VELJIN KOLJAČ U NAJVEĆOJ TAJNOSTI PREBAČEN NA SIGURNO: Svedoke-saradnike čuvaju na tajnim lokacijama, evo kad smeju napolje
Foto: Printscreen

STROGO POVERLJIVO

VELJIN KOLJAČ U NAJVEĆOJ TAJNOSTI PREBAČEN NA SIGURNO: Svedoke-saradnike čuvaju na tajnim lokacijama, evo kad smeju napolje

Crna Hronika -

Trojica pripadnika klana Belivuk-Miljković koji su pristali da za manje kazne ispričaju sve što znaju o zločinima premešteni na bezbedno i pod danonoćnim su nadzorom policije

Trojica pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su pristali da za blaže kazne zatvora priznaju i ispričaju sve što znaju o zločinima jedne od najsurovijih kriminalnih grupa u regionu sklonjeni su na sigurnu lokaciju zbog straha da bi u zatvoru, ali i na slobodi, mogli da budu mete pripadnika klana koji su i dalje na slobodi! Podsetimo, o zločinima klana do sada su progovorili Bojan Hrvatin, kum Marka Miljkovića Nikola Spasojević, kao i najodaniji vojnik Belivuka i Miljkovića Srđan Lalić.

Rešili zločine

- Dosad je uhapšeno tridesetak pripadnika ove kriminalne grupe koja je blisko sarađivala s kavačkim klanom. Međutim, i dalje se radi na identifikaciji, ali i prikupljanju dokazi protiv njihovih saradnika kojima još uvek nisu stavljene lisice na ruke. Poznato je i da je vođa "kavčana" Radoje Zvicer, s kojim bliskost Belivuk i Miljković nisu ni pokušavali da sakriju, i dalje na slobodi, iako je za njim raspisana poternica - objašnjava sagovornik Kurira.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Srđan Lalić
foto: MUP RS

Pretile im doživotne

Laliću 18, Spasojeviću 14 godina zatvora

Srđan Lalić, koji je učestvovao u najmanje šest ubistava i bio čovek od najvećeg poverenja Belivuka i Miljkovića, pristao je da otkrije sve što zna o njihovim kriminalnim aktivnostima u zamenu za 18 godina zatvora. Miljkovićev kum Nikola Spasojević isto je uradio za kaznu od 14 godina, dok se Bojan Hrvatin, inače prvi svedok-saradnik u tom predmetu, dogovorio o kazni od 15 godina zatvora.

- Svoj trojici pretile su doživotne kazne zatvora - objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da mogućnost da postanu saradnici nemaju samo Belivuk i Miljković, jer su označeni kao organizatori kriminalne grupe.

Kako kaže, poslednji u nizu kome je obezbeđena zaštita, Lalić, odmah je sklonjen na "sigurnu lokaciju" i o njegovoj bezbednosti brine policija.

- Zahvaljujući svedocima-saradnicima u potpunosti su sklopljeni mozaici zločina koje je ova kriminalna grupa činila. Kad su im najbliži saradnici okrenuli leđa, Belivuk i Miljković su im čak i u sudnici dobacivali, nazivali ih pogrdnim imenima, a niko ne želi ni da pomisli šta bi poželeli da im se desi kad bi mogli da dođu do njih - dodaje izvor Kurira.

Srđan Lalić, Svedok saradnik, Specijalni Sud
foto: MUP RS, Zorana Jevtić

Pod nadzorom

Prema njegovim rečima, svedoci-saradnici se čuvaju na tajnim lokacijama.

- Oni ne izlaze iz pritvora da slobodno šetaju i kreću se gde žele. Neprekidno su pod nadzorom i budnim okom policajaca koji brinu o njihovoj bezbednosti. Bez njihove saglasnosti ne mogu da odu čak ni u sud - kaže on i objašnjava da su svedoci-saradnici u obavezi da budu dostupni sudu, odnosno tužilaštvu, jer u svakom trenutku mogu da budu pozvani da dopune svoje iskaze.

- Čak i kad sud šalje pozive za suđenja, u obavezi je da obavesti MUP, Jedinicu za zaštitu svedoka, da nekoga od njih dovede u Ustaničku ulicu - dodaje on i objašnjava da samo mali broj ljudi, upravo iz razloga bezbednosti, zna gde se svedoci-saradnici nalaze.

Kako navodi, ni svedoci-saradnici, to jest okrivljeni koji su s tužilaštvom sklopili sporazume da svedoče za blaže kazne, ne smeju da odaju prijateljima i poznanicima lokacije.

Kurir.rs/ E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track