01:39

SAMO 18 GODINA ZA OKRUTNOG BELIVUKOVOG UBICU! Stručnjaci o Srđanu Laliću novom svedoku-saradniku TREBA LI JAVNOST DA BRINE?

kurir tv

SAMO 18 GODINA ZA OKRUTNOG BELIVUKOVOG UBICU! Stručnjaci o Srđanu Laliću novom svedoku-saradniku TREBA LI JAVNOST DA BRINE?

Crna Hronika -

Srđan Lalić (36), jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pripadnik ovog kriminalnog klana, sklopio je sporazum sa Tužilastvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana.

Čovek od poverenja kada je trebalo da se žrtve ispituju, muče, ubijaju, ali i kada su se rešavali tela.

Na koji način je zakonom regulisano da ubice, počinioci monstruoznih zločina dobijaju status svedok okrivljeni i imaju mogućnost da umesto da kraj života dočekaju iza rešetaka, budu na slobodi za 18, a možda i manje godina?

Hit tvit, ubijanje, Veljko Belivuk, Srđan Lalić
foto: Printscreen

Advokata Nemanja Milošević tvrdi da je to u skladu sa zakonom ukoliko tužilaštvo i okrivljeni dođu do sporazuma.

- Ovo jeste u skladu sa zakonom bar što se tiče samog postupka. U smislu sporazuma, ukoliko je on zaključen, tužilaštva i okrivljenog - rekao je Milošević.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Voditeljku Anastasiju Čanović je interesovalo da li javnost treba da bude strah te osobe koja će jednog dana izaći iz zatvora, a dokazano je da je počinio te zločine.

Lazar Glisović, kriminolog i advokat, smatra da je pitanje korektno, ali da je bitno sagledati ceo slučaj gde će jedna takva osoba pomoći da se zatvore mnogi monstrumi.

- Vaše pitanje jeste na mestu. Međutim ako ga formulišemo drugačije. Ukoliko bi svedočenje okrivljenog bilo neophodno i presudno zarad objedinjavanja svih činjenica u optužnici i koji bi time vodili kvalitetnom obrazlaganju buduće presude prema ostalim okrivljenima kojima se na teret stavljaju više težih krivičnih dela. Ukoliko takvog svedočenja i sporazuma ne bi bilo, postoji rizik da presuda protiv glavno osumnjičenih, ne doživi onu pravosudnju kakvu bi građani želeli. Drugim rečima taj dizbalans između morala i zakona treba posmatrati kroz značaj takvog svedočenja i donošenje jedne presude koja će opstati - rekao je Glišović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Milošević tvrdi da postoji mogućnost da su neki svedoci-saradnici ulaskom u takvu kriminalnu grupu već planirali da to postanu, ako se grupa razotkrije.

- Subjektivni odnos prema delu odnosno da li ste vi to želeli ili niste želeli igra jako važnu ulogu. Imate grupu i nisu sva ta lica ista. Recimo ako je ta grupa napravljena pre 10 godina neko je već ušao u tu grupu da bude svedok saradnik. On je ušao tu i razmišlja da ako se za nekoliko godina nešto desi ja ću biti svedok - rekao je Milošević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:14

DOKAZI PROTIV STOLIĆA SU NEOBORIVI Stručnjaci o 1. presudi u slučaj Belivuk EVO ŠTA SU INSPEKTORU BILE OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track