DVA MASAKRA ZA 48 SATI: Hitno razoružavanje! Kako "primerena osoba" postane neuračunljiv ubica?
Foto: Kurir

DVA MASAKRA ZA 48 SATI: Hitno razoružavanje! Kako "primerena osoba" postane neuračunljiv ubica?

Crna Hronika -

Srbija je doživela još jedan zastrašujući zločin. Veću društvenu tragediju nismo imali. U sredu je trinaestogodišnjak ubio osmore dece i jednu odraslu osobu u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, u četvrtak uveče je dvadesetjednogodišnji U.B. ubio 8 i ranio 13 osoba.

Ni za jedan ni za drugi masakr niko ne može da ustanovi motiv. Žrtve su nedužne, a signale koji su slutile ubistva nije primetio niko.

Ubica iz Mladenovca je nakon hapšenja ponavljao samo jednu reč "omalovažavanje". Dečak koji je učinio masakr u školi nije pokazao nikakvo kajanje, već žaljenje što nije likvidirao sve sa spiska i plana koji je razrađivao mesec dana. Oba zločina su izvršena vatrenim oružjem, a posle strahota, država je najavila gotovo potpuno razoružavanje. Predsednik Aleksandar Vučić je predstavio, a Vlada Srbije je ekspresno uvela predložene mere. Uveden je moratorijum na izdavanje dozvola za oružje, pooštren je krivični zakonik, pooštreni su uslovi za držanje oružja i municije, biće raspoređeno 1.200 novih policajaca u školama širom Srbije.

Uprkos svemu, strah i šok svakog čoveka u Srbiji ne može da se izbriše, lakoća kojom su izvršena krivična dela je nepodnošljliva, a dubina problema je nesaglediva i obuhvata sve karike društva.

Socijalna kriza nije došla preko noći i ne može preko noći ni da se reši. O svim okolnostima zločina razgovaramo večeras u Usijanju od 19.55 časova na Kurir televiziji.

Gosti: prof. dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i sudski veštak Rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira Zora Dobričanin - Nikodinović, advokat Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta za društvene nauke Aleksandar Gajović, književnik i novinar Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje večeras od 19.55 časova na Kurir televiziji!

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track