UBICE VREBAJU I NA GROBLJU! Mafiji ništa nije sveto, sahrana škaljarca otkazana, ranije se OVO dešavalo
Foto: RINA, Nemanja Nikolić

strah opravdan

UBICE VREBAJU I NA GROBLJU! Mafiji ništa nije sveto, sahrana škaljarca otkazana, ranije se OVO dešavalo

Crna Hronika -

Porodica Gorana Vlaovića (38), "škaljarca" koji je brutalno likvidiran na hrvatskom ostrvu Pag 25. avhusta, odložila je njegovu sahranu, koja je bila zakazana za 3. septembar na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, iz bezbednosnih razloga. Da je strah Vlaovićevih najbližih opravdan, govori to što smo u bliskoj prošlosti bili svedoci da je na sahranama i pomenima kriminalaca bilo likvidacija ili pokušaja atentata.

I ovo je jedan od pokazatelja da u ratu kriminalnih klanova gotovo da više nema poštovanja ničega, njima ništa više nije sveto, pa se tako ne libe ni da zapucaju na groblju. Tako su pucali na suparnike iz snajpera posle sahrane, postavljali su eksplozive na grobna mesta i rešetali su iz pištolja.

- Zbog toga ne treba da čudi što je porodica Vlaović oprezna. Oni su verovatno dobili pozdane informacije o tome da im je bezbednost ugrožena, čim su u poslednjem trenutku odlučili da otkažu sahranu. Svesni su da će na sahranu doći i neko od Vlaovićevih saradnika ili možda šefova, koji su takođe na meti - objašnjava izvor.

Vlaović upucan u Hrvatskoj
Vlaović upucan u Hrvatskojfoto: Printscreen

Spisak nemilih događaja na grobljima nije nimalo kratak:

X Na leto 2020. godine crnogorska policija dobila je dojavu od Evropola da se na sahrani Alana Kožara, pripadnika barske grupe, koja usko sarađuje sa škaljarskim klanom, na groblju u Baru sprema atentat na Jovana Vukotića, vođu "škaljaraca".

Kako su pisali crnogorski mediji, Evropol je presreo dopisivanja pripadnika kavačkog klana preko Skaj aplikacije, zbog koje su verovali da su nevidljivi i da mogu slobodno da komuniciraju.

- Vukotić je na sahranu na groblju Gusta došao u pratnji policije i pod rotacijama, dok su inspektori sve vreme nadzirali groblje - preneli su mediji.

Tada su iz Uprave policije Crne Gore saopštili da ne znaju tačno od koga je tačno pretnja, ali su verovali da je Vukotića nišanio suprotstavljeni kavački klan. Zahvaljujući jakom policijskom obezbeđenju, ubice nisu uspele da ostvare svoj pakleni plan, pa je sahrana protekla bez pucnjave.

Vukotić bio na meti kavčana
Vukotić bio na meti kavčanafoto: Printscreen/ Instagram

X Pre ovog, dogodio se još jedan bizaran slučaj, takođe na groblju u Baru u junu 2016. godine, kada je na grob Luke Đurovića, koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći, postavljen eksploziv koji je aktiviran kada nikoga nije bilo na groblju.

Njegovo ime bilo je zabeleženo u "beloj knjizi" Procene opasnosti od organizovnaog kriminala u Crnoj Gori, kada je označen kao vođa najjačeg kriminalnog klana u Baru.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći, kao suvozač u automobilu, koja se dogodila u oktobru 2013. godine na putu od Kotora ka Tivtu, na izlazu iz tunela Vrmac, a nakon eksplozije na groblju pretpostavljalo se da je u pitanju planirano ubistvo nekoga koje treba da mu dođe na grob, ali je bomba aktivirana prerano ili prekasno.

Đurović i automobil posle nesreće
Đurović i automobil posle nesreće

X U aprilu prošle godine na beogradskom groblju Lešće, nakon parastosa, došlo je do pucnjave u kojoj je ranjen mladić M. N. (24).

- Nakon što je završen parastos, pojavio se nepoznati muškarac koji je iz pištolja ispalio više hitaca na mladića, koji je od ranije bio poznat polciji - objasnio je izvor tada.

X Jedna od najbrutalnijih likvidacija u našem podzemlju, jeste ona kada je Milomir Jovanović (45) ubijen iz snajpera na groblju u Sopotu 14. januara 2017. godine, gde je prisustvovao sahrani.

- Nakon završetka sahrane Novaka Todorovića, oko 14 časova, dogodila se pucnjava. Snajperski metak pogodio je Jovanovića dok je prilazio svom džipu, u glavu, a on je ostao mrtav na mestu - objasnio je izvor i dodao:

Milomir Jovanović upucan posle sahrane
Milomir Jovanović upucan posle sahranefoto: Privatna Arhiva, Marina Lopičić

- Ubijeni je bio poznat policiji od devedesetih godina, ali je pre ubistva, prema operativnim podacima, doveden u vezu sa distribucijom narkotika na Novom Beogradu. Bio je blizak prijatelj Dejana Stojanovića Keke, vođe novobeogradskog klana. Šest meseci pre ubistva, njegov brat je nestao.

Ovi slučajevi pokazuju da su strepnje porodice ubijenog Vlaovića realne, a na dan kada je najavljena sahrana na Novom bežanijskom groblju pojavila su se trojica "napucanih" muškaraca u crnim majicama.

- Nije isključeno da su oni poslati da izvide situaciju - kaže izvor i dodaje da je moguće i da oni jedini nisu obavešteni da je sahrana otkazana.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja