NEVEROVATNO! REŠENJE O ZABRANI KORIŠĆENJA MOSTA SMRTI STIGLO 2 SATA POSLE NESREĆE: Istraga o rušenju pešačkog mosta u Ovčar Banji!
Foto: Kurir/D.Č., Privatna Arhiva

poginule dve zvorničanke

NEVEROVATNO! REŠENJE O ZABRANI KORIŠĆENJA MOSTA SMRTI STIGLO 2 SATA POSLE NESREĆE: Istraga o rušenju pešačkog mosta u Ovčar Banji!

Crna Hronika -

Iz Gradske uprave Čačak kažu da viseća konstrukcija preko Zapadne Morave nije upisana u katastar, a da proces ozakonjenja nije još okončan

Rešenje o zabrani upotrebe pešečkog mosta preko Zapadne Morave u Ovčar Banji, koji se pre sedam dana srušio i odneo dva života, građevisnki isnpektor je izdao 5. oktobra, a rešenje je na izvršenje u JP "Gradac" poštom stiglo dva sata posle nesreće, 13. oktobra, rečeno je Kuriru u čačanskoj Gradskoj upravi.

Kako su saopštili, oni su pred višim instancama nekoliko puta pokretali pitanje bezbednosti ovog i ostalih pešačkih mostova.

- Činjenica da su viseći mostovi u Ovčarsko - kablarskoj klisuri izgrađeni davno i bez građevinske dozvole, te da kao takvi nisu upisani u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, otvara prostor za polemiku i raspravu na temu ko je vlasnik - navodi se u dopisu iz Gradske uprave Čačka.

Pitanje pokrenuto 2018.

poginule žene nakon pada pešačkog mosta u ovčar banji
poginule žene nakon pada pešačkog mosta u ovčar banjifoto: Kurir/D.Č., Privatna Arhiva

Nadležni ističu da je pitanje visećih mostova na teritoriji grada prvi put pokrenuto 2018. na sastanku sa tadašnjom ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kada je zaključeno da je pitanje ovakvih mostova neuređeno. Ideja obnove pokrenuta je kada i revitalizacija Ovčar Banje, a grad je JP "Gradac" opredelio četiri miliona dinara za neophodne radove i održavanje. U JP "Gradac" su ovaj posao prihvatili, iako za to nemaju punu nadležnost.

pao pešački most
pao pešački mostfoto: Denis Čeković

- U aprilu ove godine obratili su se Ministarstvu za saglasnost da obave posao koji im osnivačkim aktom ne pripada, međutim iz Ministarstva je stigao odgovor da je pitanje visećih mostova u nadležnosti lokalne samouprave i sugerisalo da se poslovi upravljanja mostovima povere upravljaču zaštićenim područjem Ovčarsko-kablarska klisura. Pored toga, Ministarstvo je zabranilo izvođenje ovih radova bez prethodnog ozakonjenja ovih objekata - stoji u saopštenju, u kom se navodi i da su se iz JP tada obratili gradskim službama, pa je iz lokalnog pravobranilaštva pokrenut proces ozakonjenja, koji još nije okončan.

Utvrdio da nije bezbedan

nakon pada pešačkog mosta, krenula akcija spašavanja
nakon pada pešačkog mosta, krenula akcija spašavanjafoto: Kurir

- U konkretnom slučaju, građevinski inspektor je izlaskom na teren utvrdio da ovaj most nije bezbedan za korišćenje i rešenjem je zabranio korišćenje istog i dao nalog JP da izvrši radove koji u jednom delu prevazilaze nadležnosti, stručne i finansijske kapacitete ovog preduzeća. Ovo rešenje dostavljeno je poštom JP "Gradac" 13. oktobra, na sam dan tragedije, dva časa nakon što se nesreća dogodila - kažu iz Gradske uprave dodajući da je JP u septembru započelo postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na tekućem održavanju visećih mostova Kadenica i Ovčar Banja.

(Kurir.rs - D. Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track