"IMAJU DOVOLJNO PARA DA ORGANIZUJU BEKSTVO": Bratu bivšeg Zadrugara produžen pritvor u Urugvaju zbog šverca kokaina za "škaljarce"
Foto: Twitter Printscreen/Ministarstvo spoljnih poslova Urugvaja, Pritscreen/Instagram

urugvaj

"IMAJU DOVOLJNO PARA DA ORGANIZUJU BEKSTVO": Bratu bivšeg Zadrugara produžen pritvor u Urugvaju zbog šverca kokaina za "škaljarce"

Crna Hronika -

Urugvajski Apelacioni sud potvrdio je preventivni pritvor do 120 dana uhapšenim pripadnicima kriminalne grupe koja je uhapšena 24. marta sa pola tone kokaina, među kojima su i dva Baranina Ardijan Ajdarpašić i Stojan Dabanović, koji se dovode u vezu sa škaljarskim klanom.

Ardijan je, inače, brat bivšeg Zadrugara Mensura Ajdarpašića, a sumnja se da je bio čovek od poverenja Alana Kožara, vođe barskog klana koji je brutalno likvidiran zajedno sa Damirom Hadžićem 23. jula 2020. na grčkom Krfu gde su ih nepoznati egzekutori izrešetali sa 29 hitaca. Kožar je blisko sarađivao sa škaljarskim klanom, pa se sumnja da je ova zaplenjena droga njihova.

uhapšeni ardijan ajdarpašić
uhapšeni ardijan ajdarpašićfoto: Pritscreen/Instagram

- I pored različitog stepena učešća svi su imali ulogu u međunarodnoj organizaciji trgovine drogom, zbog čega se rizik od bekstva i ometanja u istrazi ne može neutralisati - piše u rešenju urugavajske policije, a prenosi crnogorski portal RTCG.

Takođe, navodi se i da je kriminalna organizacija imala dovoljno resursa da olakša bekstvo svojim članovima i tako ometaju istragu koja se vodi protiv njih.

Velika akcija policije Urugvaja pod nazivom "Virtus" uhapsila je 16 osoba za koje se sumnja da su pokušali da prokrijumčare 489 kiligrama kokaina koji su se nalazili u 450 paketa. Vrednost droge koja je zaplenjena iznosi 16 miliona evra, a došla je iz Bolivije u Urugvaj.

zaplenjeno pola tone kokaina u urugvaju krajem marta
zaplenjeno pola tone kokaina u urugvaju krajem martafoto: Twitter Printscreen/Ministarstvo spoljnih poslova Urugvaja

Podsetimo, pored droge zaplenjen je i novac, četri automobila, dva čamca, traktor, revolver, pištolj, puška i dve sačmare.

Dabanović i Ajdarpašić, podsetimo, uhapšeni su tokom racije u kući, koja se nalazi na šetalištu u gradu Siudad de la Kosta. Inače, akcija je osim u ovom gradu, istovremeno izvedena i u Montevideu, San Hozeu i Rio Negru. Inače, dvojica uhapšenih crnogoraca, navodno se u crnogorskoj policiji vode kao bezbednosno interesantne osobe.

- Ajdarpašić je već privođen zbog pokušaja ubistva V. B. u maju 2019. u jednoj kladionici i neko vreme je proveo u pritvoru. Pošto je tri puta pucao u sugrađanina, pobegao je s lica mesta ali se sutradan predao policiji i priznao da je izvršio krivično delo - prenosili su mediji ranije.

Drugi uhapšeni, Dabanović je privođen i to zbog toga što je lažno prijavio da je neko pucao u njega i njegovog prijatelja, iako je slučajno on ispalio hice iz pištolja.

- Dabanović je 15. novembra 2020. godine dok je čistio oružje u svojoj kući u Baru, i tom prilikom rani sebe i prijatelja Olivera Jovanovića, a zatim u policiji naveo da je neko sumnjiv pucao u njih i da je pokušao da ih ubije - preneli su ranije crnogorski mediji i dodali:

- Istragom je utvrđeno da ih niko nije pokušao da ih ubije, a potom su uhapšeni na jednom barskom bulevaru.

(Kurir.rs - RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track