UPRAVA ZATVORA: Javnost obmanuta tekstom o poseti CPT-ja srpskim zatvorima
Foto: UIKS

uiks

UPRAVA ZATVORA: Javnost obmanuta tekstom o poseti CPT-ja srpskim zatvorima

Crna Hronika -

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje netačne i tendenciozno predstavljene informacije u tekstu portala Nova.rs pod naslovom - „Neugodna poseta srpskim zatvorima iz Evrope: Srbija pod lupom zbog rada zatvorenika u privatnoj kompaniji Eliksir“.

Njihovo saopštenjem ovim povodom prenosimo u celosti:

U tekstu je navedeno da je Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka (CPT) bio u nenajavljenoj kontroli srpskih zatvora od 21. do 30. marta, tendenciozno tumačeći da je poseta vanredna i da je usledila nakon što je „obnarodovana informacija da se zatvorenici koriste kao jeftina, skoro robovska radna snaga“.

Javnost treba da zna da su posete CPT-ja uvek nenajavljene, ali je portal Nova.rs uobičajeni princip rada ovog preventivnog mehanizma predstavio u sasvim drugačijem kontekstu kako bi bio uverljiviji u svojim tvrdnjama da se nehumano postupa sa osuđenicima u Kazneno-popravnom zavodu u Šapcu i da su zato predstavnici Komiteta došli u vanrednu kontrolu zatvora.

zatvor
zatvorfoto: UIKS

Pod pretpostavkom da je to bio povod posete CPT-ja srpskim zatvorima, pitamo onda autora teksta zašto predstavnici tog tela nisu posetili KPZ Šabac nego su posetili šest kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, ali ne i ovu ustanovu?

Autor teksta je ovu posetio ocenio „neprijatnom“ za Upravu, a ustvari je istina da ovo nije prva poseta CPT-ja srpskim zatvorima budući da Komitet posećuje zatvore u svim državama članicama Saveta Evrope tako da je autor namerno doveo u zabludu čitaoce ovog portala.

Dalje, autor navodi da o poseti Komiteta SE mediji nisu bili obavešteni, a trebalo bi da zna da u ovoj fazi njihova poseta nosi oznaku poverljivosti sve do trenutka dok se njihov izveštaj ne objavi sa odgovorom države. S obzirom da su grubo prekršeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Novinarski kodeks, uz uznošenje i uznemirujućih navoda da osuđenici “često robijaju u neljudskim i ponižavajućim uslovima”, Uprava će se u konačnom, ako se ponovi iznošenje neistina ove vrste od strane ovog medija, žaliti Savetu za štampu.

Zatražićemo od Saveta da se izjasni da li portal Nova.rs postupa u skladu sa Kodeksom novinara i da li poštuje odredbu koja se odnosi na “istinitost izveštavanja”, da li izveštavaju sa dužnom novinarskom pažnjom i da li prećutkuju činjenice koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju što je jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži i, u konačnom, da li se krše etički principi profesije. Javnost treba da zna da KPZ Šabac ni u jednom trenutku nije izložio osuđenike bilo kakvoj vrsti opasnosti po njihovo zdravlje i bezbednost, već je, naprotiv, ugovorom sa firmom „Eliksir Zorka“ precizirano da će oni isključivo obavljati lakše fizičke poslove na čišćenju fabričkog kruga i pogonskih prostorija za mineralna đubriva, noseći adekvatnu radnu opremu.

Još jednom ističemo da osuđenici nisu angažovani na sakupljanju bilo kakvog opasnog materijala u “Eliksiru” niti to rade u bilo kojoj drugoj firmi. Takođe, 9.2.2023. obavljen je vanredan nadzor nad radom KPZ Šabac kada je utvrđeno da niko od radno angažovanih osuđenika u „Eliksiru“ nema nikakve zdravstvene probleme što je ustanovila dan ranije nezavisna komisija lekara Opšte bolnice u Šapcu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track