DVOSTRUKI ŽIVOT VOĐE ŠKALJARACA: U Grčkoj ga zvali Ivan Porše, živeo raskošno, trošio desetine hiljada evra, biolog mu našao stan
Foto: Printscreen/ Instagram

ubistvo vukotića

DVOSTRUKI ŽIVOT VOĐE ŠKALJARACA: U Grčkoj ga zvali Ivan Porše, živeo raskošno, trošio desetine hiljada evra, biolog mu našao stan

Crna Hronika -

Posle zaplene kokaina vrednog 15 miliona evra, krajem 2017. u blizini Atine, policija je tragala za izvesnim Ivanom, koga su prozvali i "balkanski Eskobar", "Ivan Porše". Međutim, tek naknadno, kada je Jovan Vukotić uhapšen te godine u Turskoj, a potom izručen Srbiji, Grci su poslali zahtev za izručenje tvrdeći da je Ivan Porše, zapravo Jovan Vukotić.

Vukotić je, podsetimo, sinoć oko 20 sati ubijen naočigled trudne supruge i ćerkice u Istanbulu.

Srbija ga, međutim, posle odsluženja kazne od 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša nije izručila Grčkoj, već Crnoj Gori.

Kokain u dupleksu

U decembru 2017., kako je Kurir pisao, s 135 kilograma kokaina čija je vrednost procenjena na preko 15 miliona evra uhapšen je Martin M. iz Vrbasa. Droga je zaplenjena u luksuznom dupleksu u letovalištu Varkiza u blizini Atine. Grčka policija, kako su preneli mediji, tada je krenula u potragu za misterioznim čovekom po imenu Ivan, koga su odmah nazvali i "balkanskim Eskobarom". Navodno, oni sumnjaju da pošiljka od 135 kilograma koja je zaplenjena nije celokupan tovar kokaina, već da je on iz Južne Amerike u Grčku prošvercovao pola tone kokaina.

Igor Dedović, Stevan Stamatović
foto: Screenshot, Interpol

U Atini mu ubijen kum

Kum vođe škaljarskog klana Jovana Vukotić i navodno njegov najbliži saradnik, Igor Dedović ubijen je u januaru 2020. u jednom restoranu u Atini, i to dok je večerao sa Stevanom Stamatovićem, suprugama i decom. Četiri napadača, tada su ušetala u restoran i ubila Dedovića i Stamatovića.

- Posle hapšenja Srbina u Varkizi pronađene su rukom pisane beleške, na kojima je upisano i ime "Ivan". Odmah je počela potraga za njim. Istraga je pokazala da je "balkanski Eskobar" zapravo Jovan Vukotić, koji je uhapšen u turskom letovalištu Antaliji - preneli su grčki mediji tada mediji.

U akciji hapšenja Martina M., za koga se verovalo da je bio desna ruka Jovanu Vukotiću u Grčkoj, policija je pronašla i spisak sa 31 osobom, najverovatnije kupcima droge od ove kriminalne grupe. Rezultati istrage pokazali su da je droga završavala u rukama grčkog džet-seta.

Apartman Martina M.
Apartman Martina M. foto: Printscreen

- Svedok čiji se identitet čuva iz bezbednosnih razloga navodno je doveo do hapšenja Matijaševića i razotkrivanja Vukotića. Posle hapšenja kod Matijaševića su pronađena četiri mobilna telefona, a on je odbio da odgovori i na jedno pitanje. Rekao je samo svoje ime i prezime - preneli su izvori iz istrage. Prema njihovim rečima, na jednom od telefona pronađen je softver za praćenje brodova na kojima su bili tovari kokaina, koji su iz Perua stizali u Evropu.

Život u raskoši

O životu Jovana Vukotića u Atini, prema onome što su pisali grčki mediji, mogao bi da se snimi film.

- Živeo je raskošno i trošio desetine hiljada evra. Predstavljao se kao Ivan, biznismen koji ima ozbiljne firme u Švajcarskoj i Hrvatskoj, ali i kancelarije u drugim državama, koje je često obilazio. Vozio je isključivo nove, skupe automobile, zbog čega su ga u Atini zvali i Ivan Porše. Živeo je isključivo u luksuznim vilama, od kojih nijedna nije imala manje od 500 kvadrata, a svaka je imala i bazen. Posećivao je najaktuelnija mesta, klubove i restorane. U visoko društvo početkom prošle godine uveo ga je jedan biznismen iz Srbije, iako je izbegavao mesta na kojima se okupljaju njegovi zemljaci, možda zbog toga da ga neko ne bi prepoznao - preneli su grčki portali.

Jovan Vukotić, Hapšenje
foto: Dan

Posle hapšenja Vukotića u Antaliji ispostavilo se da je po Evropi putovao koristeći makedonski pasoš na ime Georgije Andonov, koji je, po sopstvenom priznaju na saslušanju, kupio upravo u decembru prošle godine.

U društvu naučnika

Kad se doselio u Atinu, srpski Eskopar, kako su još nazivali Jovana Vukotića, tragao je za luksuznim nekretninama, koje je želeo da iznajmi, ali i kupi. Navodno, u jednom lokalu u kom je često sedeo i pio piće upoznao je poznatog biologa s Glifade. Upravo on, verujući da je Vukotić bogati biznismen, pomagao mu je da nađe agente za nekretnine. On mu je, navodno, pomogao da nađe i stan u letovalištu Varkiza, u kom je pronađen kokain.

- Poznati biolog je saslušan u istrazi, ali je utvrđeno da on zaista nema veze s drogom, već da je "Ivana" upoznao u kafiću na Glifadi, kao i da su se dugo družili, ali da ništa nije znao o njegovim poslovima. Posvedočio je i da je Ivan nestao posle pronalaska stana u Varkizi - preneli su izvori iz istrage.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track