LEGIJA PRVI PUT PROGOVORIO O UBISTVU ĆURUVIJE: Ostajem pri svemu što sam ranije rekao! Braća Simović odbila da govore pred sudom
Foto: Uroš Arsić/ Mondo, KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

apelacioni sud u beogradu

LEGIJA PRVI PUT PROGOVORIO O UBISTVU ĆURUVIJE: Ostajem pri svemu što sam ranije rekao! Braća Simović odbila da govore pred sudom

Crna Hronika -

Pred Apelacionim sudom u Beogradu koji je otvorio glavni pretres protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti kojima se sudi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine danas su saslušani bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija kao i zemunci Miloš i Aleksandar Simović.

1 / 21 Foto: Petar Aleksić

Sudija Vesna Petrović obavestila je prisutne da će veće Apelacionog suda naknadno odlučiti o predlozima tužilaštva i odbrane i da će se pretres pred tim sudom nastaviti 28. marta.

11.25 - Za reč se potom javio optuženi Ratko Romić

- Ja želim da se osvrnem na nastupe ovih svedoka, želim da kažem da su 2016. godine Ulemek i baća Simović izjavili da im se upućuju pretnje i da je sud naložio tužilaštvu da te navode proveri. U tom smislu BIA, MUP i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde su dostavili izveštaje i iz njih ova se vidi da su tri nezavisna državna organa zaključila da su ovi tužilački svedoci lagali da im se preti i da optuženi u ovom postupku, nisu upućivali pretnje. Potpuno nekorektno od strane tužioca da ponovo insinuira ovako nešto - rekao je optuženi Ratko Romić.

Advokat Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića je zatražio da se, s obzirom na današnje svedočenje trojice pripadnika zemunskog klana, njihovi iskazi iz istrage izdvoje iz spisa predmeta.

- Iz njihovih iskaza vidi se da oni ništa ne znaju o ubistvu Slavka Ćuruvije i da su oni ranije bili naterani da govore drugačije i da oni ne smeju drugačije da kažu sve dok su u zatvoru. Ne zaboravite da je prošli put u sudnci prisustvovao načelnik službe za obezbeđenje Zabele, od kog svi zavise dok su tamo, a da je on bio član Komisije za istraživanje ubistava novinara. Možete da pogledate snimke od tada, i tada su u sudnici zazirali od njega. Ni jedan od njih nema veze i saznanja o ovome. Neko je pokušao da ih izmanipuliše - navela je advokat Zora Dobričanin Nikodinović tvrdeći da ovi svedoci "jesu trpeli pritisak, ali od onih od kojih zavise u Zabeli".

Branilac Miroslava Kuraka, advokat Stevan Protić naveo je i da je reč o pokojnom Goranu Nenadoviću, koji je bio član komisije i paralelno načelnik u Zabeli.

- To vam je Legija rekao ovde u sudnici 2016. godine. Ovi svedoci su bili izmanipulisani od ljudi u okruženju. Ja kao branilac Kuraka duže od 10 godina, koji iz čaršijskih priča sluša da je Kurak ubio Ćuruviju, ja tražim da naložite tužiocu da obrazloži odakle mu dokaz za optužnicu da je on pucao. Ne postoji nijedna Ulemekova izjava u kojoj je to rekao, postoji iskaz "oni Radonjini". Ko su ti Radonjini? Kako je tužilac na osnovu toga napisao da su to Miroslav Kurak i Ratko Romić, neka kaže koji je to dokaz na osnovu kog je napisana takva optužnica - rekao je Protić.

11.13 - Aleksandar Simović uveden u sudnicu

Posle Miloša Simovića, u sudnicu je uveden njegov brat, Aleksandar Simović.

- Jednostavno nisam želeo da učestvujem u ovome - kratko je rekao Aleksandar Simović.

Sudija: Imate li neka saznanja o ubistvu Ćuruvije, ko je naručilac, ko je izvršilac, da li vam je neko pričao o tome?

Simović: Ne želim da pričam o tome.

Tužilac: Da li želite da odgovarate na pitanja tužioca?

Simović: Ne želim.

Sudija: Zašto ne želite, da li zbog toga što možete da budete izloženi krivičnom gonjenju?

Simović: Jednostavno ne želim da odgovaram na pitanja pred ovim sudom i tužilaštvom.

11.10 - Miloš Simović za govornicom

Miloš Simović je rekao da neće da daje bilo kakve iskaze i da neće da odgovara na bilo kakva pitanja, pa da u tom smislu ne želi ni da položi zakletvu.

Na pitanje sudije da li ostaje pri iskazima, on je rekao da se ne seća i da ne ostaje pri njima.

- Davno je bilo, ne sećam se. Ja ne bih odgovarao, optužene ovde ne poznajem, nisam učesnik događaja, ne mogu da govorim o tome.

Sudija: Da li znate nešto o tome, da li ste pratili neko lice?

Miloš Simović: Ne bih odgovarao na pitanja.

Sudija: Da li ste u ubistvu razgovarali sa nekim?

Simović: Ne bih odgovarao na pitanja, ne bih se izlagao tome.

Sudija: Da li su vam upućene pretnje?

Simović: Ne.

Simović: Nemam šta da dodam, samo bih čestitao 8. mart.

10.54 - Milorad Ulemek Legija u sudnici

Milorad Ulemek Legija, koji se pre tačno osam godina pojavio u javnosti i to u istoj sudnici, kada je svedočio pred Specijalnim sudom u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije uveden je u sudnicu u sivom zatvorskom odelu.

Podstimo, on u posebnom delu Zabele, takozvanom Alkatrazu, služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, pošto su mu maksimalne kazne izrečene osim za ubistvo Zorana Đinđića i zločine Zemunskog klana i za ubistvo na Ibarskoj magistrali, kao i za učešće u ubistvu Ivana Stambolića.

Sudija ga je na početku pitala da li su mu podaci nepromenjeni i upozorila ga da je dužan da govori istinu i da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično delo,kao i da ne mora da odgovara na pitanja koja će njega izložiti krivičnom gonjenju.

Sudija: Da li nešto znate o ubistvu?

Ulemek: Ja nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem od onoga što sam prošli put svedočio, nemam šta da dodam. Nemam neposredna saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Sudija: Ostajete pri svemu?

Legija: Nemam šta da dodam i oduzmem, kao što sam rekao.

Sudija: Da li je došlo do susreta Vas i Radomira Markovića, da li vam je stavio predlog da vi likvidirate neko lice koje ugrožava državnu bezbednost?

Ulemek: Sve ovo sam već govorio, ne vidim svrhu ovog ispitivanja.

Sudija: Da li ste vi od njega saznali da su kao navigatori jedne akcije hapšenja angažovani "oni Radonjini koji su već ubili Ćuruviju"?

Ulemek: Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom suđenju.

Tužilac: Da li i daje stoje okolnosti da je ugrožena njegova i bezbednost njegove porodice?

Sudija: Da li su vam upućene pretnje i da li su one uticale na vaše odgovore?

Legija: Ne, nisu uticale. Ranije ih je bilo pred moje svedočenje 2016.

Zora Dobričanin Nikodinović: Tužilac ne prestaje sa manipulacijama, traženo je od BIA, MUP, Tužilaštva, Uprave za izvršenje da li je bilo pretnji i dostavljen nam je izveštaj da tih pretnji nije bilo.

Advokat Stevan Protić: Da li je svedok ikada rekao tužiocu da je na pokojnog Ćuruviju pucao Miroslav Kurak?

Ulemek: Ne

Advokat Dobričanin: Da li ima saznanja da je Ratko Romić udario Prpu pištoljem u glavu?

Ulemek: Ne, ja nemam takva saznanja.

Advokat: Jeste li imali takve podatke, dokaze neposredne da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju?

Ulemek: Neposredne, ne.

Sudija: A posredno?

Ulemek: Već sam odgovorio.

Ulemek je završio sa svedočenjem, u sudnicu je uveden Miloš Simović.

Podsetimo, trojica svedoka trebalo bi da budu dovedena iz zatvora Zabela u kom služe maksimalne kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i zbog drugih zločina zloglasnog zemunskog klana u kojima su učestvovali.

Na optuženičkoj klupi su Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak u bekstvu.

Pred sudom su u ponedeljak optuženi negirali krivicu, a tadašnja nevenčana Ćuruvijina supruga, Branka Prpa je saslušana kao svedok i oštećena jer je na dan kada je on ubijen, ona od udarca u glavu zadobila lakše povrede. Branka Prpa je pred sudom izjavila da optuženi Kurak i Romić nisu osoba koju je toga dana videla u haustoru u centru Beograda da puca u Slavka Ćuruviju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja