Pucano na Euleks, povređena Srpkinja

Kosovska kriza

Pucano na Euleks, povređena Srpkinja

Crna Hronika -
U selu Donje Varage pucano je na vozila KPS i Euleksa, a policajka srpske nacionalnosti, koja je bila u patroli, lakše je povređena od stakla na vozilo koje je prslo usled pucnja

KOSOVSKA MITROVICA - Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, u selu Donje Varage na teritoriji opštine Zubin Potok, jutros su nepoznate osobe pucala na vozila Kosovske policije (KPS) i Euleksa, potvrđeno je u KPS-u.

Regionalni portparol KPS-a Avni Zahiti rekao je da su oko devet sati nepoznate osobe otvorile vatru na vozila KPS i Euleksa, i da nije bilo povređenih od vatrenog oružja.

Oba vozila su, kako je naveo, oštećena, a jedna pripadnica policije, srpske nacionalnosti, koja je bila u patroli, lakše je povređena od stakla na vozilo koje je prslo usled pucnja.

Njoj je, u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, ukazana pomoć.Prema rečima Zahitija, KPS pretpostavlja da su dve do tri osobe otvorile vatru, ali se detalji još ne znaju, jer je istraga u toku.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin najoštrije je osudio ovaj incident i pozvao međunarodnu zajednicu da vinovnike privrede pred lice pravde.

Vulin najoštrije osudio incident na severu KosovaDirektor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin najavio je mogućnost da će prekinuti posetu Pokrajini zbog jutrašnje pucnjave.

"Sa zabrinutošću mogu da kažem da sam dobio informaciju da su nepoznate osobe pucale u opštini Zubin Potok na vozilo Euleksa. Vlada Srbije najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, osuđuje svakog pojedinca i grupu koja misli da se nasiljem može bilo šta rešavati ili bilo šta uraditi", kazao je Vulin novinarima u Prizrenu.

Vulin je od međunarodne zajednice zatražio da "najhitnije učini sve da se pronađu počinioci" i, u ime države Srbije, ponudio svaku pomoć i asistenciju kako bi se pronašli vinovnici tog događaja.

"Mi smatramo da je to provokacija, da se nije slučajno desilo baš u danu kada odlazi komanta dosadašnji Kfora sa Kosova, kao i da to ne sme da se desi, te ne sme proći nekažnjeno", podvukao je Vulin.

"To što nasilje, koje se često upotrebljava i sprovodi protiv pripadnika srpske zajednice, uglavnom ostaje nekažnjeno i bez ikakve osude, ne znači da ćemo tolerisati nasilje koje se sprovodi prema bilo kom drugom", poručio je Vulin.

On je istakao da Srbija očekuje od međunarodne zajednice da poveća svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji, a ne da ga smanjuje, i spremna je da učini sve da bi svaki predstavnik međunarodne zajednice bio zaštićen i siguran.

Vulin je kazao da nasilje nije i ne može biti rešenje, i pozvao sve da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, istakavši da ovakve stvari ne mogu proći nekažnjeno.

"Ovo tumačimo kao provokaciju, i želimo da saznamo više. Hoću da podvučem da nemamo ništa sa tim i uradićemo sve što je u našoj moći da se vinovnici otkriju i pronađu i da se ovo nikada ne ponovi", rekao je on.

Vulin je kazao da ne postoje nikakve indicije da je bilo ko ispred srpskog naroda, ili bilo koje institucije u srpskom narodu činio, zamislio ili pomislio tako nešto.

Direktor vladine kancelarije će, kako je rekao, najverovatnije prekinuti posetu južnom delu Kosova zbog incidenta na severu pokrajine.

Povređena policajka na kućnom lečenju

Policajka iz stanice Zubin Potok, koja je povređena jutros kada je pucano na vozila policije i Euleksa, zadobila je lakše telesne povrede, te je posle pregleda u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici puštena na kućno lečenje.

Upravnica centra Milena Cvetković rekla je da je policajka u Mitrovicu dovezena iz Zubinog Potoka, i da je nakon pregleda na očnom odeljenju puštena kući.

Prema rečima Cvetkovićeve, policajka je u incidentu zadobila povrede od stakla koje nisu oštetile ništa vitalno u organizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track