UKRAJINSKI OBEVŠTAJAC UHVAĆEN U SRBIJI SA MNOGO PARA: Zelenski ga ražalovao, a evo kako se branio na sudu u Nišu
Foto: MUP Srbije, Printscreen/YouTube

UKRAJINSKI OBEVŠTAJAC UHVAĆEN U SRBIJI SA MNOGO PARA: Zelenski ga ražalovao, a evo kako se branio na sudu u Nišu

Crna Hronika -

Ukrajinac Andrij Naumov (41), nekadašnji pripadnik ukrajinske službe bezbednosti, danas je pred niškim Višim sudom negirao optužbu za pranje novca, te kazao da su 608.000 evra i 125.000 dolara, nadjenih u vozilu u kojem je bio kada je uhapšen, "porodični novac" kojeg je nosio za preseljenje u Istanbul.

Za krivično delo pranja novca Naumovu preti zatvorska kazna od najviše deset godina.Naumov je uhapšen 7. juna prošle godine kada je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju.

Andrij Naumov
foto: Printscreen

Prilikom hapšenja na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije, sa Naumovim je u vozilu bio i nemački državljanin ukrajinskog porekla Aleksander A. (44), koji je uhapšen kao saizvršilac krivičnog dela, ali je pušten da se brani sa slobode kada je položio kauciju od 70.000 evra. Tužilaštvo je posle istrage odustalo od njegovog gonjenja.

Advokat Naumova Milan Petrović je rekao da je "na današnjem glavnom pretresu Naumov dao potpuno objašnje porekla novca, kao i gde ga je i zbog čega nosio a sudu je priložio materijalne dokaze o poreklu novca i kako ga je stekao", i da je Naumov u potpunosti ostao dosledan izjavi koju je dao prilikom hapšenja.

Po rečima advokata, na sledeće ročište sud bi kao svedoke trebalo da pozove neke od osoba koje mogu da posvedoče o tvrdnjama Naumova o poreklu novca.

Petrović je ranije rekao je da se njegov klijent sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju.

zaplenjen novac, Andrij Naumov, smaragdi, Preševo, granični prelaz
foto: MUP Srbije

Naumov je od hapšenja u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Niš.

Ukrajinske vlasti su od Srbije tražile njegovo izručenje zbog sedam krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.

O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije, a ukoliko do njega dođe, biće po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i po Sporazumu Ukrajine i Srbije o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Advokat je kazao je da se Naumov protivi izručenju jer strahuje za život, pošto je, kako je naveo, u Ukrajini na njega bio organizovan pokušaj atentata.

Mediji su preneli da je predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, Naumovu, pošto je uhapšen u Srbiji, oduzeo ;čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj.

Iz Ukrajine je otišao još 23. decembra 2021, a juna 2022. je uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track