Najnovije vesti

TUŽILAŠTVO TRAŽI ZATVOR ZA PAPIĆA: Bivši zamenik načelnika vratio BLINDIRANI automobil Marku Miljkoviću
Foto: Dado Đilas, Printscreen

ZAVRŠNE REČI

TUŽILAŠTVO TRAŽI ZATVOR ZA PAPIĆA: Bivši zamenik načelnika vratio BLINDIRANI automobil Marku Miljkoviću

Crna Hronika
13:50h

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je danas Višem sudu u Beogradu da bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Gorana Papića oglasi krivim za krivično delo trgovina uticajem i osudi ga na kaznu zatvora od najmanje četiri godine.

Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo i da sud Papiću izrekne meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 10 godina.

Optužnim predlogom Papić se tereti za teži oblik krivičnog dela trgovina uticajem, za koje je zaprećena kazna od 1 do 8 godina zatvora.

Postupajući tužilac je u završnoj reči istakao da je na glavnom pretresu dokazano da je Papić, koristeći svoj službeni položaj i pretpostavljeni uticaj, protivzakonito posredovao preko tadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije u sastavu PU za Grad Beograd Milenka Munižabe, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti.

Papić je, kako je naveo zamenik tuzioca, izdao usmeni nalog Munižabi da se blindirano vozilo marke BMW model 760 LI vrati Marku Miljkoviću bez daljih neophodnih provera, a koje mu je prethodno privremeno oduzeto od strane Drugog odeljenja UKP Beograd.

Službednici Drugog odeljenja UKP-a su preuzeli vozilo i Miljkovića od Intervetne patrole MUP-a, koja ga je prethodno zaustavila, i obavili sa njim razgovor, a potom su od njega oduzeli vozilo, kojim je upravljao na osnovu ovlašćenja za upravljanje i raspolaganje, izdato na njegovo ime i na ime Veljka Belivuka.

suđenje Goranu Papiću, Goran Papić
foto: Nenad Kostić

Zbog sumnje u relevantnost podataka o zapremini motora, zatim u proceduru sprovodjenja tehničkog pregleda, izdavanje registracione nalepnice, bilo je nužno da se na vozilu izvrše provere, odnosno da se obavi veštačenje da li vozilo poseduje originalan broj šasije i motora, da se pribavi dosije za vozilo, da se izvrše provere preko INTERPPOL-a kao i preko skenera, kako bi se utvrdilo da li vozilo poseduje bunkere pogodne za skrivanje predmeta, a što se vizuelnim pregledom nije moglo uočiti i obavde druge provere, koje su izostale jr je vozilo istog dana Miljkoviću vraćeno.

Tužilastvo smatra da je dokazano da je Papić imao pretpostavljeni uticaj u policiji kao lični prijatelj tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, što je i sam istakao prilikom saslušanja, a što je potvrdjeno i iskazima Milenka Munižabe, i drugih visokih policijskih službenika: Nevenka Marića, Miloša Jovanovića, Dejana Kovačevića, pa i tadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića, kao i samog ministra Stefanovića.

Takodje, tužilaštvo smatra da je neprihvatljivo to što je odbrana tokom celog postupka pokušavala da odgovornost prebaci na Munižabu, podsećajući da on nije imao nikakav motiv da vrati navedeno vozilo, posebno tog dana kada je policija bila angažovana na rasvetljavanju krivičnog dela ubistvo.

Iako Papić nije imao pravo da izda naredjenje Munižabi, imao je pravo da mu izda instrukciju da vrati vozilo ako to zahtevaju interesi službi MUP-a, ali je u ovom slučaju instrukcija izdata da bi izostalo vršenje provera na koje su policijski službednici UKP-a bili ovlašćeni.

Tužilaštvo je podsetilo da sama činjenica da je SBPOK postupao u posebnom predmetu prema Marku Miljkoviću nije davala osnov Papiću da se interesuje za vozilo i da izdaje instrukcije o njemu, jer SBPOK nije postupao prema vozilu već samo prema licu, sa kojim je bilo potrebno obaviti razgovor.

Podsetimo, Miljkoviću je vozilo bilo oduzeto i vraćeno istog dana, 15. aprila 2020, a 10 meseci kasnije, on i Belivuk su uhapšeni kao organizatori jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa u regionu.

Završnu reč izneo je i Papićev branilac Branislav Tapuškovic koji je naveo da bi mnogi, od vrha do dna MUP-a, trebalo da odgovaraju za "sva zlodela koja je Belivukov i Miljkovićev klan činio četiri godine".

- Da je reagovano tada, u aprilu 2020, možda ne bi bilo svih onih strahota. Dok je (Nebojša) Stefanovic bio ministar bila je garantovana bezbednost ljudima iz kriminogene sredine. Može on sada da priča šta hoće, ali svi znaju da je tako bilo. Treba da odgovaraju svi. Od vrha do zadnjeg policajca za ovo što se događalo četiri godine dok je Stefanović bio na funkciji - izneo je teške optužbe na račun bivšeg ministra policije advokat Tapušković.

Dodao je da su mnogi zločini počinjeni dok je Belivuku i Miljkoviću "bilo dozvoljeno da haraju blindiranim automobilima".

- Goran Papić nije mogao da utiče da se vrati vozilo Miljkoviću, ali se ovde izgleda nije povelo pitanje odgovornosti onih kojih bi trebalo. Predlagao sam da se sasluša Miljković kao svedok, a da ste ga saslušali, otkrili biste spregu Miljkovića s vrhom MUP - rekao je Tapućković i zatražio da Papić bude oslobođen optužbi.

Završnoj reči advokata pridružio se i Goran Papić, a zatim se osvrnuo i na izjavu Nebojše Stefanovića tvrdeći da bivši ministar policije nije govorio istinu pred sudom.

- Nikad u životu nikog od tih ljudi nisam video. Zvao sam samo zato što me je Stefanović zvao. Napominjem da je ovde pred sudom naveo da sam to izjavio jer me nagovorio Vladimir Đukanović, u čijoj sam emisiji gostovao, što je apsolutno netačno - rekao je Papić.

Izricanje presude zakazano je za sledeći utorak.

Kurir.rs/ J.S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja