UBISTVA ANE VOLŠ, JUTJUBERKE GABI I 4 STUDENTA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO! Evo šta povezuje brutalne zločine koji su potresli svet
Foto: EPA Craig Walker/ Pool

kobno ime

UBISTVA ANE VOLŠ, JUTJUBERKE GABI I 4 STUDENTA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO! Evo šta povezuje brutalne zločine koji su potresli svet

Crna Hronika -

U poslednje dve godine SAD i svet potresla su tri zločina koja, iako nisu međusobno povezana, imaju jednu zajedničku karakteristiku - u svakoj od njih osumnjičeni se zvao Brajan.

Poslednji u nizu je slučaj ubistva srpkinje Ane Volš, a jedini osumnjičeni za zločin je njen suprug Brajan Volš.

U Kohasetu, gradu gde je Ana živela, istražitelji su početkom januara sproveli opsežnu potragu za ovom majkom troje dece koja se od Nove godine vodila kao nestala. Njen suprug Brajan Volš (47) optužen je za njeno ubistvo, ali telo još uvek nije pronađeno.

Prvog dana ove godine, Ana je u ranim jutarnjim časovima pozvala taksi koji je iz njenog doma u Kohasetu, koji je trebalo da je odveze do aerodroma Logan u Bostonu. Međutim, ona do aerodroma nikada nije stigla i od tog dana Ani se gubi svaki trag.

Ana Volš, Brajan Volš
foto: EPA Craig Walker/ Pool, Instagram/anawalshe

Njen suprug Brajan, sa kojim lepa Beograđanka ima troje dece, prijavio je njen nestanak tri dana kasnije. Istog dana i njene kolege iz Vašingtona prijavile su njen nestanak kada se tog dana nije pojavila na poslu. Ana je godinama zaposlena u firmi koja se bavi nekretninama u Vašingtonu.

Inspektori su nakon što je Brajan prijavio nestanak, otišli do aerodroma gde je utvrđeno da ona nije bila na planiranom letu, kao i da uopšte nije došla na aerodrom.

Dvadeset pripadnika policije uz pomoć tri specijalno obučena psa pretražilo je šumovito područje nedaleko od kuće Ane Volš (39) dok su ronioci proverili vodotok i bazen u blizini, međutim, nisu tada nisu pronađeni tragovi koji mogu da pomognu u pronalaženju nestale žene.

Ana Volš, Brajan Volš, Nestanak
foto: WCVB-TV Boston prinstcreen

Policija je u međuvremenu pretresla njihov dom, a zatim je saopšteno da je Brajan uhapšen zbog ometanja istrage.

Nakon toga saopšteno je da su u podrumu njihove kuće istražitelji pronašli krvav nož i biološke tragove, a njemu je određena kaucija u visini od 500.000 dolara.

Nedugo zatim, Tužilaštvo je iznelo pregršt dokaza kojima se Brajanu Volšu stavlja na teret ubistvo svoje supruge Ane, dok je on sve vreme negirao krivicu.

Policija je tada objavila da su u kesama za đubre pronašli sekiru, žensku odeću, kao i sertifikat o kovid vakcinaciji na ime Ana Volš.

Među dokazima su i Anin DNK, kao i Brajanov pronađen na deponiji u blizini kuće njegove majke, kao i deset torbi u kojima su bili predmeti sa krvlju.

Njihov DNK pronađen je na krvlju umrljanoj odeći, zajedno sa Hanter čizmama i Prada torbicom za koju je rekao da je nosila kada je nestala.

Ana Volš, Brajan Volš, Nestanak
foto: Privatna Arhiva

Istog dana objavljeno je da je Brajan koristio je ajped svog sina gde je na Guglu pretraživao odgovore na pitanja u danima nakon njenog navodnog nestanka.

Brajanu je ukinuta kaucija i otada se nalazi u kazneno-popravnom domu okruga Norfolk, dok su brigu o njihovoj deci preuzele socijalne službe.

On je u četvrtak izveden pred sudiju, međutim ročište je pomereno za 1. mart.

Do danas, policija nije saopštila nove detalje istrage, a njeno telo još uvek nije pronađeno.

Ubistvo jutjuberke Gabi Petito

Još jedan slučaj koji je zabrinuo javnost dogodio se 2021. godine kada je ubijena jutjuberka Gabi Petito koja je u to vreme bila na putovanju sa dečkom Brajanom Londrijem.

Iako su delovali kao srećan i zaljubljen par, tek nakon što je ona nestala, javnost je saznala da je bila žrtva nasilja i da se često svađala sa svojim dečkom.

Par je nedeljama bio na putovanju kombijem, pre nego što se Brajan vratio na Floridu bez Gabi 1. septembra. Po povratku nije kontaktirao policiju niti porodicu svoje devojke.

Gabina porodica je njen nestanak prijavila tek deset dana kasnije.

Gabi Petito, Brajan Laundri
foto: Instagram/gabspetito

Nekoliko nedelja ranije policija u gradu Moab u Juti primila poziv o potencijalnom porodičnom nasilju. Na snimku kamere videlo se kako Gabi plače i žali se na svoje mentalno zdravlje. U izveštaju policije kasnije je pisalo da se Londri žalio kako ga je Gabi udarila tokom svađe.

Nisu podignute optužnice, a policajci su preporučili da par provede noć odvojeno. Šta se dalje dogodilo nije jasno.

Brajanova porodica je tokom vikenda prijavila njegov nestanak. Rekli su da je otišao na planinarenje 14. septembra i da se nije vratio. Pre nestanka je odbio da razgovara sa policijom o Gabinom nestanku.

Potraga za njim bila je fokusirana na područje prirodnog rezervata u blizini njegove kuće na Floridi.

Policija je koristila pse, dronove i razna vozila u potrazi, za koju zvaničnici kažu da je otežano zbog teškog terena.

Nakon njegovog nestanka istražitelji su pretresli porodični dom Brajana Londrija i iz njega odneli nekoliko kutija kao i sivi Ford Mustang.

U međuvremenu je policija pronašla telo Gabi Petito, a obdukcija je pokazala da je ubijena. Policija je zatim nastavila da traži Brajana, koji u tom trenutku nije bio osumnjičen za ubistvo, ali je bio označen kao "osoba od interesa".

0633337915, Brajan Laundri, Gabi Petito
foto: The Moab Police Department / Zuma Press / Profimedia

Pomak u istrazi o njegovom nestanku dogodio 20. oktobra kada je policija u jednom nacionalnom parku na Floridi pronašla nekoliko predmeta koji pripadaju Brajanu Londriju, a zatim i neidentifikovani leš.

Policija je uspela da preko snimaka zuba identifikuje telo i tada su potvrđene sumnje da je u pitanju Brajan Londri.

Londrijevo telo je pronađeno u parku prirode nedaleko od kuće njegovih roditelja na Floridi. Pretragom terena pronađeni su i ranac, sveska i revolver koji su pripadali Londriju.

"Pregledanjem sveske pronađeni su pisane izjave kojim Brajan Londri preuzima odgovornost za smrt Gabi Petito", pisalo je u saopštenju FBI.

Medicinski istražitelj presudio je da je Londri preminuo od rane vatrenim oružjem koju je sam sebi naneo.

Gabi Petito, Brajan Laundri
foto: Printscreen Instagram/ gabby_petitobrianlaundrie

Nakon što je istraga završena utvrđeno je da sem Brajana nijedna druga osoba nije bila umešana u smrt jutjuberke Gabi.

Slučaj Gabi Petito zaokupira je pažnju javnosti, a svaki novi trag detaljno koji se pojavi i danas, skoro dve godine nakon njene smrti, privlači veliku pažnju na društvenim mrežama.

Zločin u Ajdahu

Sredinom novembra prošle godine tela četvoro studenata u Ajdahu pronađeno je mrtvo u jednoj kući blizu fakulteta koji su pohađali.

Policija je saopštila da su pronađena beživotna tela Itana Čapina (20), Medison Mogen (21), Ksane Kernodl (20) i Kajla Gonkalva (21). Mesec dana nakon stravičnog ubistva policija je pretraživala snimke sa sigurnosnih kamera i ispitivala svedoke, kako bi pokušali da identifikuju osumnjičenog za smrt četvoro mladih ljudi. Tada je saopšteno da se traga za belim vozilom marke "Hjundai Elantra" koji je viđen u blizini kuće na dan ubistva.

Brajan Kohberger
foto: Ted S. Warren / Zuma Press / Profimedia

Spor tok istrage i nedostatak hapšenja ili imenovanih osumnjičenih izazvali su kritike nekih članova porodica žrtava. I taman kada su svi mislili da ovaj slučaj neće biti rešen tako lako, policija je saopštila da su uhapsili osumnjičenog. U pitanju je 28- godišnji doktorant kriminologije Brajan Koberger.

Uhapšen je u Pensilvaniji, na više od 4.000 kilometara od mesta zločina.

Hapšenje je usledilo dan nakon što je policija saopštila da je primila oko 20.000 dojava putem više od 9.025 mejlova, 4.575 telefonskih poziva i 6.050 podnesaka u digitalnim medijima, dok je obavila više od 300 intervjua.

Brajan sve vreme negira ubistvo, ali je nakon hapšenja potpisao dokument kojim se slaže sa izručenjem i u međuvremenu je prebačen u Ajdaho.

Policija je nekoliko dana kasnije saopštila da se DNK tragovi koji su pronađeni na nožu na mestu zločina nedvosmisleno pripadaju Brajanu. Ovo je ključni dokaz u slučaju, a pomenuti nož pronađen je pored jedne od žrtava.

Jedan od ključnih dokaza je i snimak sa nadzornih kamera na kom se vidi automobil kojim se ubica studenata odvezao sa mesta zločina. Model i boja automobila se poklapaju sa onim koji je bio u vlasništvu Brajana Kobergera. Policija je zaplenila pomenuti automobil i on je poslat na veštačenje.

Analiza baznih stanica oko kuće u kojoj su ubijena četiri studenta pokazala je da je kobne noći Brajanov telefon bio u blizini. Bazne stanice su čak 12 puta u mesecima pre ubistva registrovale Brajanov telefon.

Iako policija još uvek nije saopštila moguće motive ubistva, analizom nedavnih postova na Brajanovom profilu na Redditu utvrđeno je da je često voleo da komentariše istrage zločina.

Nakon svih ovih tragova, inspektori veruju da imaju i više nego dovoljno dokaza koji potvrđuju da je upravo Brajan kriv za ubistvo četiri studenata u Ajdahu.

On se još uvek nalazi u pritvoru gde čeka početak suđenja.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track