UKINUTA PRESUDA DARKU ŠARIĆU: Ponovo će mu se suditi za pranje novca!
Foto: Nemanja Nikolić

odluka apelacionog suda

UKINUTA PRESUDA DARKU ŠARIĆU: Ponovo će mu se suditi za pranje novca!

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za pranje novca i naložio novo suđenje! Šarić je, podsetimo, bio osuđen na kaznu od devet godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, a ostali optuženi na kazne od dve do sedam godina zatvora. Ovaj sud, potvrdio je oslobađajuće presude koje su donete u odnosu na Dubravku Šrtbac i Nemanju Krstajića i njima se neće ponovo suditi.

Darko Šarić, Hapšenje, Saj, Policija
foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

- Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je presudu kojom je potvrdilo prvostepenu presudu u oslobađajućem delu, dok je prvostepena presuda ukinuta u osuđujućem delu u odnosu na sve okrivljene, kao i u delu kojim je odbijena optužba prema okr. Dušanu Kovačeviću i Nebojši Spasiću i u tom delu predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje - navodi se u odluci Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke ovog sudan, navodi se da se osnovano žalbom Tužioca za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka "jer presudom nije potpuno rešen predmet optužbe". Takođe se navodi i da je presuda nerazumljiva i protivrečna sama sebi.

- Naime, iz prvostepene presude je nejasno da li su okr. Jestrović, Krlović, Milosavljević, Radovan Štrbac, Ćopić, Vučetić, Dubravka Štrbac i Kostić pripadnici kriminalne grupe koja se bavila izvršenjem krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili koja se bavila vršenjem krivičnog dela pranje novca, da li su okrivljeni pripadnici iste grupe zajedno sa prethodno navedenim licima ili se radi o dve različite grupe, što se iz izreke ne može utvrditi, a o čemu su i u obrazloženju presude izostali jasni razlozi u pogledu odlučnih činjenica - naveo je Apelacioni sud. On navodi da je nejasan i deo oko ulaganja novca u preduzeće "Štampa sistem".

- Razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće „Štampa sistem" potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila vršenjem krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ovo najpre stoga, što iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizlazi da je grupu koja se bavila vršenjem ovog krivičnog dela Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca usledilo tek 2008, 2009. i 2010. godine - objašnjava se u odluci Apelacionog suda.

Šarić se, podsetimo, od aprila ponovo nalazi u pritvoru a Apelacioni sud trebalo da donese odluku i u predmetu koji protiv njega vođen zbog šverca kokaina.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja