EVO KO JE RADOJE ZVICER: Najveći švercer kokaina na svetu, više puta izbegavao hapšenje, koristio ime Josip Babić, blizak Belivuku
Foto: detective-info.com.ua

Opasan Momak

EVO KO JE RADOJE ZVICER: Najveći švercer kokaina na svetu, više puta izbegavao hapšenje, koristio ime Josip Babić, blizak Belivuku

Crna Hronika -

Vođa “kavačkog” klana, koji se smatra jednim od najvećih švercera kokaina na svetu, upucan je večeras nešto posle 20 časova u Panami.

Radoje Zvicer iz Kotora, poznat je javnosti kao opasan momak iz Crne Gore i jedan od vođa zloglasnog kavačkog klana.

Pre četiri godine izbegao je hapšenje u velikoj akciji policije na Kosovu i Metohiji, pošto je dan pre akcije pobegao iz Prištine, na osnovu dojave koju je dobio iz nepoznatog izvora. Zvicer je jedno vreme boravio u Prištini odakle je koristeći lažna dokumenta putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Iako se policija nadala da će i on biti uhvaćen u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je uspeo da napusti mesto koje je povremeno koristio.

Pasoš na lažno ime

Prema saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, Radoje Rale Zvicer, jedan od osnivača i vođa takozvanog „kavačkog klana”, krio se u zemljama regiona i EU pod lažnim imenom Josip Babić, rođen 6.2.1979. iz Orašja, BiH. Babić je državljanin BiH koji je rođen u nemačkom gradu Nirnbergu, a on nikada nije vadio dokumenta BiH, naveo je podgorički Dan.

Pošto je Babić odgovarao njegovom opisu i starosti, Kotoranin je to iskoristio i preko svojih "kanala" u BiH izvadio pasoš, navodi ATV iz Banja Luke.

Na Jutjubu je nedavno objavljen i snimak "kavački klan", u kome se spominje njegov lažni identitet, a u opisu tog videa se navodi bliskost sa čelnim ljudima policije i ostalih obaveštajnih agencija Crne Gore.

MSC Gayane, zaplena kokaina, Krijumčarenje kokaina, Radoje Zvicer
foto: AP Matt Rourke

Zvicer je vršio razna krivična dela, počevši od međunarodnog šverca kokaina, pa do naručivanja i finansiranja desetina ubistava u Crnoj Gori i regionu.

Crnogorska policija već godinu dana traži Zvicera kako bi ga saslušala u više istraga o ubistvima koja su se dogodila u ratu kotorskih klanova, ali on zvanično nije osumnjičen ni za jedan od tih zločina

Atentat na suprugu

Na njegovu suprugu Tamaru Zvicer pokušan je atentat 2016. godine.

Tamara Zvicer, Radoje Zvicer
foto: detective-info.com.ua, Privatna Arhiva

Kavački klan” je kriminalna organizacija formirana u gradu Kotoru, Crna Gora. Naziv dobila po naselju u kojem članovi stanuju. Delatnost: su: ubistva, iznude, zelenašenje, međunarodni i lokalni šverc i trgovina kokainom i heroinom. Grupa deluje u zemljama bivše Jugoslavije, zatim u Španiji, Holandiji, kao i u zemljama Južne Amerike.

Upad u kuću u naselju Kavači

Vođa “kavačkog” klana, koji se smatra jednim od najvećih švercera kokaina na svetu, u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači. Crnogorska policija upala mu je u kuću 28. marta. Njegovo bekstvo se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do “kavčana” i plana likvidacije.

Radoje Zvicer, Kotor, pretres, kavacki klan, Crna Gora
foto: printscreen YT

Tom prilikom je raskrinkan plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Velje Nevolje.

Veljko Belivuk, Radoje Zvicer, policija Crne Gore
foto: Zorana Jevtić, EPA

Pod okriljem Zvicerovog kavačkog klana radila je i kriminalno-navijačka grupa „Principi“ koju je predvodio Veljko Belivuk. Ova grupa optužena je za sedam ubistava, a tužilaštvo tvrdi da su žrtve otimali i odvodili u kuće u Ritopeku i Surduku, gde su ih ubijali.

Prema nezvaničnim informacijama posle Vukotićeve likvidacije Zvicer se prebacio u Iran. Inače, vest o ubistvu vođe kavčana do naše zemlje navodno je stigla iz Dubaia.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja