DETE U PAKLU! KO JE KRIV? Svi ćute - KO JE ODGOVORAN za jezivu sudbinu devojčice (8)! Otac pričao: NEĆE IĆI U ŠKOLU, NE TREBA NAM!
Foto: Shutterstock, Nenad Kostić

pakao umesto života

DETE U PAKLU! KO JE KRIV? Svi ćute - KO JE ODGOVORAN za jezivu sudbinu devojčice (8)! Otac pričao: NEĆE IĆI U ŠKOLU, NE TREBA NAM!

Crna Hronika -

Osmogodišnja devojčica koju je otac Uroš Pašalić (38) godinama držao zatočenu u stanu na Mirijevu, od samog početka nije imala nikakvu šansu za normalno detinjstvo i porodicu.

Prema saznanjima Kurira, dok je devojčicina majka (45) bila trudna sa njom, oba roditelja su bila na lečenju od bolesti zavisnosti u specijalnoj bolnici u Drajzerovoj i prilika za normalan život posle toga odmah je bila propuštena.

Četiri godine u domu

- Devojčicina baka se svakodnevno, dok je bila živa, pitala kako je moguće da je majci dozvoljeno da to dete rodi. Ona nije bila svesna svojih postupaka i odluka, zbog zavisnosti i terapija koje je primala, a baš zbog toga devojčicu su joj oduzeli osmah po rođenju i ona je prve četiri godine života provela u Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj - kaže za Kurir komšinica devojčicine majke.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Majka je imala pravo da je posećuje određenim danima u Zvečankoj i to je poslednji put da je videla, jer je, kako saznajemo, otac nakon što je dobio starateljstvo nad devojčicom tražio da majka ne može da je viđa pod izgovorom da se nije izlečila.

- Devojčica je u maju 2018. godine dodeljena ocu i otišla je iz Zvečanske kod njega. Njena majka nema nikakvu predstavu o tome kako dete izgleda sada, a jedini kontakt je imala preko oca koji joj nikada nije davao da je čuje, niti joj je govorio šta se dešava u njihovom životu - kaže naša sagovornica.

Pema njenim rečima, Pašajlić je jednom prilikom rekao majci njihovog deteta da on nema nameru da školuje devojčicu.

- Ona neće ići u školu, ne treba nam to - navodno je Uroš rekao bivšoj ženi, ali je ona mislila da je laže i da samo ne želi da ona sazna u koju će školu upisati dete. Čak ni ona, koja je živela sa njim, preživela brutalbno nasilje i poniženje, nije ni pretpostavila da bi on mogao da dete nikada ne upiše u školu i drži je zarobljenu u kući - kaže komšinica.

Ropstvo

Zatočio i partnerku

Žena (47) koja je za nasilje prijavila Uroša Pašajlića (38) i tako razotkrila da on u stanu zarobljenu drži svoju osmogodišnju ćerkicu, te je tako spasla, još se oporavlja od zadobijenih povreda.

- Njega smo viđali, znamo da je ovde stanovao, oduvek je bio jeziv, ali kad smo videli šta se dešava nije nam bilo jasno kako nju nikada nismo videli - kažu komšije iz Krnjače.

Uroš Pašaljić, Mirijevo, dete u kadi, nasilje, Ivana Lončar
foto: Facebook

Prema njihovim rečima, iz stana nije dopirala buka, samo se on često šetkao po naselju.

- Poslednji put sam ga videla pre nedelju dana otprilike, nismo imali pojma da maltretira tu ženu - kaže komšinica. Takođe, kako kažu, kad su videli ženu u zgradi još je imala povrede na licu i oporavlja se od povreda.

Kako saznajemo, devojčicina majka godinama je živela sa Urošem sa kojim se stalno svađala i tukla, sve dok nije završila u psihijatrijskoj bolnici.

- Oni su se stalno ovde vukli po hodnicima, to je bio period dok je devojčica bila u domu, trajalo je godinama, nekad su bili ovde u njenom stanu, nekad tamo u njegovom, sve dok ona nije završila kao ozbiljan psihički bolesnik - kaže komšinica, a kako Kurir saznaje, ona je na psihijatriji ponovom završila pre nego što je Uroš zatrašio starateljstvo nad njihovom ćerkom.

- On je u međuvremenu sve ubedio da više ne konzumira narkotike, da je čist, da ima posao i novac i da je sposoban da brine o devojčici. U priču su poverovali očigledno i sudski veštacu koji su sve dozvolili, a radnici Centra za socijalni rad proveravali su Pašajlića do 2020. godine i zaključili da je sve u redu, a onda je nastao pakao i nezapamćeno mučenje i zanemarivanje devojčice - kaže naš izvor.

Uroš Pašajlić, Uroš Pašaljić, Mirijevo, nasilje u porodici
foto: MUP Srbije, Nenad Kostić, Printscreen Youtube

Majka je, inače, ranije ispričala kako je Uroš divan otac, ali komšije iz njene zgrade otkrivaju da je istina sasvim drugačija.

- Posle nam je ispričala da ga se plaši, znala je tada da još nije uhapšen i nije smela drugačije da priča javno jer je od njega trpela jezivo nasilje - rekle su komšije.

Zavisnik od droge

Ona i njena majka bile su jako imućne, a ona je u srednjoj školi posrnula i tada je postala zavisnik, majka je pokušala da je spase i skloni je, ali sa Urošem su krenuli još veći problemi.

- Dok je bila sa njim živela je u paklu, a tako je i ostalo, samo što sad možda ima svoj mir. Živi u stanu bez vode i struje, ne živi ni od čega, nema nikakva primanja, hranu joj donose neki prijatelji ili komšije, a za ostalo se nekako snalazi. Taj stan je sve što ima, ali ni on toliko dugo nije održavan da je u očajnom stanju - kažu nam komšije.

Podsetimo, Pašajlić je uhapšen prekjuče kada je policija upala u stan njegovog prijatelja na Karaburmi gde se krio. On se sumnjiči da je godinama maltretirao, zanemarivao i držao zatočenu svoju ćerku (8) i za nasilje nad partnerkom koju je držao u stanu u Krnjači. Inače, majku svoj deteta poslednju put je video 2019. i tada je bio nasilan prema njoj.

HRONOLOGIJA

  • Devojčica rođena 2015. godine, u vreme dok su joj se roditelji lečili od zavisnosti
  • U Zvečansku odvedena krajem 2015.
  • Ocu dodeljeno starateljstvo u maju 2018.
  • Centar za socijalni rad prestao da ih obilazi 2020.
  • U martu 2023. devojčica spasena iz zatočeništva

DRŽAVNI ORGANI OBEĆAVAJU DA ĆE PRONAĆI KRIVCA

Ružić: Zapanjen sam, sistem je zakazao

Branko Ružić
foto: Zorana Jevtić

Državne institucije obećavaju da će uskoro biti utvrđeno ko je i kako napravio propust u slučaju devojčice (8), koju je otac Uroš Pašajlić držao zarobljenu, samu, gladnu i žednu u stanu u Mirijevu, a obećanje je stiglo i od Ministarstva za brigu o porodici.

- Ono što ćemo uraditi u narednom periodu jeste da ćemo izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu, koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe ćemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje Gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja - kaže Vukota Vlahović iz ovog ministarstva, dok ministar prosvete Branko Ružić smatra da je lokalna vlast odgovorna što zlostavljana devojčica nije pohađala školu.

Naime, Ružić je juče izjavio da odgovornost za to što zlostavljana osmogodišnja devojčica u beogradskoj opštini Zvezdara nije bila upisana u školu, niti je pohađala predškolski program, snosi lokalna samouprava, koja ima matične knjige rođenih i vodi evidenciju o tome.

On je istakao da je konkretan slučaj „zapanjio čitavu Srbiju i njega lično“ i da je „odgovornost svih nas“ što je nevidljiva za sistem bila devojčica koju je zanemarivao i zlostavljao otac, kome je sudski bila dodeljena na staranje.

Istakao je da za to što devojčica nije pohađala predškolski program, niti je upisana u školu, krivicu snosi njen otac, koji je njen staratelj, a da je odgovornost lokalne samouprave što nije reagovala na to.

- Po zakonu, lokalna samouprava vodi računa o tome i obaveštava škole i predškolske ustanove - kazao je Ružić.

Ministar je rekao da je iz tog slučaja evidentno „da je sistem zakazao“ i da je odgovornost na svim institucijama, pa i na njegovom Ministarstvu prosvete.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa i uputio zahtev po aktu o saradnji Prvom osnovnom sudu u Beogradu kako bi se utvrdile pojedinosti i eventualni propusti.

- Tu se postavlja pitanje ko je sve u lancu onih koji su imali kontakt ili su morali da imaju kontakt sa devojčicom zakazao, a odgovore očekujemo u narednih 15 dana - kazao je Pašalić.

Kurir.rs - Dijana Antonijević

Štampano izdanje 30.03.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track