VELIKA ISTRAGA TUŽILAŠTVA ZBOG PRANJA NOVCA: 11 osoba OJADILO 2 kompanije i državni budžet za više od 90 MILONA!
Foto: Profimedia

VJT u beogradu

VELIKA ISTRAGA TUŽILAŠTVA ZBOG PRANJA NOVCA: 11 osoba OJADILO 2 kompanije i državni budžet za više od 90 MILONA!

Crna Hronika -

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrenulo je istragu protiv ukupno 11 osumnnjičenih za krivična dela Falsifikovanje isprava i Pranje novca, jer su, kako se sumnja, oštetili privredna društva „Simpo – Vranje“, „CG Trejd “ doo , kao i budžet Republike Srbije, za više od 90 miliona dinara.

Osumnjičeni, njih 10, saslušani su u tužilaštvu u četvrtak i petak, nakon čega je tužilaštvo predložilo Višem sudu u Beogradu da prema četiri osumnjičena odredi pritvor, dok je ostalim osumnjičenima ukinuto zadržavanje i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Jedan osumnjičeni je od ranije nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Pritvor je predložen za R.I, D. DJ, N.L. i V.L. da ne bi uticali na svedoke i druge okrivljene i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivična dela. Odlukom sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu osumnjičenima je određen pritvor.

Svi osumnjičeni su izneli svoju odbranu na saslušanju, izuzev R.I. koji se branio ćutanjem.

hapšenje, lisice, uhapšeni
foto: Shutterstock

Osumnjičenima se na teret stavlja da su koristeći dokumentaciju o navodnom vlasništvu koju su prethodno falsifikovali, overavali kod više javnih beležnika i tako doveli u zabludu ovu službu, koja je nakon toga javnobeležnički zapis prosledila Republičkom geodetskom zavodu na upis.

Na taj način oni su, kako se sumnja, došli u posed nepokretnosti koja se nalazi u vlasništvu privrednog društva „Simpo-Vranje“, pa su tako vršeći kriminalnu delatnost u nameri da prikriju i lažno prikažu nezakonito poreklo imovine, na ovaj način stečene nepokretnosti prodavali savesnim kupcima pri čemu su oštetili ovo privredno društvo i protivpravno pribavili imovinsku korist od 38.852.270 dinara.

Postoje osnovi sumnje da su oni u grupi koja je šire delovala, od 2020. godine do danas, poslovni prostor čiji je nesporni vlasnik privredno društvo „Simpo- Vranje“, na osnovu falsifikovanih isprava i malverzacijama prodali savesnom kupcu čime su pribavili korist u iznosu od 180.000 evra.

Na isti način, osumnjičeni M. M. je stekao vlasništvo nad poslovnim prostorom, a koga su kao fiktivnog vlasnika angažovali osumnjičeni S. M. i N. L.

Osumnjičeni su nepokretnost fiktivno dalje prodali osumnjičenom V. L., a potom savesnom kupcu, kako bi na taj način prikrili svoju kriminalnu delatnost i poreklo imovine.

Takodje se sumnja da su osumnjičeni imovinu velike vrednosti, čiji su pravi vlasnici fizička i pravna lica, kao i Republika Srbija, na osnovu falsifikovanih isprava prodavali ili vršili prenos imovine, iako su znali da ona potiče iz kriminalne delatnosti, i na ovaj način oštetili privredno društvo „CG Trejd “ doo i budžet Republike Srbije za 52.972.929 dinara.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, utvrđene su sve činjenice u vezi sa ovim nezakonitim radnjama i sprečeno je da veći broj građana i firmi bude oštećeno.

Kurir.rs - D.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track