VOĐA VALJEVSKE GRUPE NUDI 150.000 EVRA ZA KAUCIJU! Laza Bombaš štrajkuje glađu u zatvoru izgubio 40 kilograma, ne može da hoda
Foto: MUP Ps

iznemogao

VOĐA VALJEVSKE GRUPE NUDI 150.000 EVRA ZA KAUCIJU! Laza Bombaš štrajkuje glađu u zatvoru izgubio 40 kilograma, ne može da hoda

Crna Hronika -

Milan Lazarević (52), zvani Laza Bombaš, vođa "valjevske grupe", optužene za ubistvo boksera Željka Đedovića (30) 2009. godine, iznudu, nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje dokumenata, ponudiće jemstvo od 150.000 evra kako bi se branio sa slobode.

Lazarević štrajkuje glađu u Centralnom zatvoru u Beogradu pet i po meseci, za to vreme smršao je 40 kilograma-Lazarević ne uzima uopšte hranu, već samo vodu. Kako više nije mogao da hoda, pristao je da mu daju infuziju u bolnici Centralnog zatvora. U štrajk je stupio 12. oktobra nakon što što mu je sudija Svetlana Aleksić odredila pritvor, pošto je napustio sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, bez javljanja. On je tvrdio da mu je bilo loše, te da je izašao i otišao kod lekara piše Informer.

Laza Bombaš je uhapšen 2009. godine i u pritvoru je proveo sedam i po godina. Za to vreme bio je u strogo čuvanom delu Centralnog zatvora. Potom je pušten u kućni pritvor uz nanogicu i branio se sa slobode. Devetorici članova "valjevske grupe“ sudi se punih 13 godina. Za to vreme promenjene su četiri sudije, odloženo je u proseku svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu.

U međuvremenu, Zoran Jeličić, pripadnik „valjevske grupe”, osuđen je prvostepeno na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od dve godine pošto ga je sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu oglasilo krivim za napad na Vojislava Jovovića, advokata koji mu je postavljen po službenoj dužnosti u drugom postupku. Na izrečenu presudu, učesnici u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od osam dana od prijema njenog pisanog otpravka.

Udario advokata ispred suda

Predsednica sudskog veća Snežana Garotić kazala je da za sud nije bilo sporno da se događaj odigrao i to na način kako je opisano u optužnici. Sudija je kazala da se incident dogodio 23. decembra 2020. godine između zgrada Specijalnog suda u Ustaničkoj i Opštine Voždovac.

- Okrivljeni je navedenog dana prišao advokatu Jovoviću, s namerom da ga ubedi da ga ne zastupa. Nekoliko puta mu je viknuo da stane jer hoće nešto da razgovara sa njim. Posle kraćeg vremena, okrivljeni je otvorenim šakama desne i leve ruke advokata udario u glavu, posle čega je oštećeni ušao u sudsku zgradu, ispričao šta se dogodilo i zatražio da više ne zastupa Jeličića. Ova molba mu uslišena – kazala je sudija Garotić.

Ona je navela i da je okrivljenom izrečena minimalna kazna za delo za koje je optužen, kao i da je prilikom odmeravanje kazne, Jeličiću kao olakšavajuće okolnosti uzeto to što sada živi sam i zbog imovinskih prilika koje su „jako složene”.

Zoran Jeličić
foto: Kurir, MUP

Klao se u sudnici

Jeličić je, kako je rekao tokom iznošenja odbrane, bio revoltiran nedovoljnim angažovanjem i zalaganjem branioca Jovovića za njegov predmet, sa kojim nije imao gotovo nikakvu komunikaciju.

On je učestvovao u nekoliko incidenata u postupku koji se vodi protiv pripadnika „valjevske grupe”. Možda najbizarniji, dogodio se u novembru 2019. godine, kada je oštrim predmetom posekao sebi vrat, rekavši da želi da se ubije.

– Zato što štitite Nebojšu Joksovića (svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića prim. aut) i što ne dozvoljavate da se njegovo ime spomene u sudnici, hoću da se ubijem – rekao je Jeličić pred sudskim većem.

Još jedna rasprava u sudnici završila se scenom koje srpsko pravosuđe ne pamti. Pošto sudija nije htela da ga pusti u toalet, usprkos tome što je to tražio nekoliko puta, Jeličić je u jednom trenutku, potpuno neočekivano, skinuo donji veš i izvršio malu nuždu u boksu za okrivljene. Odlukom veća, zbog svog postupka, okrivljeni Jeličić je kažnjen i prebačen u posebnu prostoriju iz koje je pratio suđenje.

Jeličić je, podsetimo, u maju 2021. godine sudiji Aleksić poslao pismo u kojem, pored ostalog, navodi da ga je „zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku – da je ubije i da će sve učiniti da tako bude”

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track