EPILOG AFERE "ARHITEKTONSKI FAKULTET": Tri devojke odlučile da gone profesora za polno uznemiravanje!
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

više javno tužilaštvo u beogradu

EPILOG AFERE "ARHITEKTONSKI FAKULTET": Tri devojke odlučile da gone profesora za polno uznemiravanje!

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo je predistražni postupak u slučaju u javnosti poznatom kao "Arhitektonski fakultet", iniciranom od strane medija, nakon što se odredjeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, saopšteno je iz tužilaštva.

- Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine - navodi se u saopštenju.

Nakon toga postupajući tužilac VJT u Beogradu je, kako se navodi, sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu.

Arhitektonski Fakultet, Elektrotehnički Fakultet, Građevinski Fakultet
foto: Shutterstock

- To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. Takodje, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja - objašnjeno je iz tužilaštva.

Nakon razgovora sa tužiocem, kako se dodaje 3 devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

- Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje - saopšteno je iz tužilaštva.

Kurir.rs /J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track