PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA! ČUME I BAGZI POZVANI DA SVEDOČE: U to vreme Šiptar i Kum su bili sitni dileri i kradljivci
Foto: Privatna Arhiva

viši sud u beograd

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA! ČUME I BAGZI POZVANI DA SVEDOČE: U to vreme Šiptar i Kum su bili sitni dileri i kradljivci

Crna Hronika -

Svedoci saradnici u postupku protiv zemunskog klana Ljubiša Buha Čume i Dejan Milenković Bagzi, sutra bi trebalo da svedoče o takozvanoj prvoj otmici tog klana, u postupku protiv optuženih za razbojništvo počinjeno 1997. nad studentom Novakom Stevanićem (22), koji se posle kidnapovanja ubio.

I Milenković i Buha status svedoka saradnika dobili su za procese koji su se vodili protiv pripadnika "zemunskog klana" i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Buha je izašao iz programa zaštite, i na prethodnom suđenju se nije pojavio jer je prema saznanjima suda napustio Srbiju i otputovao u Libiju. Za razliku od njega, Milenković je navodno dobio potpunu zaštitu identiteta i živi na nepoznatoj lokaciji pod obezbeđenjem.

Ljubisa Buha Čume
Ljubisa Buha Čumefoto: Nikola Anđić

- Na jednom od suđenja na kom se pojavio, Buha je odbio da svedoči, tvrdeći da mu je bezbednost ugrožena - podseća sagovornik Kurira. Inače, optužnicom Višeg tužilaštva, obuhvaćena su dvojica bivših pripadnika zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić i dvojica policajaca, Milan Radukić i Saša Đajić.

Novaka Stevanića, prema sumnjama tužilaštva, oteli su pripadnici zemunskog klana koji su se predstavili kao policajci. Držali su ga vezanog i maltretirali ga u jednoj garaži, sve dok im nije otkrio gde njegov otac drži nakit i zlato, a potom su ga pustili.

Novak Stevanić
Novak Stevanićfoto: Nebojša Mandić

Nesrećni mladić, kom su navodno nastavili da prete i pošto su opljačkali sef njegovog oca, potom se ubio. U otmici su, kako se sumnja, učestvovale i pokojne vode zemunskog klana ubijene tokom policijske akcije Sablja, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Dejan Milenković Bagzi, o otimici Novaka Stevanića, navodno je svedočio u martu 2017. u tužilaštvu. On je navodno tada opisao kako su u to vreme Spasojević i Luković bili obični kradljivci automobila i dileri.

- Ne znam detalje te otmice, ali sećam se da su se nekoliko dana kasnije sastali u restoranu u Surcinu i žalili se kako su imali problem da otvore sef u stanu mladića kog su oteli. Rekli su da nije bio standardni u zidu, već u podu, pa su morali da koriste bonsek, kao i da im je trebalo mnogo vremena. Polemisalo se o tome da li je Spasojević ostavio otiske u stanu - ispričao je navodno tada Bagzi.

Dejan Milenković Bagzi
Dejan Milenković Bagzifoto: Profimedia

Inače, i pripadnik zemunskog klana koji je optužen za otmicu posle koje se mladić ubio, Nikola Bajić, priznao je da je mladića neko vreme čuvao u garaži na Novom Beogradu.

- Novak Stevanić ubio se u aprilu 1998, jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega vršili Dušan Spasojević, članovi "zemunskog klana" i policajci. Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao: "Išao sam, zapalio sam mu svecu". Grizla ga je savest - ispricao je ranije pred sudom Bajić.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track