PODRŽAVAMO DA SE IZMENI ZAKON I UVEDE KRIVIČNO DELO ZA SAJBER NASILJE! Oglasilo se i Udruženje sudija i tužilaca Srbije
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Twitter

Apel Kurira za hitnu promenu Krivičnog zakonika

PODRŽAVAMO DA SE IZMENI ZAKON I UVEDE KRIVIČNO DELO ZA SAJBER NASILJE! Oglasilo se i Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Crna Hronika -

Nakon što je Mladen Dulić (22) iz Laktaša u Republici Srpskoj izvršio samoubistvo posle sajber nasilja koje je, kako se sumnja, preživeo zbog objavljenog snimka njegovog razgovora za posao, oglasilo se i Udruženje sudija i tužilaca Srbije koje se slaže sa incijativom da treba da se promeni zakon koji bi odredio krivično delo za sajber nasilje.

Podsetimo, samoubistvo Mladena Dulića, koji je bio ismevan na društvenim mrežama, potreslo je region, a ova tragedija otvorila je pitanje o digitalnom nasilju, koje još uvek nije prepoznato kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

nesrećni mladić
nesrećni mladićfoto: Twitter

Udruženje sudija i tužilaca (UST) oglasilo se saopštenjem ovim povodom, koje prenosimo u celost.

- Udruženje sudija i tužilaca (UST) će podržati svaki vid suzbijanja nasilja, uključujući i ono na internetu, jer smatra da je potrebno da nadležni organi, ali i strukovna udruženja koja se zalažu za vladavinu prava, daju svoj doprinos u suzbijanju negativnih društvenih pojava. Udruženje smatra da je Ministarstvo pravde, kao ovlašćeni predlagač, mesto na koje treba uputiti inicijativu, kako bi oformilo radnu grupu koja će izvršiti analizu i predložiti odgovarajuća zakonska rešenja - stoji u saopštenju UST i dodaje se:

Udruženje sudija i tužilaca Srbije
foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

- Istovremeno, Udruženje sudija i tužilaca Srbije spremno je da se na profesionalnom nivou uključi u rad radne grupe, ukoliko bude formirana.

Podsetimo, nakon što se Mladen Dulić ubio, policija iz Laktaša uhapsila je dvojicu radnika sa pumpe, V. T. i D. K., zbog sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeno fotografisanje i snimanje, a nakon saslušanja obojica su puštena na slobodu. Takođe, povodom ovog slučaja juče se oglasilo i tužilaštvo, koje je navelo "da je Dulić pre samoubistva prijavio policiji da je sporni snimak objavljen na Tiktoku".

Sagovornici Kurira ranije su naveli da su saglasni sa činjenicom da bi trebalo da se promeni Krivični zakonik i da se oformi krivično delo koje će na adekvatan način kazniti počinioce i aktere sajber nasilja, koje je sve više prisutno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track