USPONI SMRTI! Ne igrajte se planinarenja, može biti opasno: U 2022. POGINULO TROJE, a 70 spaseno!
Foto: Privatna arhiva

oprez

USPONI SMRTI! Ne igrajte se planinarenja, može biti opasno: U 2022. POGINULO TROJE, a 70 spaseno!

Crna Hronika -

Telo planinara Dragana G. (55) iz Trstenika pronađeno je u ponedeljak u Bugarskoj, na planini Pirin, a danas se očekuju rezultati obdukcije, kojom bi trebalo da se potvrdi pretpostavka da je planinar pao pokušavajući da spase turistu čije je telo ležalo u snegu.

- Očekujemo rezultate, čuo sam da je Dragan bio u izuzetnoj formi, na zavidnom nivou. Sigurno je znao i kako da se pripremi za podvig kao što je Pirin, ali svi koji ga poznaju veruju da je pokušao da pomogne drugom planinaru u nevolji i tako stradao - kaže za Kurir Bojan Marić iz Gorske službe spasavanja u Srbiji i dodaje da tragedije, nažalost, nisu retke.

Dragan G.
Dragan G. foto: Privatna arhiva

Prema brojkama kojima raspolaže Gorska služba, troje planinara je poginulo u Srbiji u 2022. godini.

BROJKE

- 20 telefonskih intervencija imala Gorska služba spasavanja u 2022.

- 7 spasenih osoba bilo teško povređeno

- Mi smo imali oko 70 intervencija u prošloj godini, nevezano za to da li je u pitanju organizovana grupa planinara, s kojima inače idemo, ili oni koji idu odvojeno, na svoju ruku - objašnjava naš sagovornik.

Pored tih 70, spasioci Gorske službe imali su još 20 telefonskih intervencija, što podrazumeva pomoć licima navođenjem, uglavnom onima koji su se izgubili i nisu povređeni.

Saveti

Oprema za planinare

x adekvatna garderoba

x dovoljno tečnosti

x termos s čajem

x hrana

x napunjen telefon (bežični punjač)

x baterijska lampa

x mapa (ukoliko nemate na telefonu)

x memorisan broj Gorske službe spasavanja

x informacije o kritičnim tačkama na planini

- Nažalost, fatalan ishod imale su tri naše intervencije, a uspeli smo da spasemo oko sedam osoba koje su bile ozbiljno povređene i do kojih smo morali da dolazimo s policijom i vatrogascima jer je sve što smo imali bio prijavljen nestanak - kaže nam Bojan Marić.

Marić za Kurir objašnjava da je najvažnije biti razuman kada je u pitanju planinarenje, težiti ka tome da se na avanturu ide organizovano i slušati one koji samo žele da budete bezbedni.

GSS
GSSfoto: Facebook

- Pored toga, jako je važno da budete adekvatno informisani o planini na koju idete, da znate kakvi su uslovi tamo, šta da ponesete i šta da uradite ako se izgubite ili povredite - kaže nam sagovornik i objašnjava da neopreznost i mišljenje da je planinarenje lako najčešće dovode do tragedija.

- Velika tragedija desila se na Fruškoj gori prošle godine, kada je žena pala s litice kod Ledinačkog jezera. Nije više bilo pomoći, naš je zadatak u takvim slučajevima samo da odemo po leš. Međutim, ta žena je bila planinarka koja je na samo nekoliko sekundi otišla od svoje grupe i približila se ivici da slika prirodu, ta sekunda ju je koštala života - kaže Bojan.

Prema statističkim podacima, ispostavlja se da je Fruška gora najopasnija za planinare.

Hronologija

Fatalan ishod

x Planinarka Slavica M. (56) stradala na Durmitoru u septembru 2021.

x Telo planinara pronađeno na Fruškoj gori u oktobru 2021.

x Srpski planinar (66) poginuo podno planine Triglav u oktobru 2022.

x Planinarka N. M. pala s litice kod Ledinačkog jezera na Fruškoj gori u julu 2022.

x Planinarka Daliborka S. (41) iz Stare Pazove poginula na Prokletijama u julu 2022.

Drama u Bugarskoj

Kolege veruju u Dragana

Draganove kolege iz planinarskog kluba "Ljukten" ispričale su nam da nisu znali da će otići u Bugarsku.

- Otišao je na Šar-planinu i trebalo je odmah posle toga da se vrati u Trstenik. Niko nije imao pojma da će otići u Bugarsku - kaže prijatelj nesrećnog čoveka:

- On je bio izuzetan čovek, veliki. Zato pretpostavljamo da je video telo bugarskog turiste i da je krenuo za njim da mu pomogne, misleći da je i dalje živ.

(Kurir.rs - Dijana Antonijević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track