"SRBIJA TREĆA U SVETU PO BROJU ORUŽJA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU" Bogdanović: Registrovano je 220.000 pištolja, STVARNI BROJ JE I VEĆI
Branko Bogdanović i Ivan Urošević o oružju, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"SRBIJA TREĆA U SVETU PO BROJU ORUŽJA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU" Bogdanović: Registrovano je 220.000 pištolja, STVARNI BROJ JE I VEĆI

Crna Hronika -

Učenik 7. razreda, koji je juče ušao u prostorije svoje škole na Vračaru i počeo da puca na drugare i obezbeđenje, uzeo je od oca dva pištolja i municiju.

Mediji prenose i da ga je otac, koji je takođe priveden, već vodio u streljanu, ali da je lično naoružanje držao u sefu. Ipak izgleda da je dečak nekako uspeo da do njega dođe i da ga upotrebi.

Streljana Partizan
foto: www.kpsp.rs

Uz sve, tu je i informacija da je u Srbiji povećan i procenat naoružanja po glavi stanovnika i da smo u samom svetskom vrhu po ovim brojkama.

A ko sme da poseduje naoružanje i kako mora da ga obezbedi objasnio je urednik portala Oružje online Branko Bogdanović i Ivan Urošević, nekadašnji vlasnik streljane.

- Danas, Zakon o oružju je u skladu sa evropskim normama - započeo je Bogdanović.

Branko Bogdanović, Ivan Urošević
foto: Kurir tv

- Svako mora da zadovoljava zdravstvene uslove, i da ispuni norme, pa da obezbedi uslove za čuvanje i držanje tog oružja. Po statistikama smo treći u svetu po broju oružja u privatnom vlasništvu. Oko 220.000 pištolja je danas registrovano u Srbiji. Ali to je daleko manje od stvarnog broja, i mislim da je najveći problem kako se oružje čuva i kako se sa njime rukuje. - kazao je.

Za oružje, Bogdanović pojašnjava da mora postojati svrha posla, da bi se zahtev za nošenje odobrio.

- Onaj koji ima oružje za ličnu bezbednost sme da drži oružje pod određenim uslovima u svojoj kući i ne sme da ga iznositi iz kuće - dodao je.

Kao nekadašnji vlasnik streljane Urošević misli da je u redu odvesti dete na strelište da bi videlo ogromnu razliku između igrica i pravog oružja.

Branko Bogdanović, Ivan Urošević
foto: Kurir tv

- Bilo koji građanin može dovesti dete u strelište da proba. Imamo mali procenat judi koji dovode decu, a dovode ih, najčešće, jer im je priroda posla povezana sa oružjem i hoće da dete upozna sa idejom da to nije igračka. Morate prilagoditi vaš edukativni pristup osobi sa kojom radite. Ne možete isti pristup imati prema nekom od 15 i nekom od 45 godina. Možete u kontrolisanim uslovima dovesti i pokazati detetu osnovno. I pod tim ne kako se oružje puni i sve procese, nego najosnovnije. Onda, daćete oružje koje je prilagođeno uzrastu. Nećete mu dati pištolj od 9 milimetara, a poenta je da akcenat treba da bude na bezbednosti - rekao je Urošević i dodao:

04:03

KO SME DA POSEDUJE ORUŽJE? Bogdanović: Mi jesmo u samom svetskom vrhu kada je reč o naoružanju, ali OVO JE MNOGO VEĆI PROBLEM

U najnaoružanijem trenutku ova država nije imala registrovanog oružja. A ta informacija koja postoji je iz doba kada se po starim zakonima vazdušno oružje računalo. Nema toliko oružja, koliko se predstavlja, i te informacije su iz tog doba. Stari dokumenti i stari tipovi oružja se preregistruju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track