Hrvatski specijalac osuđen za ubistvo rezervista JNA

Ratni zločin

Hrvatski specijalac osuđen za ubistvo rezervista JNA

Crna Hronika -
Mihajlo Hrastov bivši hrvatski specijalac osuđen je na četiri godine zatvora za ubistvo 13 rezervista JNA na Koranskom mostu 1991 godine

ZAGREB - Mihajla Hrastova, bivšeg pripadnika hrvatske specijalne policije, optuženog za ubistvo 13 razoružanih rezervista JNA na Koranskom mostu na prilazu Karlovcu 20. septembra 1991. Vrhovni sud Hrvatske danas je proglasio krivim i osudio na četiri godine zatvora.

Kao osnov za presudu sudsko veće je dalo činjenicu da je dokazano da je Hrastov pucao. Na presudu stranke u postupku imaju pravo žalbe.

U prvom reagovanju na presudu, advokat Luka Šušak koji u ovom procesu zastupa oštećene, odnosno žrtve i njihove podorice, izjavio je da je bitno da je Hrastov proglašen krivim i odgovornim za zločin, jer sada oštećeni imaju mogućnost da dobiju odštete koje su tražili i čije je rešavanje sada na sudovima.

Izrečena presuda koju je izreklo sudsko veće pod predsedanjem vrhovnog sudije Žarka Dundovića, šesta je po redu, s obzirom da su Hrastovu tokom proteklih 20 godina koliko mu se sudi, izrečene tri oslobađajuće i dve osuđujuće presude.

Na suđenjima na županijskom sudu u Karlovcu, Hrastov je tri puta oslobađan, ali je Vrhovni sud zbog grešaka u suđenju poništavao presude i vraćao predmet na ponovno suđenje, a onda i preuzeo suđenje.

Nakon što su svedoci poslednji put ispitani pred Vrhovnim sudom u maju 2009. godine, Hrastov je osuđen na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kazna bila smanjena za godinu dana.

Kako Vrhovni sud nije javno objavio osuđujuću presudu, Ustavni sud je presudu ukinuo, pa je Hrastov u decembru 2010. oslobođen iz zatvora u Lepoglavi, a postupak na Vrhovnom sudu ponovo proveden.

Za razliku od većine postupaka pred Vrhovnim sudom, taj sud odluku nije doneo samo na osnovu izveštaja sudija s najvažnijim pojedinostima o postupku i dosadašnjim žalbama, nego je od kraja januara ove godine ponovno izvodio dokaze.

Kao svedoci su još jednom ispitani očevici masakra na Koranskom mostu, hrvatski vojnici, ali i rezervisti bivše JNA od kojih su neki tom prilikom ranjeni. Sud je ispitao i dvojicu sudskih veštaka, balističara i patologa.

Podsetimo, nakon što su zaustavili vozila s pripadnicima JNA koja su išla u Karlovac, hrvatski policajci su tražili da odlože oružje, a nakon toga odvojili vojnike na osluženju vojnog roka i odveli ih, da bi počeli pucati na rezerviste JNA iz okolnih srpskih sela.

Neki su preživeli masakr samo zato što su se bacili u reku. Neki od svedoka izjavili su da je u zarobljenike pucalo više hrvatskih policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track