05:36

OVE HRABRE POLICAJKE OKONČALE TALAČKU KRIZU NA KARABURMI Majori Danica i Marija otkrile detalje drame

talačka kriza

HRABRE POLICAJKE OKONČALE DRAMU NA KARABURMI! Njih dve su pregovarale sa otmičarem puna četiri sata! OVO JE NJIHOVA PRIČA

Crna Hronika -

Beograd je prošle nedelje potresla višečasovna talačka kriza na Karaburmi. Gotovo četiri sata drame i neizvesnosti, pomahnitali mladić koji je za taoca iz samo sebi poznatih razloga uzeo vlasnika automehaničarske radnje i stavio mu nož pod grlo, imalo je srećan kraj zahvaljujuci pregovaračkom timu MUP-a Srbije, tačnije dve hrabre policajke.

Reč je o majorima Danici Mrđi i Mariji Krzić, koje su okončale talačku krizu na najbolji mogući način, bez kapi prolivene krvi.

Reporter Kurir televizije Predrag Žambok razgovarao je s njima i otkrio šta je potrebno da bi se postao dobar pregovarač u kriznim situacijama.

- U pregovaračkom timu, pored centralnog dela u Beogradu imamo i četiri tima koja se smenjuju na nedeljnom nivou za teritoriju grada Beograda. U ostalim policijskim upravama imamo po dva dežurna pregovarača. Svaka pregovaračka ćelija na terenu ima prvog pregovarača, drugog pregovarača, psihologa pregovarača i ostale konsultante i pomoćna lica za određenu kriznu situaciju - objasnila je Danica Mrđa, major policije i koordinator Pregovaračkog tima MUP-a Srbije.

Major policije Danica Mrđa
Major policije Danica Mrđafoto: Printscreen Kurir TV

Major Mrđa opisala je kako u praksi izgleda izlazak na teren pregovaračkog tima.

- Po dobijanju poziva iz komandno-operativnog centra, koordinator pregovaračkog tima određuje ćeliju koja izlazi na teren i o tome obaveštava direktora policije. Direktor je taj koji daje odobrenje za angažovanje pregovaračkog tima. Do sada nismo imali situaciju da nije data saglasnost, a tim se na lice mesta upućuje u najkraćem roku. U međuvremenu se prikupljaju sve raspoložive informacije i pravi se taktika pregovaranja. Marija Krzić, major policije i psiholog pregovarač MUP-a, objasnila je sam tok pregovora tokom kriznih situacija.

- Proces zavisi od same situacije. Što više informacija imate, veća je mogućnost rešavanja situacije. U skladu s procenama pravi se taktika pregovaranja. Kada dođete i sama situacija krene, vi se koncetrišete i za vas vreme staje. Jedino o čemu razmišljate je cilj za okončanje krizne situacije. Vi prosto nemate ideju o protoku vremena - pojasnila je Marija Krzić.

Major policije Marija Krzić
Major policije Marija Krzićfoto: Printscreen Kurir TV

Na pitanje kakav je osećaj posle uspešno okončane situacije, major Marija Krzić odgovara.

- Osećaj je sjajan jer to je momenat kada uglavnom, skoro u 100 odsto slučajeva svi izlaze nepovređeni, očuva se ljudsko dostojanstvo i svi učesnici su zadovoljni. Grle vas, zahvaljuju vam se, čak i vinovnici krizne situacije budu zahvalni nakon što su na taj način izašli iz krizne situacije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:26

OKONČANA DRAMA NA KARABURMI: Policija uletela u automehaničarsku radnju i izvela otmičara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track