02:04

SASLUŠAN PROFESOR, ŽRTVE TEK SAD STREPE! Stručnjaci za Kurir TV: Ovo je teško dokazivo, STUDENTKINJE TRPE PRITISAK

AFERA ARHITEKTONSKI

SASLUŠAN PROFESOR, ŽRTVE TEK SAD STREPE! Stručnjaci za Kurir TV: Ovo je teško dokazivo, STUDENTKINJE TRPE PRITISAK

Crna Hronika -

Dokazivanje krivičnog dela seksualnog uznemiravanja teško je dokazivo jer se zasniva na izjavama svedoka, retko ima materijalnih dokaza, smatraju sagovornici jutarnjeg programa Kurir televizije povodom afere "Arhitektonski fakultet"

Profesor Arhitektonskog fakulteta Vladimir Parežanin koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje na ovom fakultetu od strane studentkinja, saslušan je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Afera na fakultetu je izbila nakon niza anonimnih svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju na društvenim mrežama, a Vladimir Parežanin je jedan od četvorice najpominjanijih.

U ispovestima studentkinja koje su dale iskaze navodi se da se pominje poželjno igranje na stolu u kafani pred profesorom za ocenu, pipkanje po leđima u toku predavanja, neumesni komentari, lascivna pitanja, insistiranje da se sedi do 9 uveče na fakultetu koga on "želi da vidi"...

Uprava fakulteta se oglušavala na molbe da reaguje i time do isključenja profesora sa nastave praktično bila u ulozi saučesnika.

Sagovornici Olje Lazarević u jutarnjem programu Kurira na ovu temu bili su advokat Predrag Čukić i psiholog i psihoterapeut Dragana Ivanović.

Advokat predrag Čukić
Advokat predrag Čukićfoto: Printscreen Kurir TV

- Kod ovakvih predmeta značajno je da se pored anonimnih dojava sve i medijski isprati jer to ohrabri žrtve da izađu u javnost, makar i anonimno i pokupaju da nešto spreče. Ne samo kod nas, sve je tabu tema. Zakon ima predviđeno krivično delo, zaprećenu kaznu, ali se neretko teško ta dela dokazuju i svode se na izjave svedoka - rekao je advokat Čukić.

Psiholog Dragana Ivanović
Psiholog Dragana Ivanovićfoto: Printscreen Kurir TV

- Kada dođe do ovakvih situacija, vidimo da su te osobe iz različitih slojeva društva. Može biti bilo ko jer je njihovo ponašanje manipulativno i promišljeno, a često imaju masku da su šarmantni, porodični i nikad ne posumnjate na njih. Možemo da se zaštitimo, a žrtvi nikad ne smemo reći "kako si mogla to da dozvoliš?" jer je to odsustvo podrške i osuda žrtve - smatra Dragana Ivanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track