OVU SLIKU ARKANA NIKAD NISTE VIDELI: Pogledajte kako je Ražnatović izgledao sa 20 godina kada je uhapšen u Milanu (FOTO)
Foto: poliziadistato.it, EPA

pao zbog pljačke banke

OVU SLIKU ARKANA NIKAD NISTE VIDELI: Pogledajte kako je Ražnatović izgledao sa 20 godina kada je uhapšen u Milanu (FOTO)

Crna Hronika -

O burnoj biografiji Željka Ražnatovića Arkana mnogo toga se zna, ali ova slika nekadašnjeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde još nije viđena.

Nastala u vreme kad mu je bilo tek 20 godina i kada je krupnim koracima osvajao jugoslovensko i evropsko podzemlje..

Za ovu sliku je "pozirao" u policisjkoj stanici u Milanu, gde su mu "uzete mere" zbog pljačke jedne banke, a uhapšen je pod lažnim identitetom, kao Mario Valentina iz sicilijanskog grada Palerma.

Željko Ražnatović Arkan
foto: poliziadistato.it

Pre nego se otisnuo u svet, Ražnotvić ja sa 17 godina odlučio da pljačka jednu beogradsku zlataru, ali je sve krenulo naopako. Uhapšen je i osuđen na dve godine maloletničkog zatvora.

Tokom ovog kratkog perioda, Ražnatovič je postao neosporan autoritet za mlade zatvorenike. Čim je pušten, ponovo se upleo u avanturu i bio pod istragom. Ne želeći ponovo da ide u zatvor, pobegao je u Evropu.

Uhapšen je nakon što ga je policija u Milanu, po otisku prsta identifikuje kao saučesnika u pljački banke, ali je počinilac begunac u Jugoslaviji. Godinu dana kasnije ponovo se vratio, ali već kao stanovnik Valensije, Mario Valentino. U to vreme Ražnatović je već imao dobre odnose sa italijanskim "mafiozima". Sa jednim od njih, Karlom Fabijanom, obišao je obale Švedske.

Tokom 1974. godine, u Švedskoj je izvršio tri oružana napada, i 12 krađa. Iste godine, navodno, u Belgiji bio je akter u oružanoj pljački banke "Lamber", a iz zatvora je pobegao 4. jula 1979. godine.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA/STRINGER

U bivšoj SR Nemačkoj provalio je u zlataru radnju 1. juna 1981. godine. Tom prilikom je ranjen i uhvaćen, ali je iz bolnice uspeo da pobegne sa lažnom francuskom ličnom kartom.

Bio je na listi deset najtraženijih kriminalaca Interpola. Policije i obaveštajne službe 12 evropskih zemalja bile su u potrazi za njim, pa je krajem osamdesetih odlučio da se vrati u Jugoslaviju.

On je, prema medijskim navodima, novembra 1983. godine, u Ulici 27. marta 34 upucao dvojicu milicionara, a 26. februara 1986. godine, u Ulici Lole Ribara 4, tukao ekonoma Crvene zvezde zbog čega je osuđen na osam meseci zatvora, što je i odrobijao u Padinskoj skeli.

Kao vođa Zvezdinih navijača bio je umešan u nekoliko sukoba sa hrvatskim navijačima. Nakon jedne od ovih tuča u Zagrebu, on je priveden, a pretresom automobila pronađeno je više oružja.

(Kurir.rs/24 sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track