"MISLIO SAM DA ME JURE KRIMOSI PA SAM NAGAZIO" Kurir u patroli s policijskim presretačima! Ovo su HIT IZGOVORI bahatih vozača!
Foto: Nenad Kostić

saobraćajna policija

"MISLIO SAM DA ME JURE KRIMOSI PA SAM NAGAZIO" Kurir u patroli s policijskim presretačima! Ovo su HIT IZGOVORI bahatih vozača!

Crna Hronika -

Pripadnici Saobraćajne policije već 15 godina brinu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, a najčešće sankcionišu prekaoračenje brzine

Ekipa Kurira patrolirala je sa presretačima, pripadnicima Saobraćajne policije, Mladenom Nikolićem, Ivanom Lapčevićem i Mladenom Savićem, koji su nam pokazali kako kontrolišu bahate vozače u saobraćaju.

Uverili smo se da brza vožnja po glavnim putevima Srbije nije strana građanima, a samo jedna sekunda pri neprilagođenoj brzini mogla bi da bude kobna, zbog toga saobraćaj već 15 godina kontrolišu Presretači.

Saobraćajna Policija, Presretači
foto: Nenad Kostić

U vožnji naših reportera zaustavljen je vozač koji je na auto-putu za Novi Sad, na deonici na kojoj je dozvoljena brzina 100 km/h vozio 144,1. Policajci su prvo primetili da se vozilo koje je bilo ispred nas kreće brzo, prišli smo vozilom, snimili prekršaj i nastavili kretanje ispred njega. U tom trenutku policijski službenici uključili su rotacije i natpis na zadnjem staklu automobila: "STOP POLICIJA, PRATITE NAS", uz zvuk sirene.

Žure i u toalet

Presretači su legitimisali vozača i pokazali mu snimak prekršaja. Zaustavljeni nije imao primedbe i prihvatio je zamerke policajaca, ali prema rečima naših sagovornika, u većini su oni koji smišljaju razne izgovore kako bi pokušali da kaznu izbegnu.

Reakcija vozača kad ih zaustave presretači, kako nam kaže Mladen Nikolić, zavise dosta od situacije.

- Mnogi se iznenade, ali ima onih koji su očekivali i koji znaju da je to Presretač. Međutim, postoje razni izgovori u momentu kad ih zaustavimo. Razlozi su često da kasne na sastanak, da žure do toaleta, a bude i toga da kažu da su mislili da smo kriminalci, da ih neko juri, pa su bežali. Svakodnevno imamo situacije da se vozači vade za učinjene prekršaje - objašnjava nam Nikolić.

Rekorderi

Najveća brizna bila je 252 km/h

Kako kažu naši sagovornici, presretači imaju i neslavne rekordere koji su obeležili neka od patroliranja.

- Najveća izmerena brzina na auto-putu koju smo mi evidentirali je 252,8 km/h gde je ograničenje bilo 130. Na državnim putevima drugog A i prvog B reda najveća izmerena brzina je bila na putu Pančevo - Kovin 227 km/h, bilo je skoro i u Inđiji 223 km/h na putu gde je ograničenje 80. U naseljenom mestu najveća brzina kretanja koju smo evidentirali je bila 196 km/h na delu puta gde je ograničenje 50 na sat - priča Mladen Nikolić.

Dok je potera za vozačem kojeg su policijaci presreli sa reporterima Kurira trajala, Nikolić nam je objasnio kako oni funkcionišu i kako da građani prepoznati pravog Presretača.

- Presretači su osnovani 2008. i od tada u kontinuitetu vrše kontrolu saobraćaja na svim putevima u Srbiji. Njihova uloga je kontrola saobraćaja, uočavanje, dokumentovanje i procesuiranja svih prekršaja po Zakonu o bezbednosti saobraćaja - kaže Nikolić.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

- Svako vozilo koji koriste presretači spolja izgleda kao civilno, a unutra je opremljeno uređajima za dokumentovanje prekršaja. Imamo dve vrste uređaja, polkam i ramen. Polkam je osmišljen tako da snima prekršaje i meri brzinu kretanja. Može da otkrije prekoračenje brzine, nepropisno preticanje, prolaske kroz crvena svetla, nepropuštanje pešaka i bukvalno sve prekršaje propisane zakonom - dodaje sagovornik.

Novija i jača vozila

Dodaje da su najčešći prekršaji koje evidentiraju presretači prekoračenje brzine kretanja, nepropisno preticanje, vožnje zaustavnom i žutom trakom, prolasci kroz crvena svetla, pojas i korišćenje telefona.

Kako kažu naši sagovornici, prekršaje prave vozači najnovojih modela automobila, ali i vozači "juga", nema pravila. Međutim, obično su u pitanju novija i jača vozila, koja brzo mogu da razviju veliku brzinu, poput BMW i "audija".

Saobraćajna Policija, Presretači
foto: Nenad Kostić

Čuvajte se lažnjaka

Kako da prepoznate prave presretače

Mladen Nikolić objasnio nam je kako prepoznati prave presretače i šta je osnovno što oni moraju da imaju, a šta svaki vozač može od njih da traži. Inače, dešava se i da građane na auto-putu zaustavljaju lažni presretači.

- Naša vozila su bez spoljnog obeležja policije, visoke i srednje klase, kao što su BMW serije pet i "škode superb". Svako naše vozilo koristi iskljucivo plavo-plava trepćuća rotaciona svetla i zvučnu signalizaciju u isto vreme. Na našim vozilima na zadnjem staklu prilikom zaustavljanja izlazi poruka "STOP POLICIJA, PRATITE NAS" - kaže Nikolić:

- Prave policijske službenike možete prepoznati po izgledu i uniformi MUP Republike Srbije. Na našoj uniformi mora postojati značka, prezime sa brojem značke i ostale oznake pripadnosti, kao i odgovarajući činovi. Prilikom zaustavljanja, svaki policijski službenik će se obratiti sa dužnim poštovanjem stranci koju je zaustavio, predočiti mu prekršaj i svaki put će mu reci da prekršaj koji je ucinio može posledati na našem uredaju. Za svaki učinjeni prekršaj imate pravo da tražite video zapis.

Kilometraža

Rade u celoj Srbiji

Presretačima je, inače, sedište u Beogradu, ali njihovi službenici rade na teritoriji čitave Srbije.

- Zavisi od situacije, ali presretači za 12 sati smene pređu između 300 i 800 kilometara. U Beogradu je najlakše jer se odmah izlazi na glavne puteve, ali radi se čitava Srbija, pa se nekada ide u druge gradove u istom danu, a nekada jedna patrola ode na dva, tri dana, recimo od petka do nedelje - kaže nam Nikolić.

Brojke

x 313 nasilničkih vožnji registrovano je 2022. godine

x 100 nasilničkih vožnji registrovano je od početka 2023. godine do sada

Kurir.rs - D. Antonijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja