POČELO SUĐENJE MILANU STEVANOVIĆU: Na optuženičkoj klupi direktor Gerontološkog centra gde je tokom pandemije preminuo 51 pacijent
Foto: Tanjug Printscreen, Beta Saša Đorđević

POČELO SUĐENJE MILANU STEVANOVIĆU: Na optuženičkoj klupi direktor Gerontološkog centra gde je tokom pandemije preminuo 51 pacijent

Crna Hronika -

U Višem sudu u Nišu se utvrđuje odgovornost za smrt 51 korisnika od korone

Prva grupa svedoka na suđenju Milanu Stevanoviću, bivšem direktoru Gerontološkog centra u Nišu, iskaze će dati 4. novembra kada i počinje proces za njegovo utvrđivanje odgovornosti. Njemu preti maksimalna kazna do 12 godina zatvora kolika je zaprećena kazna ukoliko se dokaže da je izvršio krivično delo protiv zdravlja ljudi.

Tog aprila 2020. godine u Gerontološkom centru je od kovida 19 umro 51 korisnik, a utvrđivaće se kolika je Stevanovićeva krivica. U to vreme, kada su prvi korisnici izgubili život to nije blagovremeno javljeno štabu za suzbijanje korone pa se sumnja da se zbio pokušaj zataškavanja korone u ustanovi.

U Višem sudu danas je održano zatvoreno pripremno ročište.

- Ono što bi trebalo da se rasvetli na sudu je šta se događalo u periodu mart-april 2020. godine, a što je imalo za posledicu više desetina preminulih korisnika. Predmet je važan u tom smislu da se vidi odgovornost ili neodgovornost. Kao i to da li sve to može da se stavi na pleća jednog čoveka sve ono što se događalo u uslovima jednog haosa. Danas je utvrđen redosled dokaza, a na procesu će se utvrđivati i ko je imao kakve uloge - rekao je Goran Đorđević, zastupnik optuženog Stevanovića.

Stevanović je bio u pritvoru devet meseci, a nakon toga je pušten i brani se sa slobode.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track