SRBI UČESNICI PREVARE VREDNE ČAK 142 MILIONA DOLARA: Otac i ćerka - lažni vidovnjaci, pomogli Brazilki da opljačka majku!
Foto: Printscreen 24sata.hr

dvojac u bekstvu

SRBI UČESNICI PREVARE VREDNE ČAK 142 MILIONA DOLARA: Otac i ćerka - lažni vidovnjaci, pomogli Brazilki da opljačka majku!

Crna Hronika -

Brazilka Sabin Kol Bogisi (48) uhapšena je u Rio de Žaneiru zbog sumnje da je prevarila svoju majku Ženeviv (82), udovicu kolekcionara Žana Bogisija, kojoj je ukraden novac, umetnine i nakit u vrednosti od 142,42 miliona dolara.

Njeno hapšenje razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umetnička dela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara. Kao inspiratore ovog zločina, brazilska policija navela je Sabin Bogisi i njenu prijateljicu Dijanu Rosa Aparesida Stanesku Vuletić, koja je sa ocem Slavkom Vuletićem trenutno u bekstvu.

Brazilska policija navodi da je Slavko rođen i odrastao u Beogradu i da je do sada nekoliko puta bio umešan u nedela svoje ćerke, a ovaj put je, navodno, bio zadužen za čuvanje novca.

Prevarantska akcija počela je 2020, kada je Sabin nagovorila "vidovnjakinju" Dijanu da njenoj majci kaže da će joj ćerka uskoro umreti od neizlečive bolesti. Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko "vidovnjaka", koji su koristili lične podatke dobijene od Sabin. Gatare i "afrobrazilske sveštenice" su obmanjivale izbezumljenu staricu, a onda joj ponudili "duhovno lečenje" za pozamašne svote novca. Dijana je, navodi policija, za nekoliko "seansi" od starice iznudila gotovo milion dolara.

U mesecima koji su usledili, policija tvrdi da su osumnjičeni pretili Ženeviv, izgladnjivali je i držali je zatvorenu u kući.

- Sabin i Dijana su potom počele da uzimaju umetnine iz staričine kuće, tvrdeći da su slike "proklete negativnom energijom" - rekao je Žilberto Ribeiro iz policije Rija de Žaneira.

Nakon gotovo godinu dana maltretiranja, majka je uspela da pobegne i slučaj prijavi policiji koja je saopštila da je ukradeno 16 slika, uključujući dela poznatih brazilskih umetnika. Ukradena su, takođe, tri dela kultne modernističke slikarke Tarsile do Amaral, a policija je procenila da zajedno vrede oko 137,6 miliona dolara.

Najvrednija slika, Sol Poente ("Zalazeće sunce") Tarsile do Amaral, pronađena je ispod kreveta u jednom od domova vidovnjakinja, a sa njom još deset ukradenih umetnina. Tri slike pronađene su u Sao Paulu, dok su dve prodate muzeju u Buenos Ajresu.

PET ISTRAGA PROTIV DIJANE

Dijana Rosa Vuletić je dobro poznata brazilskim vlastima. Kako je saopšteno, ona je pod istragom zbog nekoliko drugih krivičnih dela kao što su lažno predstavljanje, uvreda, pretnje...

Policija Rija de Žaneira u izveštaju iz oktobra 2021. navodi da je u to vreme bilo čak pet aktivnih istraga protiv nje, a nekoliko puta je i privođena.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track