KANALI SMRTI! Navijač Partizana iz Borče poginuo u jezivom udesu, a na mestu njegovog stradanja i ranije se dešavale nesreće
Foto: Privatna arhiva

saobraćajna nesreća

KANALI SMRTI! Navijač Partizana iz Borče poginuo u jezivom udesu, a na mestu njegovog stradanja i ranije se dešavale nesreće

Crna Hronika -

Nemanja Prica (33), koji je bio blizak frakciji Veljka Belivuka, pronađen mrtav u prevrnutom džipu u beogradskom naselju Kotež

Nemanja Prica (33), zvani Burdža, iz Beograda poginuo je juče u saobraćajnoj nesreći u beogradskom naselju Kotež kada je džipom probio zaštitnu ogradu i sleteo s puta u kanal s vodom.

Nesreća se dogodila oko 6.30 sati u Ulici Partizanski blok, a prevrnut automobil u kanalu, kao i razvaljenu zaštitnu ogradu primetili su prolaznici i pozvali su policiju i Hitnu pomoć.

Brza vožnja

poginuli mladić
poginuli mladićfoto: Privatna arhiva

- Sumnja se da je u blagoj krivini, navodno usled prebrze vožnje, neprilagođene tom delu puta, vozač izgubio kontrolu, udario u metalnu ogradu i sleteo u kanal s vodom. Inače, voda nije duboka, ali je jako prljava i puna smeća. Jezivo izgleda - kaže naš izvor:

- Na teren su ubrzo došla dva vozila vatrogasne jedinice sa Zvezdare i iz Borče sa 10 vatrogasaca. Telo mladića nađeno je u automobilu, a lekari Hitne pomoći mogli su samo da konstatuju smrt. Telo je poslato na obdukciju kako bi se utvrdilo da li se mladić udavio ili je preminuo od povreda zadobijenih u udesu.

Kola iz kanala su pomoću dizalice izvučena sat i po nakon nesreće, a pojedini očevici su ispričali da su, navodno, videli i devojku koja je bila u kolima s poginulim, a koja je uspela da izađe iz auta i pobegne.

Kako kaže izvor Kurira, nastradali Nemanja Prica bio je poznat u Kotežu i Borči kao navijač Partizana, od njega su se juče na društvenim mrežama opraštali "grobari", između ostalih, i pripadnici navijačke grupe Principi, koju je predvodio Veljko Belivuk.

Lepo spavaj, lave

- Prica, koga u kraju svi znaju po nadimku Burdža, ranije je stalno odlazio na utakmice Partizana, redovno je viđan na tribinama. Bio je u dobrim odnosima i s Belivukovim Principima. Nakon njihovog hapšenja prošle godine povukao se u neku vrste ilegale - kaže izvor i dodaje:

- Kad su oni ugašeni, pogasio je društvene mreže, a njegov broj telefona malo ko je znao.

Na Instagramu su se uz njegovu fotografiju oprostili i navijači grupe Leva strana iz principa.

- Hrabrost, osmeh i tvoja dobrota pamtiće se do kraja života. Brate naš, počivaj u miru. Ideš tamo gde su najveći! Lepo spavaj, lave! Tvoja Leva strana - piše u oproštajnoj poruci.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja

Ljudski faktor najčešće dovodi do ovakvih nesreća

Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja, objašnjava za Kurir da su česte nesreće u kojima vozači završe u kanalu punom vode.

- Kada pored kolovoza postoji kanal s vodom, tada revizori u sklopu Agencije za bezbednost saobraćaja odlučuju da li će iznad kanala biti postavljena odgovarajuća metalna ograda sa svim potrebnim parametrima, određene visine i debljine kako bi se zaštitio put. Ukoliko se proceni da je neophodno, preko pojedinih kanala se stavljaju cevi i zatrpa se zemljom, tako da vode više nema - kaže Božović.

milan božović
milan božovićfoto: Shutterstock, Kurir televizija

On dodaje da se dešava da, kada kola slete u vodu, vozač bude svestan, ali ne može da se izvuče.

- Svaka nesreća je individualna i nekad može da se dogodi da je osoba preminula prilikom nesreće i pre pada u vodu, a dešava se i da se udavi u vodi, jer je možda ostala bez svesti tokom tumbanja ili zbog nekih drugih povreda ne može da se izvuče sama. To sve zavisi od slučaja do slučaja - zaključio je Božović i naglasio da u većini slučajeva ljudski faktor, najpre neprilagođena brzina, dovodi do ovakvih nesreća.

Nesreća u Borči

Bračni par 2018. uleteo u kanal

Nesreća u Kotežu podseća na tragediju iz februara 2018. godine kada je bračni par Bogićević iz Borče, takođe, nastradao kada su kolima sleteli u kanal u naselju Crvenka. Kako su tada mediji izveštavali, supružnici su se udavili na licu mesta, a olupina njihovog "pola" izvučena je dan nakon nesreće.

- Vozač automobila, najverovatnije zbog neprilagođene brzine, nije stigao da pravovremeno reaguje, pa je, umesto da uđe u krivinu, završio u kanalu. Nesrećni par završio je u prevrnutom automobilu. U ledenoj vodi i mulju i po mraku nisu imali šanse da prežive. Obdukcija će pokazati da li su oni već bili mrtvi u trenutku kada je vozilo upalo u vodu ili su se udavili - podseća naš izvor.

ŠTA NE ČINITI

- Nikako ne čekati da se automobil napuni vodom

- Nikada ne treba pokušavati da otvorite vrata, spoljni pritisak vode je prevelik

- Uzaludno je pokušavati da razbijete šoferšajbnu, koja je još tvrđa od prozora

AKO AUTO UPADNE U VODU

- Ono što uradite u prvom minutu odrediće vašu sudbinu

- Osloboditi se što pre sigurnosnog pojasa i otvoriti ili razbiti prozor

- U nedostatku alata obema nogama istovremeno pokušati da polomite bočno staklo

- Potražite svetlost i gledajte gde su mehurići vazduha kako biste znali gde je površina

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track