana naišao.

Koračao je kao u transu i samo okidao a nesrećne žrtve u neverici i šoku nisu stigle ni da beže ni da se maknu, ne verujući šta se dešava pa su stajale kao ukopane dok ih je kosio hicima. Ničice su padali ispred svojih, kapija, kuća i dvorišta.

Nađen je i uhvaćen posle višečasovne potrage jedinica SAJ. Prvi snimci posle njegovog hapšenja pokazuju kako sedi u bermudama i majici bez rukava, sav krvav na prašnjavom seoskom putu, s puškom na travi nedaleko odatle.

Odmah posle krvavog pira proglašen je neuračunljivim nakon što su veštaci konstatovali da boluje od trajne duševne bolesti. Zbog toga nije moglo da mu se sudi, već je poslat u "zatvorsku ludnicu".

1 / 7 Foto: Youtube Printscreen

Zvali su ga Crni Kole

Nikola, koga meštani zovu Crni Kole, tog dana je oko 17 časova najpre pretukao suprugu Jelenu. Potom je pokušao da se ubije tako što je skočio u bunar, ali ga je komšija spasao. Radosavljević je zatim uzeo lovačku pušku, za koju je imao dozvolu, i krenuo Ulicom Albanske spomenice u sumanuti pohod.

Komšije Branislav (57) i Draginja (55) Borongić bile su njegove prve žrtve. Sledeći su mu se na meti našli Veljko Đorđević (58), njegov sin Dragan (22) i tašta Marina Kutkurenović (75). Nakon toga ustremio se na kuću Bađikića, gde je ubio 15-godišnjeg Srđana. Siniša Bađikić (36) bacio se na sina, u pokušaju da ga telom zaštiti, ali je Nikola pucao i u njega i teško ga ranio.

Radosavljević je zatim likvidirao Branislava Badejevića (31), naočigled njegove majke Bike i onda krenuo ka kući tašte njegovog brata Anike Čogić (62). Usput je naleteo na staricu Vanucu Badarević (72), koja je ipak uspela da izbegne hitac sakrivši se iza svoje kuće, ali to nije uspela njena komšinica Jelica Banković (37). Ona je izrešetana sačmom na ulici, gde je na mestu pala mrtva. Radosavljević je na kraju upao u taštinu kuću i ubio je, urlajući da mu je "stara veštica za sve kriva".

Sutradan 28. jula, nakon neuspelog pokušaja samoubistva, Radosavljević je oko 1.30 uhapšen na seoskom groblju i odveden najpre u negotinsku bolnicu gde mu je ukazana prva pomoć, a potom na odeljenje grudne hirurgije u Nišu. Radosavljević je za ubistva okrivio crnu magiju.

Nikola Radosavljević prvo sde lečio u Beogradu a onda je prebačen u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica" nedaleko od Niša.

Jabukovac, Masakr, Nikola Radosavljević, Jabukovac 2007
foto: Youtube Printscreen

U bolnici ga više niko ne posećuje a navodno je i dalje nesvestan zločina koji je počinio pre 15 godina. Otac koji ga je povremeno zvao umro je pre dve godine.

Nikola živi u nekom svom svetu i ni sa kim ne komunicira. Miran je i povučen, svojevremeno su pisali beogradski mediji a veliku pažnju izazvao je jedini snimak njegovog razgovora godinama kasnije na kom plače prisećajući se stravičnog popodneva i rodnom selu...

Bio ubeđen da su mu nešto uvračali

Crni Kole na svojoj nosi devet tuđih duša koje je uzeo, po sopstvenom priznanju, zbog vlaške magije, ubeđen da mu je neko nešto u tom selu uvračao.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Priča počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Odmah posle premijere serije svi su navalili na internet da vide šta je to katabaza - pojam koji znači pad ili sunovrat. Slavko Štimac (ubica Mitar) izgovara tu repliku pre nego što ubije i svoju poslednju žrtvu.

"Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih deset epizoda", objasnio jetada scenarista Strahinja Madžarević.

Kurir.rs/SĐP/Youtube/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track