INSPEKTOR RADIŠIĆ IZREŠETAN SA 18 METAKA NA KUĆNOM PRAGU NA KARABURMI: Misterija traje 27 godina, sada je ON osumnjičen
Foto: Printscreen/RTS

prvo mafijaško ubistvo policajca

INSPEKTOR RADIŠIĆ IZREŠETAN SA 18 METAKA NA KUĆNOM PRAGU NA KARABURMI: Misterija traje 27 godina, sada je ON osumnjičen

Crna Hronika -

Navršilo se 27 godina od ubistva inspektora Dragana Radišića Raše.

Tog 1. februara 1996. inspektor Odeljenja za seksualne i krvne delikte SUP Beograd likvidiran je na Karaburmi ispred zgrade u kojoj je živeo u Ulici Marijane Gregoran 49.

Ni nalogodavac niti direktni izvršilac krivičnog dela nikad nisu identifikovani, a kamoli privedeni pravdi.

Bilo je rano ujutru kada se Radišić, sa kesama u rukama, vraćao iz prodavnice. Ubica, očigledno dobro poznajući inspektorovu rutinu, čekao ga je u ulazu zgrade, gde je iz pištolja sa prigušivačem u njega ispalio 18 hitaca.

Telo u lokvi krvi pronašla je Radišićeva supruga.

Dragan Radišić, inspektor, ubijeni inspektor, Karaburma, ubistvo inspektora, policijski inspektor
foto: Printscreen/RTS

Ubrzo posle ubistva uhapšen je izvesni Zoran, ali je utvrđeno da nema veze sa zločinom, pa je pušten.

U svakom slučaju, od starta istrage se verovalo da je Radišić ubijen ili zato što se tokom inspektorskog delovanja zamerio nekom opasnom kriminalcu ili zbog učešća u poslovima mimo zakona, s tim da je njegova biografija bila potpuno čista. Zapravo, važio je za apsolutno poštenog policajca.

Ubistvo Radišića pominjano je na suđenju za likdivaciju hrvatskog novinara Iva Pukanića, kada je zaštićeni svedok Tomislav Marjanović tvrdio da je Pukanić ubijen "jer je trebalo da dođe u Srbiju kako bi svedočio o nekim ubistvima, među kojima i Dragana Radišića i Radovana Stojičića Badže, a sve u organizaciji Sretena Jocića - Joce Amsterdama".

Sumnjalo se da iza ubistva Radišića možda stoji Jocić, pošto je ovaj inspektor radio u istrazi ubistava Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i njegove devojke 1995. godine, za šta je Jocić i osuđen. Navodno, Pukanić je znao ime svedoka koji je mogao da potvrdi umešanost Jocića u ubistvo Radišića, a pored toga, vlasnik "Nacionala" imao je i druge podatke.

Na vrhu liste onih koje je policija dovodila u vezu s Radišićevom smrću bio je Zoran Đorđević, zvani Zoća, begunac iz valjevskog zatvora. On je bio osuđen na sedam godina robije zbog dva ubistva, a oba zločina je razrešio Radišić, koji ga je i lično uhapsio. U trenutku ubistva, Đorđević je bio u bekstvu, što je izazvalo sumnju da je upravo on osoba za kojom tragaju. Posle hapšenja u Čačku, međutim, više od 30 svedoka dalo mu je alibi.

Đorđević je kasnije ispričao da je Jocić naručio ubistvo inspektora Radišića zato što je on ispitivao kriminalne radnje kojima su se bavili Jocić i Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac.

Dragan Radisic
foto: Kurir/Arhiva

Svojevremeno je u emisiji "Nesalomivi inspektor Radišić", u sklopu serijala "Srce zločina" na RTS, navedeno da se osnovano sumnja, na osnovu otiska prsta s mesta zločina, da je ubistvo izvršio Albanac, nekadašnji diler deviza u Beogradu.

Ovaj Albanac, čije ime nije objavljeno, navodno se godinama krije na Bliskom istoku, a naša policija ga je navodno locirala još pre šest godina.

Do najkrupnijeg pomaka u dugogodišnjoj istrazi prvog mafijaškog ubistva policajca u Beogradu došlo se zahvaljujući ruskom sistemu za obradu otisaka prstiju.

Materijalni tragovi s mesta ubistva inspektora Radišića ubačeni u novi sistem poklopili su se s otiskom prstiju čoveka koji je tada hapšen zbog dilovanja deviza.

Ipak, misterija i dalje traje...

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja