GLAVNA KARIKA BALKANSKOG KARTELA! KO JE ZORAN JAKŠIĆ? Čovek sa 1.000 lica, švercom kokaina upravlja iz peruanskog zatvora
Foto: Privatna arhiva

imao 40 lažnih identiteta

GLAVNA KARIKA BALKANSKOG KARTELA! KO JE ZORAN JAKŠIĆ? Čovek sa 1.000 lica, švercom kokaina upravlja iz peruanskog zatvora

Crna Hronika -

Nakon razbijanja balkanskog kartela čijih 13 članova je uhapšeno pre nekoliko dana u Srbiji, otkriveno je da je njihov pripadnik i ozloglašeni Zoran Jakšić, koji važi za jednog od vođa klana Amerika, a koji se već sedam godina nalazi u zatvoru u Peruu.

Da je Jakšić bio uključen u rad balkanskog kartela na čijem razbijanju su radili MUP Srbije, Evropol, Evrodžast, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal i Pariski tribunal, saopštilo je juče Javno tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako su naveli u saopštenju, tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 20 osumnjičenih zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

zaplena, hapšenje
foto: MUP Srbije

Četrdeset identiteta

- Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina - piše u saopštenju, u kom se dodaje da je naredba o sprovođenju istrage doneta protiv 13 osoba uhapšenih u Srbiji, a njome je obuhvaćeno još sedam lica.

- Zoran Jakšić se nalazi na izdržavanju kazne u Peruu, Deniz Mihajlović je u pritvoru po rešenju Holandije, dok je Aleksandar Ilić u pritvoru u Nišu po drugom osnovu. Četiri lica se nalaze u bekstvu - saopštilo je tužilaštvo.

Zoran Jakšić već godinama važi za jednog od najozbiljnijih trgovaca kokainom. Osuđen je pravosnažno 2021. u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina.

- Policija i obaveštajne službe su ga, dugo pre hapšenja u julu 2016, pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kom ugovara kupovinu dve-tri tone kokaina koji bi poslao u Evropu - podsećaju izvori i dodaju da je Jakšić poznat po nadimku „čovek sa hiljadu lica“.

- U trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Kad je pomoću otisaka prstiju i bioloških tragova potvrđen njegov identitet, peruanske vlasti su shvatile da im je to stari znalac, koga su hapsili još krajem devedesetih godina - podseća izvor.

zaplena, hapšenje
foto: MUP Srbije

Mobilni telefon

Iako iza rešetaka, Jakšić, koji je rodom iz Zrenjanina, prema podacima tamošnje policije, nije prestao da švercuje kokain. Tako je policija 2021. upala u njegovu ćeliju i pronašla mu telefon.

- Pretpostavlja se da je komunicirao s misterioznim Srbinom po nadimku Stranac, s kojim se navodno dogovarao o švercu kokaina za Evropu. Upravo zbog ovoga, istražitelji su oformili specijalnu jedinicu koja prati Srbina, ali i njegove peruanske veze. Peru je navodno baza, tamo ova kriminalna grupa čuva drogu, a zatim je izvozi kroz luke Kalao i Paita. Nakon što je policija prilikom jedne intervencije upala u ćelije Jakšića i njegovih peruanskih saradnika, potvrđeno je da su upravo oni koordinirali šverc pošiljki kokaina iz zatvora i da ih je ka inostranstvu usmerila osoba pod imenom Stranac - preneo je ranije Dijario uno.

Peruanski mediji su proteklih godina pisali i o tome da je Jakšić čak tri puta pokušao da pobegne iz zatvora.

Misteriozni Srbin

Jakšić bio desna ruka Titu?!

Peruanski mediji su u svojim izveštajima Zorana Jakšića označili kao desnu ruku misterioznog Tita, vođe balkanskog kartela. Podsetimo, nedavno je otkriveno da je čovek koji se krije iza nadimka Tito zapravo Edin Gačanin iz Sarajeva. On je bio uhapšen u novembru prošle godine u Dubaiju, ali je nekoliko meseci kasnije pušten.

- Prema policijskim saznanjima, Jakšić je desna ruka Tita, koga je američka DEA tražila godinama zbog sumnje da je jedan od ključnih ljudi za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu - preneli su ranije mediji.

Tito
foto: Printscreen

Poseta iza rešetaka

Ćelija kao diskoteka

Češka novinarka Pavla Holcova pre nekoliko godina je posetila Zorana Jakšića u ćeliji, a na sajtu Investigance.cz opisala je svoj susret s njim.

- Ne razlikuje se samo zbog svoje bele kože i visine od skoro dva metra. Samo oni najbogatiji mogu da priušte privatnu ćeliju s kupatilom. Ima i dva mobilna telefona. Peruanska policija mi je rekla da on i dalje iz zatvora kontroliše trgovinu kokainom. Ćelija izgleda kao diskoteka iz devedesetih godina - crno-bele pločice, jastuci od belog skaja, tabure, TV i plišano ćebe sa tigrastim dezenom - navela je novinarka i dodala da Jakšića redovno posećuju elitne prostitutke.

Blokirani računi i imovina

Milione evra skrivali u buradima

Podsetimo, kao vođe dela balkanskog kartela koji su uhapšeni u Srbiji označeni su Miroslav Starčević, zvani Deda i Ðenera, i bivši „pink panter“ Mladen Lazarević. Od uhapšenih je oduzeta velika količina oružja, municije, ali i keš, satovi i automobili.

- Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo sve račune, sefove, svu pokretnu i nepokretnu imovinu - stanove, kuće i vozila, osumnjičenih lica. Samo kod jednog osumnjičenog, Vladana Solda, koji ima prebivalište na adresi na kojoj je lišen slobode u mestu Žitište, pronađen je novac, sakriven u buradima, u iznosu od tri miliona evra u različitim apoenima - saopštili su iz tužilaštva.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track