Borac OVK krunski svedok o trgovini organima

Preokret

Borac OVK krunski svedok o trgovini organima

Crna Hronika -
Svedok ispričao detalje o medicinskoj proceduri vađenja organa Srba, koji su oteti tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999 godine

BEOGRAD – Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je jedan bivši pripadnik OVK spreman da svedoči kao zaštićeni svedok o trgovini ljudiskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

On je za AFP izjavio da da Tužilaštvo ima zaštićenog svedoka o ilegalnoj trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu, krajem devedesetih godina, koja je sprovedena na severu Albanije ,kao i da je svedok ispričao detalje o medicinskoj proceduri vađenja organa Srba, koji su oteti tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Svedok je bivši je pripadnik OVK i nalazi se pod strogim merama obezbeđenja."On opisuje vađenje srca srpskog zatvorenika u mestu u blizini Kukeša (severna Albanija) krajem devedesetih", rekao je tužilac.

"Srce je potom prodato na crnom tržištu i svedok opisuje proceduru i detalje", rekao je Vukčević i dodao da je svedok govorio i o transportu organa do aerodroma u Tirani, u kojem je lično učestvovao.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela je u javnost bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci" (april 2008. godine).

U knjizi Del Ponteova piše da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju gde su im vađeni organi, a kao mesto zločina označila je žuto okrečenu kuću u naselju Burel.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražili su potom od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba.

Naredne, 2009. godine članu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Diku Martiju poverena je istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu tokom 1999. godine, a Srpsko tužilaštvo za ratne zločine identifikovalo deset mogućih egzekutora i neke od žrtava.

Prema Martijevom izveštaju, koji je predstavljen Savetu Evrope 12. decembra 2010. godine, jedan od organizatora otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je i Hašim Tači i tzv. Drenička grupa OVK.Krajem avgusta 2011. godine američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan je za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Euleksa o trgovini organima, objavio je RTS.

Vekarić: Izjava svedoka proveravana 16 meseciZamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je tužilaštvo proverilo navode svedoka i učesnika medicinske procedure vađenja ljudskih organa srpskih zarobljenika sa Kosova, na severu Albanije krajem devedesetih godina i da se uverilo u njihovu tačnost.

"Njegova izjava je zaista frapantna i od velikog je značaja. Mi na ovome radimo već 16 meseci i proverili smo sve njegove navode", precizirao je Vekarić.

On je izrazio zadovoljstvo što zahvaljujući istrazi srpskog tužilaštva sada i sve relevantne međunarodne institucije mogu da provere navode tog svedoka i da se kako je rekao, "uvere u ono u šta smo se mi uverili, naravno i da se uključe u istragu", naglasio je Vekarić

."Sada nam je najbitnija njegova bezbednost, i za to se stara specijalna jedinica Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, tako da je on potpuno siguran", istakao je Vekarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track