"PREVOZIO SAM BOMBU I DRON ZA UBISTVO VUKOTIĆA": Spasojević propevao, otkrio kako je Belivukov klan hteo da smakne škaljarca!
Foto: Nemanja Nikolić, Dado Đilas, Zorana Jevtić, Printscreen/Instagram

svedok saradnik o krvavim zločinima

"PREVOZIO SAM BOMBU I DRON ZA UBISTVO VUKOTIĆA": Spasojević propevao, otkrio kako je Belivukov klan hteo da smakne škaljarca!

Crna Hronika -

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu u utorak 24. aprila je nastavljeno suđenje pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Naime, treći svedok saradnik, Nikola Spasojević, je tokom svedočenja otkrio da je prevozio i bombu, kao i dron koji su bili namenjeni za ubistvo vođe škaljarskog klana Jovana Jovice Vukotića.

Svedok saradnik je, govoreći o krvavim zločinima kriminalnog klana Veljka Belivuka, tada naveo da je više puta prevozio oružje.

Jovan Vukotić
foto: Printscreen/ Instagram

Kako je Spasojević tada otkrio, prevozio je i bombu koja je bila namenjena za ubistvo Jovana Vukotića.

- Bomba je isto bila u tom bunkeru kod Ritopeka. Draganić je izvadio napravu valjkastog oblika, bila je u torbi. Stavili smo u štek kod ručne u smartu kojim smo išli. Otišli smo na stadion Partizana, gde sam je i ostavio, ostala je u kuhinji restorana i sutra je trebalo da se transportuje na groblje Orlovača, isto da se preda tom kamiondžiji - rekao je Spasojević.

Nikola Spasojević
foto: Nemanja Nikolić

On je izjavio da je, pored bombe, preuzeo i dron za ubistvo škaljarca.

- Preuzeo sam i dron koji je isto bio namenjen za likvidaciju Vukotića, na koji je bila nakačena mina. Ja sam otišao po dron, našao sam se s kamiondžijom blizu šimanovaca, dao mi je veliku kutiju. Taj dron sam par dana zadržao kod mene kući, posle sam kamiondžiji, beli mercedes kamion, kamiondžija je stariji, ćelav krupniji čovek, isti Crnogorac, predao - otkrio je Spasojević na koje su sve načine pokušavali da ubiju vođu škaljarskog klana, koji je prošle godine ubijen u Istanbulu.

Vođa škaljarskog klana više puta izbegao smrt u zatvoru

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, u nekoliko meseci krajem 2019. i tokom 2020. čak tri puta je bio na meti suprotstavljenog kavačkog klana, koji su imali nameru najpre da ga otruju, zatim ubiju iz puške, a potom i raznesu eksplozivom koji bi nosio dron. Prema pisanju Pobjede, čak dva plana za likvidaciju Vukotića u istražnom zatvoru Spuž propala su u julu 2020, iako je vođa "kavčana" Radoje Zvicer sa jednim od svojih najbližih saradnika, Milanom Vujotićem, do detalja isplanirao i organizovao ubistvo u zatvoru.

Cijanid u ručak

Podsetimo, samo dva meseca ranije, u maju iste godine, i Zvicer je bio teško ranjen u napadu u Ukrajini. Kako se sumnjalo, na meti "kavčana" Vukotić je bio i u decembru 2019, dok je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu. Tada je, kako se sumnjalo, grupa mladića obučenih u policajce planirala da verenici vođe "škaljaraca", koja mu je svakodnevno dostavljala hranu, u obrok sipa cijanid. Međutim, ove sumnje nikada nisu dokazane i protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj trovanja postupak za to krivično delo je obustvaljen.

- Koliko su bili uporni u tome da ga ubiju, najbolje svedoče spisi Specijalnog državnog tužilaštva u kojima se navodi da su, čim je 2020. godine Vukotić izručen Crnoj Gori iz Beograda, osmislili novu strategiju - da ga ubiju iz puške ili drona - objašnjavaju izvori iz istrage i dodaju da nijedan plan nisu uspeli da realizuju.

Prvobitni plan je bio da u kanalu u blizini zatvora čekaju pogodan trenutak i pucaju u njega iz puške sa optičkim nišanom kada se pojavi na prozoru. U slučaju da to ne uspe, imali su i rezervnu opciju. Zbog pomaganja u tome, podsetimo, nedavno je uhapšen i zatvorski stražar Vladan Lučić.

- Plan B podrazumevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar istražnog zatvora Spuž i onemogući eventualno bekstvo Vukotića, koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene bombe - prenose oni.

Podsetimo, Nikola Spasojević je na jednom od prethodnih suđenja priznao svoje, ali i učešće Belivuka i Miljkovića u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda, kao i u likvidaciji Gorana Mihajlovića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track