ŠTA NATERA DEVOJKE DA UĐU U KRIMINAL? Ivanišević: Osnovna je porodica, a kada vide ovo, logično je da NE MOGU DA ODOLE (VIDEO)
Leo Ivanišević i Andrej Kubiček, Foto: Shutterstock

kurir tv

ŠTA NATERA DEVOJKE DA UĐU U KRIMINAL? Ivanišević: Osnovna je porodica, a kada vide ovo, logično je da NE MOGU DA ODOLE (VIDEO)

Crna Hronika -

Mediji u Srbiji poslednjih dana bruje o hapšenjima devojaka povezanim sa kriminalnim grupama.

Šokantna je informacija da su neke od njih maloletne, kao izvesna A.D. uhapšena sa osumnjičenima za ubistvo Ranka Radoševića Eskobara u Rušnju.

Kakva je uloga žene u kriminalnim grupama? I zašto sve više pripadnica nežnijeg pola učestvuje u organizovanom kriminalu?

Andrej Kubiček, sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu i Leo Ivanišević, psiholog gosti su koji su ovoj temi razgovarali pokrenuti ovim pitanjima..

Kubićek, Leo Ivanišević
foto: Kurir tv

Ivanišević je istakao pitanje šta je ono što žene učini podložnim da budu privučene u kriminal.

- Osnovna je porodica. Ako je mlada devojka imala konflikte u porodici i roditelji nisu prisutni ona će sigurnost potražiti u nekoj drugoj grupi. To je čini ranjivom na manipulacije. Poseban faktor rizika je da li je ušla u emotivnu vezu sa nekim starijim pripadnikom kriminalne grupe - rekao je Ivanišević.

Sa druge strane, Kubiček govori o jednom globalnom procesu.

- Naglasio bih da porodica nikad nije izolovana iz globalnog društva. Treba imati na umu globalne procese i kulturne obrazce, a to treba imati na umu - smatra Kubiček, koji se osvrnuo i na mlađe ljude sve prisutnije u ovoj "branši".

- Ovo je proizvod upravo patrijarhalnih sredina - dodao je Kubiček, dok sagovornik smatra da je veličanje određenih kriminalnih ponašanja prisutno u muzičkim spotovima, filmovima i medijima, uzor, koji mladi prate.

Kubićek, Leo Ivanišević
foto: Kurir tv

Kavački klan, kako je pokazala istraga, oslanjao se i na žene, a možda najbolji primer za to je supruga vođe “kavčana” Radoja Zvicera, koja mu je spasila život 2020. u Kijevu, gde je bio žrtva neuspelog atentata.

01:05

Kakva je uloga žene u kriminalnim grupama?

- Ovde je reč uglavnom o suprugama i majkama. Zavisi od pojedinačnog slučaja. Ako imamo kriminalne porodice one mogu biti i ravnopravne, mada najčešće nasupaju kao neko ko je tu uvučen u taj odnos. Nisu one lojalne kriminalnoj grupi, nego svom partneru. Ne možemo generallizovati - kazao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track