POTRESNI STIHOVI POSVEĆENI UBIJENIMA U MLADENOVCU: Ubio vas ni trepnuo dželat nije, ti ne daj Đurđevdane da ime im nestane
Foto: Nenad Kostić

patnja

POTRESNI STIHOVI POSVEĆENI UBIJENIMA U MLADENOVCU: Ubio vas ni trepnuo dželat nije, ti ne daj Đurđevdane da ime im nestane

Crna Hronika -

Prošla su četiri dana od masovne pucnjave u dva mladenovačka sela, Malom Orašju i Duboni, u kojoj je zauvek ugašeno osam mladih života, dok je 14 ljudi ranjeno. U ovim selima vlada tuga, svi se pitaju zbog čega je U. B. (21) odlučio da ubije ljude koje nije ni poznavao.

Svaki meštanin tuguje na svoj način, sve žrtve su sahranjene u subotu i nedelju, a mladić Mlađan Marković, koji služi u crkvi u Malom Orašju i pomaže tamošnjem svešteniku napisao je pesmu u znak sećanja na nastradale.

Svoju patnju i tugu za prerano izgubljenim životima pretočio je u stihove pesme "Krvavi Đurđevdan". Tekst pesme prenosimo u celosti.

Hej đurđev cvete, prerasla te trava, Ove godinice nisam tebe brala. Orašje mi pile krilom suzu krije, Ubio vas ni trepnuo dželat nije.

A ja molim te...

Zbog pomena momaka, Zbog slave srpskog roda, Zbog sreće devojaka, I Božjeg blagoslova. Ti ne daj da ti umrem, Bez krsta i bez Slave, Ti ne daj Đurđevdane, Da ime im nestane.

Cvete moj...

Ponoć drhti svi drugari Boga mole, Da s nebesa sjajnu zvezdu spusti dole. Da obasja čistom verom sina Hrista Da upokoji braću našu u naselja čista.

Cvete moj...

Ej, anđeli će spomenik da spuste, Na sred našeg krvavoga Ravnog Gaja, Malo Orašje sjajna zvezdo moja Oče naš nek bude opet volja tvoja.

O Gospode upokoj braću našu, Marka, Nikolu, Aleksandra, Lazara i Nemanju.

Moj đurđevce, i život bi dali, Kad bismo našu braću ugledali.

Večan im spomen i Carstvo Nebesko od Gospoda!

U dva mladenovačka sela ubiijeno je sedam momaka i jedna devojka, imali su između 15 i 25 godina, a među ubijenima su i rođeni brat i sestra iz sela Dubona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja