POPADALI ZVICEROVI TROVAČI! "Kavčani" planirali 4 ubistva CIJANIDOM, poslednje u nizu bilo posebno surovo zbog OVOGA!
Foto: MUP RS, Shutterstock

akcija hapšenja

POPADALI ZVICEROVI TROVAČI! "Kavčani" planirali 4 ubistva CIJANIDOM, poslednje u nizu bilo posebno surovo zbog OVOGA!

Crna Hronika -

Otkriveno da su Radoje Zvicer i Nikola Vušović planirali da ubiju Strahinju Savića u Spužu, jer je progovorio protiv njih posle hapšenja

Kriminalna grupa čijih je nekoliko članova uhapšeno u utorak u velikoj akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, imala je plan da otruje svog bivšeg saradnika Strahinju Savića u pritvoru u Spužu, i to tako što bi ubrizgali cijanid u ručak koji mu je u zatvor redovno nosila rođena sestra!

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da su ovu kriminalnu grupu predvodili odbegli Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je označen za vođu ogranka "kavčana", takozvane vračarske grupe.

Marko Miljković, Goran Mihajlović i Veljko Belivuk
Marko Miljković, Goran Mihajlović i Veljko Belivukfoto: Ana Paunković, Stefan Stojanović/ Mondo

Recept smrti

Za cijanid kao "oružje za ubistvo" u ratu klanova koji je počeo još 2014. prvi put se čulo kada je uhapšena grupa za koju se sumnjalo da je pokušala da u zatvoru otruje Vukotića. Međutim, na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Beliuvka i Marka Miljkovića svedok-saradnik Srđan Lalić otkrio je da je ovim otrovom u kući u Ritopeku ubijen i Goran Mihajlović 1. aprila 2019, ali i da je ga je Miljković nosio u džepu u slučaju da zatreba za ubistvo Mirka Kojića, koji je nestao u februaru 2020.

- Belivuk i Miljković su mi detaljno ispričali o ubistvu Gorana Mihajlovića. Rekli su mi da su mu cijanid iz šprica bez igle ubrizgali u usta i video sam slike kako mu ide pena na usta - ispričao je svedok-saradnik, navodeći da je špric sa cijanidom video u kući u Ritopeku i da je on stajao "na polici sa oružjem".

Saopštenje tužilaštva

- Na osnovu dokaza koje je prikupila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP Republike Srbije i podataka dobijenih iz aplikacije Skaj putem međunarodne pravne pomoći, u saradnji sa Evropolom, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni pokušali da otrovom cijanid ubiju lice koje se nalazilo u pritvoru u Crnoj Gori i bilo spremno na saradnju sa istražnim organima ove države, tako što su pretnjama, paljenjem lokala i automobila u vlasništvu rođene sestre žrtve, prinudili da sa njima sarađuje i ubedi brata da odustane od saradnje, a nakon toga je bez njenog znanja iskoristili da rođenom bratu odnese otrovanu hranu u pritvor i tako ga ubije - saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nikola Vušović u bekstvu
Nikola Vušović u bekstvufoto: MUP Srbije Printscreen

Spisak osumnjičenih

Zvicer i Vušović u bekstvu

- Radoje Zvicer, u bekstvu

- Nikola Vušović, Džoni sa Vračara, u bekstvu

- Nedeljko Todorović, "vračarac" protiv koga se već vodi krivični postupak pred TOK i koji se nalazi u pritvoru

- Dario Đorđević, Dekster, "vračarac" protiv koga se već vodi krivični postupak i koji je u pritvoru u Austriji

- Aleksandar Milošević, "vračarac" koji je već u pritvoru

- Nikola Mileković, protiv koga se već vodi krivični postupak i od ranije se nalazi u bekstvu

- Ognjen Drašković, koji se nalazi u pritvoru u Kraljevu zbog drugih krivičnih dela

- Danilo Tešić i Bojan Šotra, koji se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu zbog ranije izvršenih krivičnih dela

- Aleksandra Čović, uhapšena u ovoj akciji i određen joj pritvor

- Darko Prelević, koji ima prebivalište Crne Gore i trenutno je nedostupan organima Srbije

- Bogdan Dimitrijević,uhapšen u ovoj akciji i određen mu pritvor

- Dejan Rutalj, uhapšen u ovoj akciji i određen mu pritvor

Jovan Vukotić i Maša M.
Jovan Vukotić i Maša M.foto: Privatna Arhiva

Kako je otkriveno, Strahinju Savića iz Kraljeva, koji je bio pripadnik vračarskog klana, pokušali su da ubiju po istom receptu kao i Jovana Vukotića, vođu škaljarskog klana dok je boravio u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. - Savić je uhapšen u januaru 2021. u Budvi zbog sumnje da je sa Lazarom Ilićem pripremao likvidaciju Marka Ljubiše Kana, koji važi za osobu blisku suprotstavljenom škaljarskom klanu. On je, navodno, posle hapšenja istražiteljima odmah dao šifru svog telefona i otkrio važne informacije zbog kojih su kasnije uhapšeni brojni saradnici "kavčana", zbog čega je i sam postao njihova meta - objašnjava naš izvor.

Kako ubija cijanid?

Izgleda kao srčani udar

Cijanid se kao otrov koji ubija, često pominje u špijunskim romanima i filmovina, pre svega jer je reč o hemikaliji koja brzo deluje. Prema informacijama dostupnim na internetu, samo 200 miligrama cijanida može da ubije odraslog čoveka u roku od nekoliko minuta. Trovanje cijanidom, kako navode, izgleda kao srčani udar.

- Prvi simptomi trovanja javljaju se gotovo istog trenutka, velika doza dovodi do paralize disanja i srčanog rada, fatalni ishod nastupa u roku od jednog do dva minuta - navodi se u jednom od dostupnih tekstova na internetu.

Prema njegovim rečima, kako je Savić u pritvoru u Crnoj Gori, Zvicer je, kako se sumnja, angažovao pripadnike klana da ga ubiju na isti način na koji je navodno 2019. planirano i ubistvo Vukotića u zatvoru, za koje su takođe bili angažovani "vračarci". Međutim, oba plana su im se izjalovila.

Isti scenario

Podsetimo, Vukotiću su cijanid navodno planirali da ubrizgaju u hranu koju je u CZ nosila njegova nevenčana supruga Maša M. Međutim, pošto je ona sumnjivo ponašanje "policajaca" koji su je zaustavili prijavila policiji, utvrđeno je da je reč o lažnim pripadnicima UKP. Oni su uhapšeni, ali su ove optužbe odbačene i njima se nije sudilo za to krivično delo. Vukotić je, međutim, ubijen prošle godine u Istanbulu.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track