BIO JE MNOGO OPASAN I MNOGO MOĆAN, MORALO JE DA GA HAPSI 200 POLICAJACA: Šijan lupao šamare i Marku Miloševiću, a OVAKO je ubijen
Foto: Privatna Arhiva

Na današnji dan pre 23 godine

BIO JE MNOGO OPASAN I MNOGO MOĆAN, MORALO JE DA GA HAPSI 200 POLICAJACA: Šijan lupao šamare i Marku Miloševiću, a OVAKO je ubijen

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 23 godine u centru Beograda ubijen je Zoran Šijan (35).

Poznati kikbokser i pripadnik "surčinskog klana" likvidiran je na raskrsnici ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u 1.30. Šijan se u svom "mercedesu 600" zaustavio na crveno svetlo na semaforu i tada je pored njega prošao automobil iz koga je izrešetan. Spasa mu nije bilo.

Ubistvo Zorana Šijana do danas nije rasvetljeno.

Rođen je 1964. godine. Oženjen je bio pevačicom Gocom Božinovskom.

Goca Božinovska, Zoran Šijan
foto: Privatna Arhiva

Bio je vrhunski sportista. U kikboksu je postao čak i prvak Evrope. Međutim, paralelno je plivao i u "kriminalnim vodama".

Važio je za opasnog i moćnog. Više puta je bio iza rešetaka, a nekoliko puta je i ranjavan. Za jedno njegovo hapšenje bilo je potrebno čak 200 policajaca. To sve govori.

Za "surčince" na ćelu sa Šijanom se, pre svega, vezivala krađa i preprodaja luksuznih automobila, u čemu su bili bez premca u državi, a potom i prodaja narkotika. Tokom velike policijske akciji u kojoj je učestvovalo više desetina operativaca MUP-a Srbije, pripadnika Interventne i Kontradiverzione jedinice beogradske policije, u surčinskom sedištu "Kotobanja" uhapšeni su brojni članovi ekipe, među kojima Zoran Šijan i Ljubiša Buha Čume. Policija je upala oko ponoći, a pretres kuća uhapšenih trajao je do šest sati ujutro. Inspektori su zaplenili 31 skupoceni automobil marke "mercedes", "BMV", "ferari"… i pronašla veliku količinu nelegalnog oružja.

U Šijanovom stanu nađeni su revolver „smit i veson”, automat „uzi”, malokalibarska puška „hekler i koh” sa optičkim nišanom, karabin „crvena zastava”, „magnum 357″, municija… Mada je policija bila uverena da će ovom akcijom rešiti mnoge probleme koje su im pravili „surčinci”, Zoran Šijan je u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu proveo nepunih mesec dana. Zbog ilegalnog posedovanja oružja osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, ali je do pravnosnažnosti presude pušten na slobodu.

Protiv Šijana je vođen i proces zbog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. U nesreći iz aprila 1997. godine koja se dogodila na raskrsnici ulica Trgovačke, Jablaničke i Ibarske magistrale, nastradao je 21-godišni Aleksandar Joksimović. Šijan je na sudu negirao svoju krivicu tvrdeći da je Joksimović svojim vozilom prošao na crveno svetlo.

Prema nepotvrđenim informacijama, Šijan je ranije bio osuđen zbog razbojništva, ali sud nikada nije potvrdio presudu koja je posle šest godina zastarela, a potom je i ukinuta.

Postoji mnogo teorija ko stoji iza likvidacije Šijana.

Kao naručioci pominjani su Zoran Uskoković Skole i grupa Željka Maksimovića Make, ali nikada nije skupljeno dovoljno dokaza, niti je pokrenut krivični postupak.

Na suđenju za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, svedok Slobodan Resimić optužio je Nikolu Maljkovića za likvidaciju Šijana, tvrdeći da mu je Maljković rekao: "Da, ja sam ga sašio".

Svađa, Vesna Rivas, Zoran Šijan, Farma, Goca Božinovski

Mediji su pisali i da je Nenad Ilić zvani Glavonja, bivši pripadnik "crvenih beretki", u policiji izjavio da je Šijana ubio Milorad Ulemek Legija.

Šijanova majka je pre nekoliko godina u izjavi za jedan tabloid rekla:

"Mog sina je ubio neko mnogo moćan, a verovatno je u njegovo ubistvo umešana i bivša Služba državne bezbednosti. Ne mogu da uprem prstom ni u koga, ali znam samo da se dva-tri meseca pre smrti posvađao s Markom Miloševićem i da ga je tada ošamario."

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track