UBISTVO LOPOVA SA KARABURME JE BILO NUŽNO?! Stručnjaci: Policija sme da puca i kad neko potegne igračku, A KAMOLI PRAVO ORUŽJE
Foto: Kurir Televizija, Nemanja Nikolić

kurir tv

UBISTVO LOPOVA SA KARABURME JE BILO NUŽNO?! Stručnjaci: Policija sme da puca i kad neko potegne igračku, A KAMOLI PRAVO ORUŽJE

Crna Hronika -

Miroslav M. (64) je u ponedeljak uveče ubijen tokom policijske potere na Karaburmi u Beogradu nakon što je ukrao 5.000 dinara sa obližnje benzinske pumpe.

Sada se pojavio njegov dosije i otkriveno je da je osuđen za ubistvo koje se dogodilo 1992. godine na 14 godina, ali je odslužio 12 godina zatvorske kazne.

Karaburma, Pucnjava, Policija
foto: Nemanja Nikolić

Povodom ovog slučaja u Jutarnjem programu Kurir TV govorili su Aleksandar Radivojević, advokat i Zdravko Rajević, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza.

Sagovornici su se dotakli teme ograničenja policijskih ovlašćenja u Srbiji, sa posebnim osvrtom na upotrebu vatrenog oružja.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- U proteklom periodu bilo je slučajeva kada su policijski službenici debelo nagrabusili kada su upotrebljavali vatreno oružje. Imamo slučaj Miljana Raičevića koji je 2009. godine iz neposredne blizine usmrtio izvesnog Zarića i za to dobio drakonsku kaznu od 15 godina zatvora, kao i niz drugih sličajeva - rekao je Rajević.

Radivojević je naglasio da su ovlašćenja policije koja se tiču korišćenja vatrenog oružja veoma precizno definisana zakonom.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Posoji poseban pravilnik o ovlašćenjima policije. Upotreba sile precizno je predviđena tim pravilnikom. Mora se uvek nagovestiti da će se upotrebiti vatreno oružje. Preporučuje se da se metak upozorenja uvek ispali i tek posle da se upotrebi oružje ukoliko je neposredno ugrožen život policajca, njegovih kolega ili drugih lici - laže advokat i dodaje da su zakon često stroži prema policajcima nego prema civilima:

- Policajci ne samo da su pred zakonom jednaki, već je zakon prema njima često stroži. Oni imaju pravo na upotrebu sile, ali primena sile se mora strogo upodobiti načinu i razlogu zašto se koristi. U ovom slučaju mislim da je policajac apsolutno postupio u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Rajević je naveo primere kada policajci smeju da koriste vatreno oružje.

- Policijski službebik može i mora da upotrebi vatreno oružje kada se ugrozi njegov život ili život drugog lica. Ono što je zanimljivo jeste da se u zakonu upotreba vatrenog oružja poistovećuje sa upotrebom replike vatrenog oružja, odnosno lažnog oružja. Zato se ne treba čuditi ako policajci ispale metak, a neko kaže samo sam se šalio, jer to nije bio pravi pištolj nego upaljač ili igračka - rekao je Rajević i dodao:

- Dovoljno je da učinite jedan pokret rukom ka jednom takvom predmetu da bi policajac prema vama ispalio smrtonosni projektil!

01:58

POLICIJA MOŽE DA USMRTI ZBOG SAMO JEDNOG POKRETA RUKE?! Stručnjaci objašnjavaju KAD policajci smeju da koriste vatreno oružje

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja