OVO JE DIJAMANT VREDAN 27 MILIONA EVRA KOJI SU UKRALI SRPSKI PINK PANTERI? Pljačkaši macolom razbili vitrinu i odneli dragulj
Foto: Twitter/gestolen collier, Printscreen/polite.nl

holandija na nogama

OVO JE DIJAMANT VREDAN 27 MILIONA EVRA KOJI SU UKRALI SRPSKI PINK PANTERI? Pljačkaši macolom razbili vitrinu i odneli dragulj

Crna Hronika -

Petočlana banda kradljivaca dijamanta Pink Panter, za koje se sumnja da su mahom sa naših prostora, ukrali su žuti dijamant, jedini na svetu i to na sajmu umetnosti TEFAF u Holandiji, koji vredi neverovatnih 27 miliona evra, prenosi portal Ad.nl.

Skupoceni dijamant nalazi se na ogrlici, a pripada Džoelu Arturu Rozentalu (79) jednom od najvećih i najcenjenijih dizajnera nakita na svetu.

- Ukradena ogrlica je sa žutim dijamantom kanarinca. Ovo je najveći i najvredniji kamen sajma. Međutim, sajam umetnosti i antikviteta nije hteo ni da potvrdi, ni da demantuje ovaj izveštaj - prenosi ovaj holandski portal.

panteri ukrali ovu vrednu ogrlicu
panteri ukrali ovu vrednu ogrlicufoto: Twitter/gestolen collier

Istoričar nakita Martijn Akerman za Ad.nl rekao je da je Džoelov nakit ima jedinstven stil i prodaje se širom sveta za više miliona evra.

- Ogrlica je stara nekoliko godina. Ovo je druga, retka ogrlica od bisera sa smaragdima, između kojih visi žuti dijamant u obliku jastuka. Ovaj izuzetno redak komad napravljen je u potpunosti u indijskom stilu i izgleda da je prvobitno namenjen arapskim prinčevima - rekao je istoričar nakita.

kradljivci žutog dijamanta
kradljivci žutog dijamantafoto: Printscreen/polite.nl

On je naveo i da je plen vredan vrtoglavih 27 miliona evra.

- Rozentalova ogrlica, koja se naziva i "Faberge našeg vremena" imala bi ukupnu vrednost od 27 miliona evra. Ovo je dijamant apsolutno vrhunskog kvaliteta - kaže Akerman. Istoričar nakita da pljačkaši ne mogu da plen prodaju u originalnom izdanju, već da će morati da ga "iseckaju".

ogrlica, Pink Panteri
foto: Twitter/gestolen collier

- Žuti kamen je prelep i pitanje je šta razbojnici nameravaju da urade sa tim. Svi komadi koje ovaj zlatar prikazuje pažljivo su dokumentovani, a ukoliko bi kradljici svoj plen prodali u prvobitnom stanju, brzo bi upali u nevolju - kaže on i nastavlja:

- Sumnja se da su pljačkaši toga svesni, pa se ne isključuje mogućnost da će ga iseći na komade i pokušati da dobiju određenu sumu novca, koja svakako neće biti mala.

Podsetimo, pljačka se dogodila još 29. juna na sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Holandiji, a tamošnji istražitelji sumnjaju da je banda Pink Panter učestvovala u akciji, i da su osumnjičeni mahom sa naših prostora. Prema operativnim saznanjima, holandska policija ima saznanja da su u akciji konkretno učestvovali Srbi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja