ISPLIVALE JEZIVE SLIKE MUČENJA ŠKALJARCA U TURSKOJ: Najnovija otkrića istražitelja o zločinima kavačkog klana (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: turska policija, Printscreen

zločin u turskoj

ISPLIVALE JEZIVE SLIKE MUČENJA ŠKALJARCA U TURSKOJ: Najnovija otkrića istražitelja o zločinima kavačkog klana (UZNEMIRUJUĆE)

Crna Hronika -

Turski mediji objavili su jezive fotografije na kojima se vidi kako je otet i mučen škaljarac Risto Mijanović, koji je brutalno ubijen u septembru 2020. pa zakopan, kako se sumnja, u vili "kavčanina" Željka Bojanića u Istanbulu.

O ovom novim detaljima, piše crnogorski Dan, pozivajući se na turske medije, koji dodaje da ovaj zločin podseća na one koje je klan Veljka Belivuka, prema navodima tužilaštva, počinio za kavački klan i to na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Fotografije mučenja Riste Mijanovića pronađene su u telefonima Radoja Živkovića Žutog, koji je u Turskoj uhapšen krajem septembra zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana.

škaljarac otet, pa mučen u vili kavčanina
škaljarac otet, pa mučen u vili kavčaninafoto: Printscreen/odatv.com

U prodmet koji je u Turskoj formiran protiv pripadnika kavačkog klana uvršetene su i fotografije koje prikazuju mučenje Riste Mijanovića. Risto Mijanović, državljanin Crne Gore, prema spisama i dokumentima, kidnapovan je 11. septembra 2020. iz restorana u Uskumrukoju u Istanbulu.

- Nakon što je ubijen, prevezen je u "fijat doblu" i zakopan iza vile Željka Bojanića, crnogorskog državljanina sa Interpolove poternice u Zekerijakoju - navodi yenicaggazetesi.com.tr.

škaljarca skinuli golog, pa ga mučili pre nego što su ga brutalno ubili, pa zakopali
škaljarca skinuli golog, pa ga mučili pre nego što su ga brutalno ubili, pa zakopalifoto: Printscreen/odatv.com

Vođa bande iz Kotora Željko Bojanić, za kojim traga Europol, uhvaćen je u svojoj vili u Zekerijakoju 4. novembra 2022. U tada datom saopštenju navedeno je da tokom iskopavanja nisu pronađeni dokazi o ubistvu.

Fotografije u vezi sa incidentom torture, koji je pod istragom, poslale su i srpske vlasti. U informativnoj belešci iz Srbije navedeno je da su u fleš memoriji oduzetoj od Radoja Živkovića uvrštene i fotografije Rista Mijanovića.

nakon ubistva menjali pločice i prostorije
nakon ubistva menjali pločice i prostorijefoto: Printscreen/odatv.com

- Na prvoj od fotografija u spisu ubistva vidi se da Risto Mijanović, koji je ubijen mučenjem, sedi na stolici nag sa vezanim rukama i ustima. Na drugoj fotografiji je vešernica vile Željka Bojanića. Pregledom je utvrđeno da su mjesto na fotografiji na kome je Risto Mijanović i vešernica vile ista prostorija ' piše Dan, pa dodaje:

- Na trećoj fotografiji u dosijeu je detaljno objašnjeno da su prostorija za mučenje i vešeraj iste.

Poređenje fotografija u datoteci je bilo sljedeće:

ovde su zakopali rista mijanovića
ovde su zakopali rista mijanovićafoto: Printscreen/odatv.com

"Zid, vrata, orman, mašina za veš i mašina za veš na fotografiji za koju je pričvršćen Risto Mijanović su potpuno isti, a u svetlu svih ovih fotografija, fotografija Rista Mijanovića... koji stoji na glavi, sa svojim vezanim rukama, je vila Željka Bojanića 167. Podrazumevalo se da se radi o vešernici koja se nalazi u suterenu. Međutim, pločice vešeraja, saune i hodnika u suterenu su zamijenjene kvadratnim pločicama dok su bile pravougaone, pločice obućarske prostorije u istom podrumskom spratu su i dalje pravougaone, a kada je obavljen razgovor sa nadležnima na ovom mestu navodi se da je prethodna struktura pločica u podrumu pravougaona".

Na trećoj i četvrtoj fotografiji u istražnom dosijeu vidi se Risto Mijanović kako leži na zemlji sa vezanim rukama i ustima. Konstatovano je da je to mesto, koje je obloženo plavim i belim kamenjem, zapravo vila. Podrazumevalo se da je ovo mesto pokušano da se zatvori bacanjem građevinskog šuta.

ovde je risto ubijen, pa zakopan u dvorištu
ovde je risto ubijen, pa zakopan u dvorištufoto: Printscreen

Vila je takođe bila podvrgnuta opsežnim renoviranjem u avgustu 2021, čime je očišćeno mesto ubistva. Ove informacije su opisane na 4 fotografije uključene u istražni dosije na sledeći način:

„U poređenju fotografija navodne sahrane Riste Mijanovića i fotografija vile 167 snimljenih u okviru operacije - podrazumijeva se da su lampe za osvetljenje baštenskog ugla označene plavom bojom takođe dostupne tokom faze renoviranja bašte, ali su lampe uklonjene i zamenjene tokom renoviranja.

Utvrđeno je da su borovi označeni crvenom bojom i dalje prisutni nakon renoviranja, a stabla označena ljubičastom bojom su uklonjena u fazi renoviranja i nijedna stabla više nisu zasađena. Podrazumijevalo se da je telo Rista Mijanovića zakopano na mestu označenom zelenom bojom, ali je nakon renoviranja bašte telo odatle prebačeno na mjesto koje u ovoj fazi nije moglo da se identifikuje i na mestu gde je telo zakopano izgrađen je magacin".

(Kurir.rs - DAN, Odatv.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track