NOVI PRAVOSUDNI ZAKONI U INTERESU SVIH GRAĐANA: Viši tužilac Nenad Stefanović i ministarka pravde govorili na konferenciji
Foto: Nemanja Nikolić

NOVI PRAVOSUDNI ZAKONI U INTERESU SVIH GRAĐANA: Viši tužilac Nenad Stefanović i ministarka pravde govorili na konferenciji

Crna Hronika -

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović poručio je danas da zakonske norme nijednom sudiji i tuziocu neće obezbediti profesionalni integritet, jer se, kako je istakao, integritet razvija i gradi godinama i decenijama, a ne stalnim izmenama zakona.

Država bi, prema recčima Stefanovića, zbog toga trebalo da se fokusira na kontinuirane obuke nosilaca pravosudnih funkcija, da jača Pravosudnu akademiju, kao instituciju koja je stožer obuka sudija, tužilaca i pomoćnika, kao i na jačanje njihove materijalne nezavisnosti.

Nenad Stefanović
Nenad Stefanović foto: Nemanja Nikolić

- Nažalost, pojedini članovi radnih grupa misle da ćemo, na primer, promenom naziva nosilaca javnotužilačke funkcije preko noći dobiti tužioce od integriteta, a takva očekivanja ne bih dalje komentarisao - rekao je Stefanović obraćajući se učesnicima konferencije "Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana - izazovi i rešenja", koju je organizovalo UST u hotelu "Metropol Palace". Što se tiče nacrta seta zakona o sudijama, UST nema puno zamerki, izuzev, kako je rekao predsednik Udruženja, propuštene šanse da se zakonski uredi materijalni položaj sudija, dok je na radne tekstove Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaca, Udruženje uputilo veliki broj pisanih primedbi Ministarstvu pravde.

- Za UST i javno tužilaštvo je najvažnije da se očuvaju i unaprede dostignuti standardi u ovoj oblasti, imajući u vidu da svako reformsko rešenje treba, pre svega, da donese napredak i poboljšanja, a ne da bude korak unazad u odnosu na postojeći sistem - poručio je Viši javni tužilac u Beogradu.

On je učesnicima konferencije predstavio stavove UST koji se odnose na predložena rešenja za nove tužilačke zakone. Smatra da je pored ostalog potrebno, da se jasno razgraniče nadležnosti između Vrhovnog javnog tužioca i Visokog saveta tužilaca, te da se odluke o postupanju u konkretnim predmetima, uključujući prigovor na obavezno uputstvo, donose unutar javnog tužilaštva, a ne u tužilačkom savetu.

Nenas Stefanović i Maja Popović
Nenas Stefanović i Maja Popovićfoto: Nemanja Nikolić

Takođe, prema stavu Stefanovića, bitno je da se očuva operativnost javnih tužilaštava i rešavanje hitnih radnih i organizacionih potreba putem instituta upućivanja javnih tužilaca od strane Vrhovnog javnog tužioca. Upotrebu ovog instituta, kako je naglasio, treba svesti na najneophodniju, zakonom predviđenu meru, uz poštovanje saglasnosti upućenog tužioca, dok se ne steknu uslovi da se to pitanje trajno reši od strane Visokog saveta tužilaca. Podsetio je da radni tekst zakona zabranjuje upućivanje iz nižeg u više tužilaštvo, što će, kako smatra, izazvati ozbiljan problem u praksi, te se zalaže da aktuelo rešenje ostane na snazi.

Stefanović je istakao da ove godine Udruženje sudija i tužilaca Srbije obeležava 10 godina od osnivanja, ukazijući da je proisteklo iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Maja Popović
foto: Nemanja Nikolić

- Udruženje je osnovano kao odgovor na katastrofalnu reformu pravosuđa iz 2009. godine i težak položaj sudijskih i tužilačkih pomoćnika kojima je bilo oduzeto pravo da pod jednakim uslovima sa polaznicima Pravosudne akademje budu birani za sudije i tužioce. Nakon intervencije Ustavnog suda, većina pomoćnika je izabrana za sudije i tužioce koji danas u najvećem broju čine članove UST - naglasio je Stefanović.

U uvodnom obraćanju učesnicima konferencije ministarka pravde Srbije Maja Popović, zahvalila je UST i Pravosudnoj akademiji što su organizovali ovu konferenciju, koja će, kako je rekla, doprineti da postupak rasprave bude transparetniji i inkluzivniji.

Ona je podsetila da je UST u početku kritikovalo izmene ustava i zakona, ali da se sad uključilo u raspravu poštujući volju građana iskazanu na referendumu. Ministarka je ukazala da je Venecijanska komisija u svom mišljenju o radnim verzijama pravosudnih zakona ocenila da oni zajedno sa promenama Ustava imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitvnih promena u pravosuđu Srbije, te da su radni tekstovi zakona dobro strukturirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene.

- Naglašeno je da uspešna reforma pravosuđa najviše zavisi od čvrstog zakonodavnog okvira, koji će obezbediti da nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo uživaju visok ugled u društvu i budu orijentisani ka budućnosti - navela je Popović.

Venecijanska komisija je, prema njenim rečima, pohvalila Ministasrtvo pravde za uložene značajne napore u pripremi pravosudnih zakona, kao i za inkluzivnost i transparentnost procesa pripreme zakona, te da u istom duhu treba da nastavi i javnu raspravu u narednim mesecima.

Novi zakoni će, kako je istakla, doneti tektonske, korenite i dalekosežne promene, koje značajno utiču na jačanje samostalnosti tužilaštva i nezavisnost sudstva, uz isključenje politike iz procesa izbora sudija i tužilaca. U periodu od 23. do 25. novembra u Srbiji će, kako je najavila, boraviti izvestioci Venecijanske komisije koji će održavati sastanke povoodm javnotužilačkih zakona.

- Nakon njiihovog mišljenja započenjemo sa javnom raspravom - ukazala je ministarka.

Direktor pravosudne akademije i moderator današnje konferencije, Nenad Vujić, ukazao je da je ovo najveći skup na kome se raspravlja o predlozima za nove pravosudne zakone, kome prisustvuje više od 150 učesnika, sudija, tužilaca, naučnih radnika, advokata, proferosa, polaznika akademije i sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Konferencija
Konferencijafoto: Nemanja Nikolić

On je napomenuo da je zbog velikog interesovanja za ovu raspravu, a premalo mesta za lično učešće, konferencija dostupna za praćenje putem online platforme.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre istakao je da su ove ustavne reforme u oblasti pravosuđa, kako to sugeriše i naziv današnje konferencije, u interesu građana Srbije, u interesu biznisa i onih koji traže odgovore od pravosuđa za svoje probleme. Vladavina prava je, kako je istakao, primarna za EU i fundamentalna vrednost za naše društvo.

Direktor pravosudne akademije i moderator današnje konferencije Nenad Vujić ukazao je da je ovo najveći skup na kome se raspravlja o predlozima rešenja za nove pravosudne zakone, kome prisustvuje više od 150 učesnika, sudija, tužilaca, naučnih radnika, advokata, polaznika akademije i sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

On je napomenuo da je zbog velikog interesovanja za ovu raspravu, a premalo mesta za lično učešće, konferencija dostupna za praćenje putem online platforme.

Konfereciju "Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana - izazovi i rešenja" Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) organizovalo je u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Udruženjem sudija prekršajnih sudova (USUDPREK).

Emanuel Žiofre
Emanuel Žiofrefoto: Nemanja Nikolić

U uvodnom delu skupa, pred radni deo konferencije, izlagaje je izložo i sudija Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić iz USUDPREK. U radnom delu ovog skupa pomoćnici ministra pravde i članovi radnih grupa za izradu nacrta pravosudnih zakona, koji se menjaju u skladu sa ustavnim amandmanima, predstaviće predloge ključnih novina, a učesnicima će se obratiti i zamenik člana Venecijanske komisije.

Potom će uslediti obraćanje organizatora konferencije i diskusija učesnika, među kojima će, pored sudija i tužilaca, biti i profesori pravnih fakulteta u Srbiji, advokati i predstavnici drugih strukovnih udruženja.

Organizatori konferencije podsećaju na važnost izmena ovih zakona u skladu sa ustavnim amandmanima i evropskim standardima koji treba da stvore uslove za efikasnije i odgovornije pravosuđe u Srbiji.

Reč je o predlozima novih zakona - Zakon o sudijama, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o Visokom savetu tužilaca i Zakon o uređenju sudova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track