ŠKALJARAC U STRAHU U ZATVORU: Sudbina Mijuškovića u rukama hrvatskog ministra, nisu mu verovali dok Čađenović nije uhapšen
Foto: EPA Boris Pejović, Ilustracija, Mondo.me

leži u splitu

ŠKALJARAC U STRAHU U ZATVORU: Sudbina Mijuškovića u rukama hrvatskog ministra, nisu mu verovali dok Čađenović nije uhapšen

Crna Hronika -

Već nekoliko meseci u splitskom zatvoru odluku o izručenju Crnoj Gori čeka Vladan Mijušković, 37-godišnjak iz Nikšića, koji je krajem septembra ove godine uhapšen u Podstrani po međunarodnoj poternici koju je za njim ranije ove godine raspisao Viši sud u Podgorici. Mijušković se sumnjiči da je, kao pripadnik "škaljarskog klana", učestvovao u "stvaranju kriminalne organizacije", piše Slobodna Dalmacija.

Krajem novembra Vrhovni sud odbio je Mijuškovićevu žalbu i potvrdio odluku splitskog Županijskog suda o izručenju, tako da se sad još jedino čeka odluka, odnosno potpis ministra pravosuđa Hrvatske Ivana Malenice, od koga zavisi da li će "škaljarac" ostati u Splitu ili biti izručen Crnoj Gori.

Od hampšenja, Mijušković tvrdi da, ako bude izručen, neće imati pravično suđenje i da će i njegova, i sigurnost njegove porodice, biti ugrožena. U svojim apelima hrvatskim vlastima je pre nekoliko meseci napominjao i da postoji "umešanost njegovih progonitelja", odnosno crnogorskog tužilaštva u korupciju.

Nema sumnje da je u Hrvatskoj malo ko verovao rečima pripadnika zloglasnoga klana. A onda je dva meseca u akciji crnogorskog tužilaštva uhapšen upravo čovek koji je protiv Mijuškovića i pokrenuo istragu - specijalni tužilac Saša Čađenović.

Saša Čađenović
Saša Čađenovićfoto: Mondo

Kolege ga sumnjiče da je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriju Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije stvorio Radoje Zvicer. A taj "kavački klan" zakleti je neprijatelji klana kojem pripada MIjušković.

Mesec dana pre Čađenovićevog hapšenja, Vrhovni sud Hrvatske je u svojoj odluci kojom potvrđuje izručenje, uz ostalo, napisao da su tvrdnje da će mu u Crnog Gori u slučaju izručenja biti ugrožen život zbog sukoba između "škaljarskog" i "kavačkog" klana paušalne i ničim potkrepljene.

"Svoje navode, barem za sada, nije učinio realnim i konkretnim. Osim toga radi se o izručenju u državu u kojoj vrede pravni standardi koji su vrlo slični onima koji u Republici Hrvatskoj i gde institucije pravne države funkcionišu i postupaju u skladu s važećim zakonskim propisima, tako da će izručeniku sigurno, kao osobi protiv koje se vodi kazneni postupak, biti zagarantovana lična sigurnost i zaštita, kao i sva prava koja ima kao okrivljenik", stoji u odluci Vrhovnog suda, u kojoj se napominje da "konačno rešenje kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje donosi ministar pravosuđa pa je evidentno da će se prilikom donošenja te odluke ceniti okolnost i navodnog straha izručenika za sopstveni lični integritet i život".

(Kurir.rs/Slobodan Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track