KAKO JE LIKVIDIRAN ČOVEK KOJI JE IZGRADIO HR PODZEMLJE Čuveni ORAČ LJUBIČICA našmrkan izludeo Franja Tuđmana, to mu došlo glave?
Foto: Profimedia, Shutterstock

KAKO JE LIKVIDIRAN ČOVEK KOJI JE IZGRADIO HR PODZEMLJE Čuveni ORAČ LJUBIČICA našmrkan izludeo Franja Tuđmana, to mu došlo glave?

Crna Hronika -

Damir Džeba Dado, javnosti poznat kao “orač ljubičica”, ubijen je rafalom iz vatrenog oružja 16. novembra 1999. godine ispred "Male kavane" na zagrebačkom Prisavlju. On je, naime, kako se pretpostavlja, ljubičice preorao zbog opklade i pod dejstvom kokaina, a sumnja se da je upravo zbog toga i likvidiran.

Džebu je, dok je povređen sedeo u obližnjem kafiću, neko pozvao na mobilni telefon i, najverovatnije, mu zakazao sastanak sa kojeg se nikada nije vratio. Džeba je, navodno, sutradan trebalo da se javi u policiju na informativni razgovor pa je to jedan od mogućih motiva likvidacije.

Bio je poznat kao policijski doušnik i saradnik tajnih službi i kao takav se zamerio mnogima u podzemlju. Pre likvidacije o njemu se među kriminalcima proneo glas kao o “drukari” i “velikom smradu”, a kad neko iz kriminalnog miljea stekne takvu reputaciju, dani su mu odbrojani.

Bio je sitan kradljivac automobila iz Hercegovine. Rodnu grudu morao je da napusti jer je jedan ukradeni automobil prodao nekom mladiću. Vlasnici vozila tog dečka su počeli da mu se svete misleći da im je on ukrao auto. Porodica nastradaloga krenula je u osvetu a Džeba je spas potražio u Zagrebu.

Široj javnosti Damir Džeba postao je poznat u februaru 1999. godine nakon “oranja ljubičica” ispred zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Tada je svojim džipom, navodno zbog opklade i najverovatnije "na kokainu", prešao nekoliko puta po cvećnjaku, zaprepastivši svojim vandalskim postupkom građane.

To "oranje" se desilo u petak uveče, a u subotu je bivši predsednik države Franjo Tuđman, tokom posete pozorištu zatekao posledice Džebinog vandalskog ponašanja. Tuđman je pocrveneo je od besa i odmah pozvao tadašnjeg ministra policije Ivana Penića i zatražio da se to ispita i otkrije krivac.

Franjo Tuđman, Tuđman
foto: Profimedia

Policajci koji su dobili zadatak da otkriju ko je uznemirio Tuđmana, proverili su ko je legitimisan poslednjih meseci tokom petka i subote u blizini. Otkrili su da se u par navrata u blizini zatekao istaknutiji pripadnik kriminalnog podzemlja. Sačekali su ga dok je šetao dete po parku u Novom Zagrebu. Sedeli su na klupici u parku i mahnuli mu. Kada su mu rekli šta ih zanima, ovaj im je šapnuo: "Džeba". Dalje je sve bilo lako. Otišli su do njega. Na automobilu je još bilo blata. Kod njega su našli pišolj a Džeba je priznao da je on vandal koji je svojim divljanjem izbezumio Tuđmana – tvrdi dobro upućen izvor.

Nakon nekoliko meseci, Džebino ime osvanulo je u novinama nakon što je automobilom sleteo sa jarunskog nasipa. Nedugo zatim osvanuo je ponovo nakon što se pozajmljenim motorom zaleteo u hrpu smeća. Dakle, jasno je zašto je većina građana o njemu stekla sliku kao o "sirovini sa sela", retki su bili upoznati s njegovim kriminalnim aktivnostima.

U policijskim knjigama bio je zaveden kao neko ko je imao više od 25 prijava. Od teških krađa, falsifikovanja dokumenata, saučesništva, otmica, razbojništava pa sve do izazivanja opšte opasnosti. Njegove usluge koristili su svi - i kriminalci i policija. Međutim ni saradnja s MUP-om ga nije spasla od spektakularnog upada specijalaca u kuću koju je koristio.

Džeba je bio i meta napada vatrenim oružjem kada je ispred noćnog kluba "Mohito" neko na njega ispalio više metaka. Tada je uspeo da se izvuče iako je BMW kojim se odvezao pogođen s pet-šest hitaca.

Mladen Naletilić Tuta, bog i batina u Hercegovini kasnije osuđen zbog ratnih zločina u Haagu, rekao je 2000. istražnom sucu Radovanu Ortinskom kako je Džeba dilovao drogu među njegovim vojnicima i da je zbog toga imao velikih problema. Osim drukanja i podmetanja Džeba je, pričaju svedoci, sudelovao i pokušaju ubistva Željka Šobota 21. februara 1996. Kako je na suđenju tzv. zločinačke organizacije više svedoka reklo, Džeba je ostao Šobotu dužan neki novac. Ovaj ga zbog toga pretukao i uzeo mu motor. Džeba je znancima tada govorio da Šobot vodi 1:0. Za taj pokušaj ubojstva osuđen je Tvrtko Tomičić.

On je, presudio je sud, zajedno sa Džebom prišao autu u kojem se nalazio Šobot. Tomičić je tada sa udaljenosti od nekoliko metara Šobota ispalio više hitaca i pogodio ga u desno rame. Džeba nije uspeo da puca, a nakon što su videli da Šobot poteže pištolj i da bi mogao da uzvrati pobegli su.Tomičić je tvrdio kako je u Šobota pucao Džeba.

(Kurir.rs/Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track