NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN U ISTORIJI SRBIJE: Zbog čega je vunderkind počinio krvavi pir?
Foto: Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

nezapamćeni masakr

NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN U ISTORIJI SRBIJE: Zbog čega je vunderkind počinio krvavi pir?

Crna Hronika -

Nakon nezapamćenog masakra u školi u centru Beograda, svi se pitaju šta je nateralo učenika sedmog razreda da počini ovaj jezivi zločin.

Šta je moglo da natera odličnog i talentovanog učenika, uspešnog sportistu i vunderkinda, kako su ga u okolini zvali, da ubije devetoro ljudi u školi? Školski drugari uhapšenog trinaestogodišnjaka i žrtava su u šoku posle tragedije i uplakani su za Kurir ispričali da ovaj dečak nije ranije bio problematičan, ali ga opisuju kao čudnog.

Išao na takmičenja

- Tih, povučen, nije se ni sa kim preterano družio, bio je malo čudan, ali nije bilo problema s njim. On je među najboljim učenicima u svom razredu, vukovac je i išao je na takmičenja iz više predmeta - kaže nam jedan od učenika škole.

pucnjava, Vračar
foto: Espreso/Tamara Trajković

Juče se pojavila i informacija da se dečaka maltretirali drugi đaci, pa čak i da je žrtva vršnjačkog nasilja, te da je okidač za zločin jedinica iz istorije, koju je nedavno dobio.

- Bio je maltretiran od drugara, bio je žrtva vršnjačkog nasilja i na insistiranje roditelja premešten je u drugu smenu. Bio je miran, dobar učenik. Očajan sam - rekao je jedan od roditelja čije dete pohađa ovu školu, pisac Dušan Nedeljković.

Vračar, pucnjava, OŠ Vladislav Ribnikar, dečak pucao na učenike, Kosta Kecmanović
foto: Privatna arhiva, Petar Aleksić

Ipak, drugi roditelji tvrde da dečak nije premešten u drugo odeljenje jer je bio maltretiran, već zbog izvanrednih uspeha u školi.

- To odeljenje je formirano od najboljih đaka u školi i on je skoro tu došao. Taj dečak je bio perfektan đak. Odvratno je što pričaju da je pobio tolike ljude zbog jedinice iz istorije, to nije tačno. On je promenio odeljenje jer je šest godina bio u drugoj smeni. Kažu da su ga zadirkivali u tom prethodnom odeljenju, a u ovom novom nije imao problema ni sa kim - rekao je jedan roditelj.

I ministar prosvete Branko Ružić je na konferenciji za medije demantovao ove navode i ispričao da nije bilo prijava za nasilje nad ovim dečakom.

- Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja nad vinovnikom, sistem nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u privatnoj školi glume, koja nije u sistemu, 2021, kada je bio peti razred. Iz toga se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje - rekao je ministar.

Jedan od dečakovih vršnjaka ispričao je za Kurir da veruje da je dečak doživeo neko pomračenje uma, ali da nije u pitanju klasična osveta.

- Neki od ubijenih bili su mu dobri drugari. Ja sam bio u drugom kabinetu kad smo čuli pucnje, a onda su došli da nas sklone kad je došla policija, sprovodili su nas na drugu stranu, ali sam video dve drugarice da leže i ne pomeraju se. Nisam znao da ih je ubio. Drugari su se skrivali ispod klupa i bežali po učionici, ali nisu uspeli da se spasu. Pobio je decu i svoje prijatelje, ne znam šta će sad biti - rekao je jedan od učenika kroz suze za Kurir.

I dok jedni pričaju da se osumnjičeni dečak nije preterano ni sa kim družio, drugi učenici tvrde da se družio s vršnjacima.

- Bio je miran, ali se družio sa svima, nisu ga zlostavljali kao što se misli i priča, niti su ga nastavnici šikanirali. Svi smo šokirani jer nema razloga za ovo - kaže učenik koji poznaje jednu od nastradalih devojčica.

Nemamo pravo

Dečak je, kako su naveli na konferenciji za medije, imao plan za ubistva, spisak imena dece koju je planirao da ubije i mapu kuda će se kretati prema svojim žrtvama. On je mesec dana planirao zločin i imao je tačno određene mete, te spisak dece koju želi da „eliminiše“.

- Mapa koju je pravio nacrtana je po modelu igrice CS GO („Kaunter strajk - Global ofensiv“, prim. aut.), voleo je da igra to, ali svi mi igramo takve igrice u kojima se puca, pa opet nemamo poriv da napadnemo ljude - kaže učenik.

PSIHOLOŠKI PROFIL

Hteo da bude astrofizičar

Poslednja fotografija Objava uhapšenog na Fejsbuku
Poslednja fotografija Objava uhapšenog na Fejsbukufoto: screenshot

Prema rečima izvora Kurira, dečak koji je ubio i ranio vršnjake bio je odličan đak, a pohađao je i muzičku školu, školu glume i išao je na časove robotike:

- Svirao je violinu, a trenirao je i karate. Za sebe je stalno govorio da će biti astrofizičar.

Od školskih predmeta zanimala ga je biologija, a voleo je i da igra igricu „Kaunter strajk“. Kako nezvanično saznajemo, preferirao je i oružje, te je sa ocem odlazio u streljanu.

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ

Niko nije ukazao na problem

Branko Ružić
foto: A.K./ATAImages

Ministar Ružić je odgovorio na konstataciju novinara, koji je naveo da je počinilac zločina ranije pretio da će baciti bombu, što je navodno ispričao jedan zaposleni u školi:

- Da je škola raspolagala informacijama, do ovoga ne bi došlo. Niko nam nije ukazao na to, a bili su tamo direktorka, zamenik... Dajte nam ime tog zaposlenog koji je to rekao. Verujem u ljude koji rade u školama, rade u teškim okolnostima, bore se za decu. Apelujem da činjenično govorimo o ovim teškim trenucima.

PSIHOLOŠKI PROFIL

Hteo da bude astrofizičar

Prema rečima izvora Kurira, dečak koji je ubio i ranio vršnjake bio je odličan đak, a pohađao je i muzičku školu, školu glume i išao je na časove robotike:

- Svirao je violinu, a trenirao je i karate. Za sebe je stalno govorio da će biti astrofizičar.

Od školskih predmeta zanimala ga je biologija, a voleo je i da igra igricu „Kaunter strajk“. Kako nezvanično saznajemo, preferirao je i oružje, te je sa ocem odlazio u streljanu.

OTAC PREŽIVELE UČENICE

Devojčice pale na klupu kao da spavaju

Milan Milošević, Vladislav Ribnikar
foto: Nemanja Nikolić

Milan Milošević, otac devojčice koja je uspela da se spase, ispričao je šta se dešavalo u školi tokom pokolja:

- Devojčica je bila u krvavoj majici jer je pala preko dečaka koji je upucan. Mnogi roditelji nisu mogli da dobiju decu na telefon, pa su se prestravili. Dve devojčice su pogođene i pale su na klupu kao da spavaju. Dečak koji je upucan u nogu je istrčao prvi, moja ćerka za njim. Pogledao ju je u oči, ali je pištolj bio okrenut na drugu stranu. Videla je kada je devojčicu upucao u glavu.

BRANILAC DEČAKA

Razgovor s psihijatrima

Advokat Irina Borović, koja zastupa osumnjičenog dečaka i njegovog oca, kaže za Kurir da se dečak bio na analizama na VMA u Beogradu.

- Dečak će biti vraćen u policijsku stanicu „29. novembar“, gde bi s njim trebalo da se obavi još jedan razgovor. On neće odgovarati za ovo krivično delo, ali svakako ga očekuju razgovori sa psihologom i psihijatrom koji će kasnije odlučiti da li će on na neki način biti kažnjen - navela je Borovićeva, a zatim dodala da majka dečaka nije uhapšena.

- Otac je zadržan do 48 sati, nakon čega će ga saslušati tužilac Višeg javnog tužilaštva, koji ga tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti.

naslovna 04.05.2023.
foto: Kurir

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track